Klaipėdoje – pirmasis Lenkijos energetikos koncerno SGD krovinys

Verslas

Į Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą pristatytas pirmasis Lenkijos energetikos koncerno PGNiG grupės krovinys, atgabentas iš JAV.

SGD dujovežiu „Aristidis I“ iš JAV Teksaso valstijoje, Freeport uoste, esančios skystinimo gamyklos į Klaipėdos SGD terminalą atgabenta apie 65 tūkst. tonų arba 150 tūkst. kub. m SGD, kurias išdujinus bus patiekta apie 90 mln. kub. m gamtinių dujų.

„Pirmojo suskystintųjų gamtinių dujų krovinio pristatymas į Klaipėdos SGD terminalą yra svarbus etapas įgyvendinant mūsų strategiją, kuria siekiame įtvirtinti grupės pozicijas tarptautinėje SGD prekybos rinkoje. Tikiu, kad PGNiG grupės ir terminalo operatorės KN bendradarbiavimas ne tik prisidės prie abiejų bendrovių verslo tikslų įgyvendinimo, bet ir taps stipriu impulsu tolesnei Lenkijos ir Baltijos šalių dujų rinkų integracijai, didinant regiono energetinį saugumą, pagrįstą diversifikuotu dujų tiekimu. Mūsų pozicijų stiprinimas Lietuvoje taip pat yra plano, kuriuo siekiame sukurti daugiafunkcę grupę su verslą šiame regione taip pat dinamiškai plėtojančia PKN ORLEN, dalis “, – pranešime cituojama Iwona Waksmundzka-Olejniczak, PGNiG S.A. valdybos pirmininkė.

„Šios savaitės įvykiai – Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungties GIPL veiklos pradžia gegužės 1 d. ir pirmojo didelio PGNiG krovinio pristatymas į Klaipėdos SGD terminalą penktadienį – žymi svarbų etapą Lietuvos ir Lenkijos energetinės nepriklausomybės ir dujų tiekimo saugumo istorijoje. Kartu tai yra ir nauja pradžia siekiant Baltijos jūros regiono šalių energetinės integracijos su likusia Europa – turime daugiau galimybių diversifikuoti ir užtikrinti gamtinių dujų tiekimą, ypač dabartinėmis sudėtingomis geopolitinėmis sąlygomis. Džiaugiuosi, kad daugiau nei prieš dvejus metus prasidėjęs bendradarbiavimas su PGNiG šiandien reikšmingai plečiasi, atverdamas papildomas galimybes abiem pusėms“, – sakė KN generalinis direktorius Darius Šilenskis.

SGD krovinys bus perkrautas į Klaipėdos SGD terminalo laivo-saugyklos „Independence“ talpas, po to išdujintas ir patiektas į dujų perdavimo sistemą. PGNiG grupės užsakytos dujos bus tiekiamos ne tik Lenkijos, bet ir kitų Baltijos šalių rinkoms. Dalį SGD krovinio savo klientams nupirko viena didžiausių Suomijos ir Baltijos regiono energetikos bendrovių „Elenger“.

PGNiG valdo diversifikuotą SGD prekybos portfelį. Su tiekėjais iš Kataro ir JAV bendrovė yra pasirašiusi ilgalaikes sutartis dėl 12 mlrd. kub. m dujų tiekimo. Iš jų 7,4 mlrd. kub. m bus tiekiama pagal „Free on Board“ (FOB) principą, kai paskirties uostą pasirenka PGNiG. Ateities sandorius papildo užsakymai iš neatidėliotinų sandorių (angl. spot) rinkos, įskaitant pirkimus pagal FOB sutartis.

Siekdama padidinti savo potencialą SGD rinkoje, PGNiG kuria savo SGD dujovežių laivyną. Iki šių metų pabaigos bendrovė turės tris laivus, kurių kiekvieno SGD talpa sieks apie 160 tūkst. kubinių metrų. Du iš jų bus pradėti eksploatuoti šių metų viduryje, o trečiasis – 2022 m. antroje pusėje. Be to, PGNiG pasirašė ilgalaikes nuomos sutartis dėl aštuonių SGD dujovežių, kurie bus pastatyti specialiai bendrovės poreikiams. Planuojama, kad pirmasis laivas bus pradėtas eksploatuoti 2023 metais.

PGNiG ir KN bendradarbiavimas SGD srityje prasidėjo prieš dvejus metus. Nuo 2020 m. balandžio PGNiG yra vienintelė KN valdomos SGD paskirstymo stoties Klaipėdos uoste naudotoja, iš kurios suskystintos dujos SGD dujovežiais tiekiamos klientams.

PGNiG grupė yra Lenkijos dujų rinkos lyderė, vystanti gamtinių dujų ir žaliavinės naftos žvalgybos ir gavybos projektus, tarptautinės dujų prekybos, dujų ir naftos produktų pardavimo ir paskirstymo, taip pat šilumos ir elektros energijos gamybos veiklas. PGNiG grupei priklauso daugiau kaip 30 įmonių, kuriose iš viso dirba 25 000 darbuotojų. Grupė savo veiklą vysto Lenkijoje, Lietuvoje, Norvegijoje, Pakistane ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Grupės patronuojančioji bendrovė PGNiG S.A. yra viena didžiausių Varšuvos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Klaipėdietė aviacijos mokslų studijas tęsia JAV

Kelionės po pasaulį ir raketų paleidimo stebėjimas tiek gyvai iš savo kiemo, tiek iš Kennedy Space centro jau tapo Augustės ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This