Dėl Irenos Šakalienės statybų – generalinės prokurorės kreipimasis į ministrus

Miestas, Svarbu

Po Klaipėdoje išrinktos Seimo narės Ligitos Girskienės rašto, kuriame ji kėlė klausimą, kodėl vis dar nėra nugriautas uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės šeimos K. Donelaičio gatvėje pastatytas priestatas, generalinė prokurorė kreipėsi iškart į du ministrus bei Seimo antikorupcijos komisiją.

Pati L. Girskienė teigia, jog dėl tokios situacijos tarsis su frakcijos kolegomis, kaip būtų galima tobulinti teisės aktus, o I. Šakalienė akcentuoja, kad pastatas bus nugriautas laikantis teismui nurodyto termino.

Pastato griovimo darbus lygiomis dalimis turi finansuoti Irena Šakalienė ir Nacionalinė žemės tarnyba. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau nekart rašė, kad nurodymas griauti šį pastatą atsirado po to, kai Generalinė prokuratūra buvo pradėjusi tyrimą dėl istoriniame K. Donelaičio g. 12 name visas patalpas įsigijusios I. Šakalienės šeimos ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sudarytų sandorių su žemės sklypais bei pradėtų statybų ir perdavė bylą teismams. Įsiteisėjusiu Apeliacinio teismo sprendimu buvo panaikinti trys NŽT įsakymai dėl sklypų pardavimo, o leidimas rekonstruoti statinį pripažintas negaliojančiu visa apimtimi. Teismas nurodė, kad pastato griovimo darbus lygiomis dalimis turi finansuoti I. Šakalienė ir NŽT. I. Šakalienė rašė kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, tačiau jis nepriėmė jo svarstyti.

Kadangi suėjus terminui priestatas vis nebuvo pradėtas griauti, pernai spalio 15 d. buvo išduotas vykdomasis raštas, o antstolė kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teimą, kad šis skirtų baudą I. Šakalienei. Pastarosios advokatas teisme aiškino, jog pavyko rasti tik tokį rangovą, kuris sutiko baigti darbus iki rugpjūčio 31-osios.

Vasarį šis teismas paskyrė I. Šakalinei 3 eurų dydžio baudą už kiekvieną uždelstą sprendimo įvykdymo dieną, skaičiuojant nuo nutarties įsiteisėjimo dienos iki teismo sprendimo įvykdymo.

Matydama, kad griovimo darbai vis dar nepradėti, prieš keletą savaičių L. Girskienė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir prašė pradėti tyrimą bei išsiaiškinti, kodėl nevykdomi teismo sprendimai ir kt.

L. Girskienei skirtame atsakyme, kurį pasirašė minėtoje byloje dalyvavusi prokurorė Violeta Šulčytė, rašoma, jog Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) minėtojo Klaipėdos apylinkės teismo sprendimo neskundė.

„Šiuo gi atveju labai tikėtina, kad paskyrus baudą, kurios dydžio VTPSI neginčijo, nebus pasiektas tikslas sudrausminti atsakovę, kad ji įvykdytų teismo sprendimu jai skirtą įpareigojimą. <…> VTPSI yra pažymėjusi, kad statytoja Irena Šakalienė pagal 2015 m. rugpjūčio 4 d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos išduotą leidimą vykdė ne naujo statinio statybą, bet statinio rekonstravimą žemės sklype K. Donelaičio g. 12, Klaipėdoje, todėl inspekcija neturi teisės organizuoti ginčo statinio griovimo. Toks VTPSI nurodomas teisinis reglamentavimas ir (ar) jo aiškinimas, kad ši institucija negali įvykdyti teismo sprendimo – pašalinti savavališkos rekonstrukcijos padarinių, prokuratūros vertinimu, užkerta kelią realiam viešojo intereso apgynimui ir yra nesuderinamas su imperatyviomis CPK 18 straipsnio nuostatomis. Nagrinėjamu atveju susidaro situacija, kai teismo sprendimu dalį žemės sklypo grąžinus valstybei, jos institucijos nesiima jokių efektyvių priemonių, kad grąžinta žemės sklypo dalis, užstatyta priestatu, kurį atsakovė savo ir NŽT lėšomis įpareigota nugriauti, būtų kuo greičiau atlaisvinta, o viešojo intereso gynimo rezultatas taip ir lieka tik teismo procesiniuose dokumentuose”, – rašoma atsakyme.

