Akvatorijoje ties Smiltyne jau aptikta per 800 sprogmenų

Uostas ir jūra

Sausumos pajėgų Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai per pirmąją gegužės savaitę vyko į keturias dešimtis iškvietimų visoje Lietuvoje ir neutralizavo per šimtą vienetų įvairiausių sprogmenų – nuo rankinių granatų iki aviacinių bombų. Didžiausias nesprogusių sprogmenų kiekis rastas ne sausumoje, o vandenyje – Klaipėdos uosto akvatorijoje.

Vien šį ketvirtadienį Smiltynėje rasti bei neutralizuoti net 52 artilerijos sviediniai, o per pastarąsias savaites šioje vietoje tokia operacija jau ne pirma. Patį pirmą pranešimą apie ties naująja Smiltynės perkėla pastebėtą įtartiną objektą išminuotojai gavo dar balandžio 19 d., kai vykdydamas povandeninius darbus sprogmenis aptiko Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos narų laivas „Naras“. Nuo tada išminuotojams į Klaipėdos uostą tenka vykti beveik kasdien.

Glaudžiai bendradarbiaujant su Karinių jūrų pajėgų Povandeninių veiksmų komanda nuo balandžio 19 d. iki šiandien jau aptikti, iškelti ir sunaikinti beveik 800 sprogmenų. Didžiausią pavojingų radinių dalį sudaro „Oerlikon“ sistemos 20 mm artileriniai sviediniai, naudoti nacių priešlėktuvinės gynybos padalinių Antrojo pasaulinio karo pabaigoje.

„Iš esmės ten vyksta ne viena, o dvi operacijos viena prieš kitą – viena Smiltynės, kita Klaipėdos pusėje. Tik Smiltynėje kasa, o Klaipėdoje narai ieško. Papildomai net aktyvavome antrą išminuotojų grupę, nes uoste budime ne nuolat, o atvykstame įvedus planą „Skydas“, − pažymėjo Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas Kazimiras Bogdanas.

Taip pat jis pabrėžė, kad atsižvelgiant į tai, jog uostas yra svarbi ekonominė arterija, kur daug žmonių, daug veiklos, šioms operacijoms skiriamas itin didelis dėmesys ir bendradarbiaujama su visomis specialiosiomis tarnybomis.

Kpt. Kazimiras Bogdanas nebuvo linkęs prognozuoti, kiek ir kokio pavojingumo objektų dar yra po vandeniu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Kanados ambasadorė susipažino su uostu

Praėjusių metų liepą pareigas pradėjusi eiti Kanados ambasadorė Lietuvai Jeanette Eileen Sautner antradienį atvyko į Klaipėdą iš arčiau susipažinti su ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Per pirmus du mėnesius - 8 proc. daugiau krovinių

Uosto direkcija praneša, jog pirmi du šių metų mėnesiai Klaipėdos uosto krovinių statistikoje žymi beveik 6 milijonų tonų perkrautų krovinių ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Smiltynėje iškilęs radaro bokštas - saugesnei laivybai

Iš Klaipėdos besikeliant Naujosios Smiltynės perkėlos keltais akis užkliūva už Smiltynės pusėje atsiradusio neįprasto statinio. Šiomis dienomis čia iškilo radiolokacinės ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This