„TheAtrium” šiemet šaukia gyvuosius

Kultūra, Svarbu

Trylika Lietuvos teatrų spektaklių ir keturi užsienietiški, iš kurių du bus rodomi po du kartus – tokią programą šiemet jau šeštą kartą rengiamam, kitą savaitę startuosiančiam festivaliui „TheAtrium” numatė Klaipėdos dramos teatras.

Festivalio programa pristatyta antradienį surengtos spaudos konferencijos metu. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiemet po metų pertraukos į festivalį sugrįžta Lietuvos teatrų vitrina – pernai jos buvo atsisakyta, nes dėl pandemijos valdymo reikalavimų negalėjo atvykti užsienio teatrų skautai. Ją, pasak teatro direktoriaus Tomo Juočio, šiemet pavyko suplanuoti tokią, apie kokią ir svajota – iš 40 gautų paraiškų buvo numatyta 13 pasirodymų. Vitrina startuos jau gegužės 17-ąją.

Anot T. Juočio, į virtiną susirinks gausus būrys teatrų agentų, skautų iš viso pasaulio – nekviesta tik šalis agresorė. Direktorius teigė, kad šiemet didelį susidomėjimą parodė skandinavai, atvyks svečių iš Pietų Korėjos. Taivano, Kazachtano, Kirgistano, Amerikos.

„Festivalis pavers Klaipėdą teatro turgumi, kad Lietuvos teatro tarptautiškumas liktų gyvas ir gyvybingas”, – sakė jis.

Kalbėdamas apie keturis iš užsienio atvežamus spektaklius, kuriuos žiūrovai galės Klaipėdoje pamatyti nuo gegužės 31-osios, T. Juočys sakė, kad pats važiuotų kiekvieno iš jų bet kur su dideliu malonumu pasižiūrėti. Jis minėjo, kad Alessandro Serra spektaklis „Audra”, trijų Italijos teatrų kooprodukcijos rezultatas, į gastroles išvažiuoja pirmą kartą – klaipėdiečiai jį išvys greičiau nei prie koprodiuserių esančio Avinjono teatro festivalio žiūrovai. O atvykstantis lenkų režisierius Grzegorz Bral atstovauja „visiškai kitokį teatrą” ir norima, kad jį pirmą kartą Lietuvoje išvystų būtent Klaipėdos žiūrovai.

„Tai labai autentiškas, savitas teatras, susišaukiantis su antikos teatru. Daug archajinės senovinės muzikos, judesio, užburiantis ritualas scenoje”, – antrino Klaipėdos dramos teatro meno vadovas Gintaras Grajauskas.

„Pinigai pagrindinis iššūkis, jų kasmet reikia vis daugiau. Infliacija, kuras, bilietai suvalgo daug. Norėjome 6-7 spektaklių, atidarymo, uždarymo koncertų”, – sakė T. Juočys.

G. Grajauskas teigė, kad šių metų festivalio šūkis „Vivos voco” (gyvuosius šaukiu – lot.), paimtas iš Friedricho Šilerio kūrinio „Daina apie varpą” buvo parinktas dar pernai rudenį, kai Rusijos armija jau stovėjo prie Ukrainos sienų, bet kartu buvo nuojauta, kad pandemija slops.

„Pandemiją pakeitė karas ir turime panašią situaciją. Kai prasidėjo karas, paaiškėjo, kad pataikėme tiesiai į dešimtuką. Antrosios šūkio dalies apie mirusiųjų apraudojimą neėmėme, nes ir taip jau gūdu, mes juos apraudame”, – sakė G. Grajauskas.

Pasak jo, šiemet norėta atvežti vieną Ukrainos spektaklį, bet jame yra daug vyrų, o aktoriai ir technikai yra užsirašę į teritorinę gynybą, tad spektaklis „Blogi keliai” „tiesiog nukrito į rankas” – Kyjivo akademinis dramos ir komedijos teatras kairiajame Dnipro krante yra vienas iš retų Ukrainos teatrų, kur gali dabar keliauti.

Ispanijoje Oskaro Koršunovo pastatytas „Dėdė Vania”, anot G. Grajausko, yra „labai koršunoviška Čechovo interpretacija, bet radikalios režisūros yra nedaug”, šis spektaklis esą yra gerokai subtilesnis, atsargesnis, labiau klasikinis.

Po spektaklių šiemet publika bus kviečiama į susitikimus su režisieriais, o menininkas Rodionas Petrovas kurs instaliaciją pačiame teatre. Tai, kaip jis pamatė festivalio simboliu tapusį menų globėją Apoloną, žiūrovai pamatys prasidėjus festivalio renginiams.

G. Grajauskas taip pat pasidalino, kad spektaklyje neliko suplanuoto spektaklio iš Rusijos – Dmitrijaus Krymovo „Kostiko” pagal Čechovo „Žuvėdrą”.

„Jis tik porą kartų Rusijoje parodytas, ir kažin, ar kada berodys, nes tai atvirai antiputinistinis spektaklis. Visgi jis pastatytas Rusijoje ir nesiruošime mokėti agresorei pinigų”, – sakė G. Grajauskas.

Meno vadovas paminėjo, kad D. Krymovas tik per plauką pirmąją karo dieną išskrido į JAV, kur jau pastatė puikių atsiliepimų sulaukusį spektaklį, o į Rusija, vargu, ar grįš, nes yra priešų sąrašuose. Jau sutarta, kad birželio pabaigoje jis atvažiuos į Klaipėdos dramos teatrą ir pradės statyti spektaklį pagal Čechovo „Tris seseris”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Auksiniu scenos kryžiumi įvertintas spektaklis – ir festivalyje „Theatrium“

Garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ kūrybinė komanda keliauja po Lietuvą. Balandžio-gegužės mėnesiais jos laukia ir susitikimai su ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This