Jame taip pat informuojama, kad generalinė prokurorė gegužės 6 d. raštu kreipėsi į aplinkos ir žemės ūkio ministrus bei Seimo antikorupcijos komisiją, prašydama imtis priemonių, kad būtų užtikrintas savalaikis teismo sprendimo įvykdymas ir realiai apgintas viešasis interesas.

Pati L. Girskienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog tarsis su savo frakcijos kolegomis dėl galimų teisės aktų pataisų, kurios neleistų VTPSI tokiais atvejais elgtis taip pasyviai.

Tuo metu I. Šakalienė patikino, kad teismo sprendimas tikrai bus įvykdytas iki rugpjūčio 31 dienos, kaip ir yra numatyta su rangovu pasirašytoje sutartyje, kuri buvo pateikta teismui.

„Šiuo metu vyksta parengiamieji darbai, o aš moku nustatytą baudą. Gerbiama Seimo narė galėtų geriau užsiimti savo tiesioginiu darbu, o ne galimai atidirbinėti savo turtingiems rėmėjams”, – sakė I. Šakalienė.

27 Comments

  1. Antanas

    Pasistatė moteriškė trobikę, tegul gyvena, ji nieko nenuodija. Kodėl niekas nesvarsto automobilių plovyklos, pastatytos prie Žemynos gimnazijos tvoros, griovimo…Manau, kad visi supranta statinio strateginę svarbą ir galimas leidimo išdavimo aplinkybes. Esant „palankiam” vėjui visi plovyklos chemikalai plūsta į stadioną, kuriame sportuoja vaikai. Statytojai net medžius prie stadiono tvoros nupjovė, kas nuodai tikslingiau pasiektų sportuojančias chemiklų aukas. Manau, kad čia yra žvėriškas nusikaltimas, kuris įvykdytas vietinių klerkų rankomis prieš jaunąją kartą. Manau, kad padėka už leidimą statyti šioje vietoje plovyklą, buvo šypsena… Mačiau ant vienų durų paveikslėlį su užrašu „Geriausia padėka -šypsena”, o ranka prirašytas žodelis „paduodant”. Išradingi mūsų žmonės, o aš siūlau visiems, kurių parašai yra ant statybos leidimo, atvesti į Žemynos gimnazijos stadioną sportuoti savo vaikus ir anūkus. Turėkite aprangą pasikeitimui, nes kitaip visą dieną dvoksite autošampūnais.

    Reply
  2. Visi tie

    klerkai susitepę, surišti virvelėmis: kam kada ko reikia, tas virveles sustiprina, o kai nebereikia – nukerpa. Sakala/makal seniai turi „ant kažko” savivaldybėje
    kompromatą, tad vis dar laikosi „kėdėje”. Tiriamosios žurnalistikos nebeliko – visi tik „pletkina” už so/ro/šo pinigus.

    Reply
  3. Anonimas

    Šakalienė – Klaipėdos savivaldybės vizitinė kortelė.

    Reply
    • Nesvarbus

      Exactly!

  4. Algis

    Doukite sakalienes klanui prie kiekvieno Kl.statomo pastato po z.lopineli .Paziurekite kiek zemyn nusirito KLAIPEDA ,kol tas firminis dudorius sedi siame poste.Geda grubliauskai.Tu niekas likai KLAIPEDAI

    Reply
  5. O kuo ta girskienė?

    Kiekvienuoje backoje tompaksas

    Reply
    • Gal

      Tamposi tam, kad kuo mažiau tokių šakalienių ir dūdorių būtų valdžioje

  6. Anonimas

    Tiesiog protu nesuvokiami dalykai. Ir tai vadinama (ne)priklausoma Klaipėdos savivaldybė ir jos darbuotojai. Ir iki kokio keturkojo galima prieiti? Kare, nors priešas matomas. Bet kokie savivaldybės kolegos tolerantiški, palaikantys, draugiški. O gal jie užsimerkę. Taigi klaipėdiečiai, o ką mes turime valdžioje?…..

    Reply
    • Ką

      išrinkom – tą ir turim.

