I. Kanto viešajai bibliotekai – partnerysčių bibliotekų titulas

Kultūra

Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos visuotiniame susirinkime įteikti apdovanojimai už išskirtinę bibliotekų veiklą 2021 metais. Renginyje, kuris vyko Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje, partnerysčių bibliotekų titulas atiteko Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešajai bibliotekai. Ji apdovanota už išskirtines iniciatyvas telkiant bendruomenę, atstovavimą ir bendradarbiavimą su įvairiomis Lietuvos ir užsienio institucijomis bei asmenimis.

Apdovanojimą atsiėmė direktorė Bronislava Lauciuvienė kartu su Suaugusiųjų aptarnavimo ir informacijos skyriaus vedėja Loreta Liutkute.

Organizatorių nuotr.
Akademinė ir mokslinė partnerystė

Biblioteka, rengdama I. Kantui skirtas tarptautines mokslines konferencijas, bendradarbiauja su akademine bendruomene – Klaipėdos universitetu, Vytauto Didžiojo universitetu, Vilniaus universitetu, Hermano Zudermano draugija, Berlyno universitetu, žymiais Vokietijos mokslininkais ir kultūros tyrinėtojais: Jörg Nass, Ruth Leiserowitz, Valteriu T. Riksu, Almut Rix, Christine Schiler ir kitais. Formuojant I. Kanto vardą turinčios institucijos veiklos kryptis, bibliotekos  iniciatyva sukurti stiprūs partnerystės ryšiai su svarbiausiomis Vakarų Lietuvos ir Pamario krašto institucijomis ir asmenybėmis.

Be to, biblioteka inicijavo ir palaiko bendradarbiavimą su užsienio institucijomis, organizacijomis, siekdama inovacijų mėlynajai ekonomikai ir vandens taršos prevencijai. Šią iniciatyvą biblioteka įgyvendina kartu su  partneriais iš Norvegijos – Ocean  Industry Forum Oslofjord bei  organizacija iš Latvijos – Zinātnes  un Inovāciju parks. Plėtojant šį bendradarbiavimą, parengtas tarptautinis projektas „Mėlynoji biblioteka“, kuriam skirtas „Erasmus+“ programos finansavimas. Užmegzti  glaudūs tarptautinio bendradarbiavimo ryšiai siekiant tvarios bendruomenės vystymo ir integruotų edukacijų.

Reikšmingų socialinių pokyčių partnerystė

Biblioteka, siekdama prasmingos ir visuomenei teigiamų pokyčių  nešančios partnerystės inicijuoja, organizuoja ir įgyvendina bendruomenėms skirtus projektus. Veiklos yra skirtos šeimoms, vaikams ir jaunimui, senjorams, akademinėms bendruomenėms, taip pat bene pažeidžiamiausioms grupėms – vienišiems senjorams ir įvairią negalią (taip pat ir psichikos) turintiems asmenims.

Kartu su  Klaipėdos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrija įgyvendintas projektas „Socialinės reabilitacijos paslaugos neįgaliems asmenims bendruomenėje“ bei „Biblioteka bendruomenei – negalios įkvėpti“; įgyvendintas Lietuvos kultūros tarybos finansuotas projektas „Negalios transformacija: kūrybiškumas ir saviraiška“. Toliau sėkmingai plėtojami užmegzti partnerystės ryšiai su neįgaliuosius vienijančiomis institucijomis – įgyvendinamos projekto  „Negalios iššūkis: integracija“ veiklos.

Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešoji biblioteka ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai yra pasirašę bendradarbiavimo sutartį, kurios tikslas – plėtoti socialinę partnerystę, vykdant teisinį švietimą, kuriant saugią aplinką visuomenei, mažinant teisės pažeidimus, nusikalstamumą, skatinant visuomenės aktyvumą ir pilietiškumą.

Ypatingai stiprūs partnerystės ryšiai sieja biblioteką ir švietimo institucijas. Biblioteka yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis ir rengdama įvairias edukacijas bei Kultūros paso programas glaudžiai bendradarbiauja su Klaipėdos ugdymo įstaigomis.

Daug dėmesio skiriama mobilumo ir savanorystės renginiams bei kitoms veikloms, įtraukiant įvairias institucijas – „Eurodesk“, LCC universitetą, Klaipėdos socialinių mokslų kolegiją, Klaipėdos šachmatų klubą, Turizmo mokyklą, „Bibliotekos visiems“ iniciatyvą. Bibliotekoje savanoriavo iš Italijos, Armėnijos, Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos atvykę studentai. Prieš kelerius metus bibliotekojo savanoriavęs ukrainietis Andriy Tuzhykov šiuo metu savanoriaudamas savo šalyje, vadovauja nevyriausybinei organizacijai „Kultūros laboratorija“.

Stipri leidybinė partnerystė

Net 16 metų tęsiasi bibliotekos bendradarbiavimas su Klaipėdos leidėjais, leidyklomis ir knygų autoriais, kasmet organizuojant konkursą „Klaipėdos knyga“. Ši partnerystė sieja biblioteką, knygų autorius, sudarytojus, iliustruotojus, dizainerius, leidėjus, leidyklas ir skaitytojus – ir turi svarbų tikslą – skleisti žinią apie rašytinio žodžio svarbą Vakarų Lietuvos regione, Lietuvoje ir pasaulyje.

Siekdama suburti bendruomenę, padėti jai įgyvendinti bendrus tikslus, biblioteka rengia Gerumo akcijas. Pastaruoju metu per tokią akciją žmonės aukojo Klaipėdos Šv. Pranciškaus onkologijos centrui. Surengta sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Klaipėdos viltis“ kalėdinių dekoracijų paroda bei neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“ dailės darbų paroda, kuriose eksponuojamų kūrinių įsigiję klaipėdiečiai ir miesto svečiai galėjo simboliškai paremti neįgaliųjų bendruomenes.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Paminėjo Imanuelio Kanto 300-ąsias gimimo metines

Pirmadienį Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka šventė išskirtinę dieną – Imanuelio Kanto 300-tąjį gimtadienį. Ta proga organizatoriai buvo ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Mėlynosios bibliotekos" projektas bus tęsiamas kitomis veiklomis

2022 metais Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka inicijavo projektą „Mėlynosios bibliotekos: organizacijos ir inovacijos mėlynajai ekonomikai ir vandens ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Kultūra

Arvydas Juozaitis pristatys dvi savo knygas

Vasario 27 d., antradienį, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g.8) įvyks pirmasis „Klaipėdos knyga 2023“ ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This