Ar galime sau leisti prarasti dar vienerius metus?

Politikų tribūna

Antanas Kalnius, Kretingos rajono meras
2022-05-12

Komentarų: 2

Rajono Tarybai teikiu sprendimo projektą dėl Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Egidijaus Viskonto atleidimo iš pareigų, praradus pasitikėjimą. Todėl rajono gyventojams privalau paaiškinti tokio savo sprendimo motyvus.

Egidijus Viskontas

Priežasčių, kodėl reiškiu nepasitikėjimą E. Viskontu, yra keletas. Viena iš pagrindinių – tai netinkamas Savivaldybės administracijos darbo organizavimas, dėl ko 2021-aisiais užstrigo svarbiausių rajonui infrastruktūros projektų įgyvendinimas.

Statybos darbai pernai beveik nevyko Kretingos sporto ir sveikatingumo centre. Sutartį su naujuoju rangovu UAB „HSC Baltic“ Savivaldybės administracija pasirašė 2021-ųjų kovo 26-ąją. Tų metų pradžioje, tvirtindama biudžetą, Taryba skyrė ir statyboms reikalingas lėšas – kiek daugiau nei 1,5 mln. eurų. Deja, statybos darbų centre pernai atlikta vos už nepilnus 206 tūkst. eurų.

Taip pat, skirtingai nei praėjusių metų pradžioje tvirtindama Savivaldybės strateginį veiklos planą numatė rajono Taryba, 2021-aisiais nebaigtas rengti Kretingos miesto stadiono tvarkymo projektas, nepradėti sporto aikštyno prie Pranciškonų gimnazijos modernizavimo darbai, nepradėti Kretingos mokyklos-darželio „Žibutė“ tvarkymo darbai, neparinktas dviračių tako Kretinga-Vydmantai techninio projekto rengėjas, nepradėtas rengti Rotušės aikštės ir jos prieigų techninis projektas bei kt.

Iškalbingi ir Savivaldybės strateginio veiklos plano įgyvendinimo 2021-aisiais ataskaitos rodikliai. Strateginio planavimo ir investicijų programa, apimanti vienus iš svarbiausių Savivaldybės administracijos įgyvendinamų infrastruktūros projektų, pernai įgyvendinta tik 64,4 proc. Lyginant su metų pradžioje patvirtintu planu, šis rodiklis nesiekia net 50 proc.

Bent aš asmeniškai nepamenu, ar esame kada Kretingos rajone turėję prastesnių svarbiausių projektų įgyvendinimo rezultatų.

Tad E. Viskonto netinkamo Savivaldybės administracijos darbo organizavimo pasekmės – iškilęs realus pavojus netekti dalies iš valstybės biudžeto gautų lėšų bei ženkliai išaugsiančios statybos darbų vertės. Vienas iš pavyzdžių – miesto stadionas. Prieš porą metų, pradėdami rengti stadiono rekonstrukcijos projektą, skaičiavome, kad statybos darbai savivaldybei atsieis apie 2,7 mln. eurų. Šiandien jau skaičiuojama, kad ši suma dėl infliacijos gerokai išaugs. Po kelių mėnesių, matyt, kalbėsime apie dar didesnes išlaidas.

Tad kuo ilgiau rengiami projektai, kuo ilgiau užtrunka visos procedūros, tuo didesnes lėšas statybos darbams turės skirti rajono savivaldybė bei nuostolius patirs visi rajono gyventojai.

Pagrindu pareikšti nepasitikėjimą E. Viskontu tapo ir plačiai nuskambėjusi istorija dėl galimai jo neturėto 4 metų vadovaujamo darbo stažo, kuomet jis buvo paskirtas eiti Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas. Reikalavimas turėti 4 metų vadovaujamo darbo patirtį yra nustatytas Tarybos patvirtintame Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų aprašyme.

Siekiant išsklaidyti kilusiais abejones, net tris kartus oficialiai prašiau E. Viskonto pateikti 4 metų vadovaujamo darbo stažą patvirtinančius dokumentus. Deja, bet per 7 mėnesius Savivaldybės administracijos direktorius tepateikė tik atsakymą į siųstus raštus, bet dokumentų, pagrindžiančių jo žodžius bei įrodančių turėtą reikiamą vadovaujamo darbo patirtį, taip ir nepateikė.

Galbūt kažkas sakys, kad klausimas dėl vadovaujamo darbo stažo yra smulkmena. Tačiau teisėje galioja aiškus principas – iš neteisės negali kilti teisė. Taip pat gyvename teisinėje valstybėje bei įstatymų turime laikytis visi. O ypač politikai ir vadovaujamas pareigas užimantys valstybės tarnautojai.

Atleisti E. Viskontą iš pareigų, praradus pasitikėjimą, Tarybai siūlau ir dėl galimai viršytų įgaliojimų pradedant projektuoti antstatą ant J. Pabrėžos g. 8 esančio pastato priestato, neįvykdyto Tarybos įpareigojimo iki praėjusių metų gruodžio 1 d. pateikti informaciją dėl atrinkto Kretingos sporto ir sveikatingumo centro valdymo modelio, Vietos savivaldos įstatymo, Tarybos veiklos reglamento nuostatų nesilaikymo.

Galiu tik konstatuoti, kad dėl pernai užstrigusių ar nevykusių Kretingos rajonui svarbių darbų, vienerius metus savivaldybė realiai jau prarado. Todėl tiek aš, kaip rajono meras, tiek ir visi rajono Tarybos nariai, privalome atsakyti į šiandien natūraliai kylantį klausimą – ar mes norime ir galime sau leisti prarasti dar vienerius metus, likusius iki naujų savivaldybių tarybų rinkimų?

2 Comments

  1. Anonimas

    Ar bus ir kitos pusės pasisakymas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Japoniškame sode Kretingos rajone pražydo sakuros

Sakuros žiedas – vienas svarbiausių simbolių Japonijoje, simbolizuojantis besikeičiantį gyvenimo ciklą. Gėrėjimosi sakurų žiedais šventė Japonijoje vadinama hanami – pažodžiui „žiedų žiūrėjimas“. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This