    • Vita

      Mes neišrinkom Šakalienės, ji yra valstybės tarnautoja, tad ji gali dirbti pasikeitus valdžioms, nes paprasčiausiai vykdo nurodymus esamos valdžios. Būtų geriausia tokią “tarnautoją” atleist iš darbo, bet o tačiau…

    • Visada ten

      buvo tokių ,,daugkartinio naudojimo” žiurkių. Ir iki šiol yra. Ko vertos tokios lieesytės paulikienės sėdinčios šiltai nuo komjaunuoliškų laikų?:D)

  7. V ir Gis

    Kažkas šaukia Putinas okupantas, Lukašenka diktatorius,o savo kieme su šakalių rietuve susitvarkyti negali. gabrieliau, kur sankcijos? A jis gi svetimas avis gano,o čia vidaus reikalas.Vidaus organus kuruojanti agnikė irgi neturi kada,vis dar po pušyną tapinėja. Matyt be maidano nieko nebus. Tik kas finansuos? Pasaulio gelbėtojai užsiėmę.
    Tfu!
    TEGYVUOJA ŠAKALIAI !!!
    ŠLOVĖ ŠAKALIAMS !!!

    Reply
  8. Klaipėdietė

    O kodėl ponia šakalienė dar sėdi šiltoje ssvivaldybės kėdėje. Būtų eilinė miestietė ir problemų nekiltų. Matomai kažkam naudinga kad ją laiko savivaldybėj. Kur žiūri administracijos vadovas ir kodėl tai poniai sudaromos tokios išskirtinės sąlygos. Gal ten reikėtų pasižvalgyti ir spec tarnyboms.

    Reply
  9. Minusas bemoksliams pletkininkams

    už ” teksto suvokimą ” . Seimo narė Girskienė ir generalinė prokurorė kaip tik rūpinasi realiai apginti viešą interesą ! Gal kokiu mokslu pasidomėti ” apie valstybę ar savivaldą ” pletkininkai galėtų ? _____Jame taip pat informuojama, kad generalinė prokurorė gegužės 6 d. raštu kreipėsi į aplinkos ir žemės ūkio ministrus bei Seimo antikorupcijos komisiją, prašydama imtis priemonių, kad būtų UŽTIKRINTAS savalaikis teismo sprendimo įvykdymas ir REALIAI APGINTAS VIEŠASIS INTERESAS . _____P.S. seimo narė Girskienė puikiai atlieka savo pareigas ir poniai Šakalienei nereikėtų jaudintis . ____Pati L. Girskienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog tarsis su savo frakcijos kolegomis dėl galimų TEISĖS AKTŲ PATAISŲ , kurios NELEISTŲ VTPSI tokiais atvejais elgtis taip pasyviai.

    Reply
    • Marijus

      Kaži kieno šeimos interesuos yra Skulptūrų parko „renovavimas”?..

  10. plius minus

    Na taip, keista ponios Girskienės iniciatyva, susirūpinimas ne viešu interesu, o galimai kažkieno iškreipto noro patenkinimu .
    Gal pasiūlykime viešai nuo „Atvira Klaipėda” skaitytojų, seimo narei Girskienei užsiimti Klasco savavalinėmis palapinių nugriovimu. Kažkaip čia ji viešo intereso neįžvelgia . Pigus seimo narės politikavimas ir tiek .
    Spardyti parkritusi nėra garbė , bet kai kam dėl savo asmeninio intereso į tai nusipjauti.

    Reply
    • Žodžiu,trūksta žodžių.

      Nesupratau,kuris tas parkrites pagal Tamsta….? Visuomenė stebi ši triuką mieste,kaip ir Baltijos konoteatro pastatą,besiplaikstanti apgaubta šiomis dienomis žalia marska.viskas kaip po karo…..

