Parodų rūmuose – „Kūnas kaip tekstas” ir „Era”

Kultūra

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose gegužės 13 d., penktadienį, 17 val., atidaroma tarpdisciplininio meno kūrėjos
Romos Auškalnytės paroda „Kūnas kaip tekstas / Corpus ut text“. Tuo pat metu bus atidaryta ir italų menininko Daniele Bongiovanni tapybos paroda „Era / Ηρα“ – tai konceptualus dešimties metų trukmės meninis tyrimas, kuriame daugiausia dėmesio skiriama gamtos elementams – žemei ir žmogui.

Gegužės 14 d., šeštadienį, 18 val., vyks ekskursija po R. Auškalnytės parodą, o 19 val. menininkė pristatys performansą „Nestabili žemė / Unsolid ground“.

Tekstas R. Auškalnytės kūriniuose tampa vienijančia gija, kuri jungia menininkės darbus ir idėjas. Nuo 2013 m. Roma ieško komunikacijos su žiūrovu per tekstą, jungdama pastarąjį su įvairiomis technikomis, eksperimentuodama teksto reikšme, jo forma ir reprezentavimo galimybėmis. Menininkės darbuose tekstas tampa esmine detale, kuri informuoja žiūrovą, suteikia žiūrinčiajam tiesiogines nuorodas arba „transformuojasi“ antraeile detale, kuri kelia klausimus, verčia žiūrovą abejoti matomu.

Parodos „Kūnas kaip tekstas / Corpus ut text“ darbai pristato įvairiapusę menininkės kūrybą – nuo tradicinės litografijos antspaudų iki performansų ar instaliacijų, sukurtų per paskutinių septynerių metų laikotarpį. Parodoje menininkė eksponuos ir keletą profesoriaus Algio Kliševičiaus darbų, kursiančių savitą vizualų dialogą su jos pačios darbais, laikmečiu, žiūrovu.

„Mano pagrindinė kūryba yra orientuota į tarpdisciplininį meną. Esu linkusi eksperimentuoti su įvairiomis medijomis – nuo tradicinės grafikos iki performanso ar net fotografijos, ieškodama tinkamo būdo išreikšti mintims. Savo kūryboje tyrinėju kūną ir jo paviršių kaip medžiagą, ieškau būdų, kaip dirbti su juo ir ant jo, kaip aktualizuoti gestą, laiką ir repeticijos svarbą grafikos mene, kai jie visada slypi už galutinio atspaudo. Šie procesai mane įkvepia ir veda prie naujų idėjų ir įvairių meno kūrinių transformacijų. Tekstas tapo didele to dalimi, nes jis glaudžiai susijęs su mano grafikos darbais ir buvo vienas iš mano pirmųjų darbų įkvėpėjų“, – savo kūrybą pristato menininkė.

Abi parodos veiks iki birželio 5 d.

Parodų rūmai dirba trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).

INFORMACIJA

Roma Auškalnytė (g. 1988 m. Šilutėje) 2004 m. baigė Šilutės meno mokyklą. 2012 m. Vilniaus dailės akademijoje įgijo grafikos bakalauro laipsnį. Nuo 2013 m. studijavo Suomijos dailės akademijoje(KUVA) Helsinkyje, 2016 m. įgijo grafikos magistro laipsnį. Aktyviai dalyvauja vietinėse ir tarptautinėse parodose. Menininkės darbų yra įsigiję Šiuolaikinio meno muziejus Kiasma (Suomija), Grand Palais des Beaux Arts de Lille muziejus (Prancūzija) ir privatūs kolekcininkai. Šiuo metu R. Auškalnytė gyvena ir kuria Helsinkyje.

Daniele Bongiovanni (g. 1986 m. Palerme, Italija) studijavo Palermo dailės akademijoje, įgijo dailės bakalauro ir magistro laipsnį.

Menininkas, dirbdamas tarp Italijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų, per daugelį metų įgyvendino keletą teminių ciklų, kuriuos pristatė asmeninėse ir grupinėse parodose bei specialiuose projektuose Italijoje, Airijoje, Naujojoje Zelandijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir kitur, dalyvavo daugelyje tarptautinių šiuolaikinio meno renginių, iš kurių vienas yra Venecijos meno bienalė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Mums rašo

Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Granados

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Ispanijos, Colegio Cristo Rey Granada. Iškilmingai pasitikti „Erasmus+“ mainų programoje dalyvaujantys mokiniai ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Veidai

Ukrainietė teigia pamilusi lietuvius, bet norinti grįžti namo

32 metų Jekaterina į Klaipėdą iš Chersono atvyko praėjusių metų vasarį. Iš Ukrainos ji išvyko 2022-ųjų balandį ir metus laiko ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This