Dėl Eligijaus Masiulio bylos sprendimo – trys skundai

Kriminalai ir nelaimės

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius pirmadienį apskundė išteisinamąjį nuosprendį „MG grupės“ byloje.

„Šiandien gautas apie 200 puslapių skundas“, – BNS sakė teismo atstovė Lina Nemeikaitė.

Anot prokuroro, Eligijaus Masiulio ranka su klaidomis rašytas ir po keturių mėnesių nuo įvykio jam pateiktas raštelis dėl paskolos neturi jokios teisinės reikšmės ir yra gauto kyšio maskavimo priemonė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmadienį prieš darbo pabaigą išplatintame prokuratūros pranešime spaudai rašoma, jog prokuroro nuomone, pirmosios instancijos teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą bei padarė esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus. Esą jis įrodymus vertino atsietai vienas nuo kito, nevertino bylos duomenų visumos, padarė išvadas, neatitinkančias bylos aplinkybių, todėl priėmė neteisėtą ir nepagrįstą nuosprendį.

„Prokuroro apeliaciniame skunde taip pat išdėstyti argumentai, jog byloje pakanka duomenų pagrįsti vieno didžiausių Lietuvoje koncerno kaltę dėl papirkimų ir prekybos poveikiu nusikaltimų, o politines partijas Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis bei Darbo partija pripažinti kaltomis dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu”, – rašoma pranešime spaudai.

Anot prokuroro, buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio ranka su klaidomis rašytas ir po keturių mėnesių nuo įvykio jam pateiktas raštelis dėl paskolos neturi jokios teisinės reikšmės ir yra gauto kyšio maskavimo priemonė.

Akcentuojama ir aplinkybė, kad grynieji E. Masiuliui buvo perduoti kaip įmanoma labiau slapta: sutarta susitikti vietoje, „kurios visuomenei nereikia pranešinėti“, pinigus buvęs „MG grupės“ viceprezidentas Raimondas Kurliankis perdavė E. Masiuliui savo automobilyje, vairuotojui liepęs apsukti ratą Vilniaus centre, pinigai buvo dėžutėje su alkoholio buteliu, įdėtoje į maišelį. Taip, anot prokuroro, pat yra būdinga kyšio, o ne legalios paskolos perdavimui.

Prokuroro apeliacinio skundo dalyje dėl Seimo nario Vytauto Gapšio išteisinimo daroma išvada, jog teismo nustatytos aplinkybės yra pakankamos konstatuoti, kad didžioji dalis jam ikiteisminio tyrimo metu inkriminuotų kyšininkavimo ir prekybos poveikiu veiksmų yra nustatyti, o šias aplinkybes vertindamas teisės taikymo aspektu, teismas padarė teisės taikymo klaidą. Analogiškos pozicijos prokuroras laikosi ir dėl visų kitų išteisintųjų.

Praėjusią savaitę nuosprendį apskundė ir E. Masiulis, ir R. Kurlianskis. Jie prašo netinkamais pripažinti byloje esančius kriminalinės žvalgybos duomenis.

„MG grupės“ advokatas Linas Belevičius BNS sakė, kad juridinis asmuo nuosprendžio neskųs. Buvusio Seimo nario Šarūno Gustainio gynėjas Aleksandras Doroševas BNS taip pat tvirtino neketinantis skųsti nuosprendžio. Nuosprendžio neskundžia ir Vytauto Gapšio gynėjas Mindaugas Barkauskas, Darbo partijos atstovas Vaidotas Sviderskis.

Balandžio 19 dieną Vilniaus apygardos teismas išteisino visus kaltinamuosius „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje.

R. Kurlianskis kaltintas dėl eilės papirkimų ir prekybos poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo. Kyšininkavimu byloje taip pat teistas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis, buvęs šios partijos narys Š. Gustainis ir parlamentaras, Darbo frakcijos narys Vytautas Gapšys. Eksliberalas Gintaras Steponavičius kaltintas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teismas taip pat išteisino kaip juridinius asmenis kaltintus „MG grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Jie išteisinti kaip nepadarę veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Eligijus Masiulis: ilgas teisminis procesas jau savaime žmogui yra bausmė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pirmadienį toliau nagrinėjo nuteistųjų vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kasacinius skundus. Buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This