  11. Klaipėdietė

    Netikiu, kad ji pasižadėjimą nugriauti vykdys, nes iš tiesų per agentūras siūlo pirkti butus tame statinyje, kurį, atseit, ketina griauti.
    O Inspekcija įstatymą interpretuoja, kaip Šakalienei palanku. Įstatyme nėra daroma skirtumo tarp statybos pagal leidimą naujo statinio statybai ar rekonstrukcijai. Yra bendra sąvoka „statybą leidžiantis dokumentas”. Beje, kur Inspekcija žiūrėjo, kai nematė pažeidimo savivaldybei išdavus leidimą rekonstruoti? Kaip galima rekonstruoti tai, ko toje vietoje nebuvo, nes ten stovėjusi skalbykla seniausiai buvo nugriauta?
    Žinoma, Šakalienė gali sumokėti po 3 Eur į dieną, tai yra, apie 1000 Eur per metus, o per tuos metus bandyti „sutvarkyti” reikalus ir kažkaip įteisinti statinį.
    Tuo labiau, kad nuo 2023 metų žemės valdymas iš Nacionalinės žemės tarnybos bus perduotas savivaldybei, tai yra, Šakalienės „saviškiams”.

    Reply
  12. Jons

    Bet tai kaip Girskiene ir Vaitkus plusa del Udovickio interesu, kaip alga uz tai gaudami. 🙂

    Reply
    • Jons bemokslis pletkininkas ?

      Nežinote KAS YRA VIEŠASIS INTERESAS ? jūs net teksto nesuvokiate ir drįstate dergti dėl ” udovickio ” ? !!!! Generalinė prokurorė nežino ” udovickių ” ! Žino VIEŠĄ INTERESĄ . Švieskitės bemoksliai ar nors parašytus tekstus skaitykite . ___Jame taip pat informuojama, kad generalinė prokurorė gegužės 6 d. raštu kreipėsi į aplinkos ir žemės ūkio ministrus bei Seimo antikorupcijos komisiją, prašydama imtis priemonių, kad būtų užtikrintas savalaikis teismo sprendimo įvykdymas ir realiai apgintas viešasis interesas.

  13. ?

    Net miesto perkamus ženkliukus turi matyti Ligita ? SEIMO NARĖ ! Ne miesto tarybos ! ??? O kur miesto tarybos daugumos konservatoriai ? Ar kokie oponuojantys liberalieji ? Ženkliuko reikėjo , tik miestiečių pinigus PRIVALO ” skaičiuoti ” miesto tarybos nariai ! Kol L. Girskienė DIRBO miesto taryboje ir Kontrolės komiteto pirmininke miestiečių pinigai buvo skaičiuojami . Nežinote ? Pamiršote ? ? Jūsų bėdos pletkininkai .

    Reply
  14. Ne moteris, o raketa

    tik jei jau didžiajai kvapų specialistei parūpo ir teisė ir miesto vaizdai tai gal Ligita Girskienė „pasitars su frakcijos kolegomis” ir parašys raštą, pakrutins Prokurorę kodėl negriaunamos „laikinos” Klasco palapinės? Vėliau lai klaskiniai advokatai aiškinasi ten laikini ar amžini tų palapinių pamatai. I.Š. šiukšlynėlis apgailėtinas, bet klaskininkų savivalė ir vizualinė tarša, daroma žala miesto centro vaizdui ir tuo pat smulkiam, vidutiniam verslui, turizmui šimteriopai didesnė. Ir dar „nusipirkome” šviežią naują miesto įvaizdžio ženkliuką. L I G I T A, kur Tu? A dar nematei? Tu juk RAKETA!

    Reply
    • Taigi

      Girskienei verslas nerūpi, tiksliau bijo net išsižioti….Svarbu, kur nereikšminga pasireklamuoti. Mat sapne save mato miesto mere, aišku pasvajoti nedraudžiama…

    • Pagarba poniai Girskienei :)

      Net Jus ” kritikuojantys ” ir bijantys Jūsų gal kaip būsimos merės , pripažįsta BE Girskienės Klaipėdai neatsigauti 🙂 Nieko pakeisti negali jokie likę ” kovotojai ” 🙂 O grigėjai ne verslas ” kovotojai ” ? Kas pagaliau ” užsuko ” taršos kranelius ? Kas į STT kreipėsi ir kaip pasirodo buvo teisi dėl rizikos ” susimažinti žalą ” ? GIRSKIENĖ ! Jūs nors klasco palapines įveikite ” kovotojai ” 🙂 Be Girskienės esate tik aimanuotojai , o Girskienė DIRBA , nuosekliai ir kaip aiškėja efektyviai . Miestui seniai reikia DIRBANČIO mero .

    • ***

      Apsaugok mus nuo tokios merės!!!

  15. Tomas

    Va kaip dirba savivaldybės klerkai – iš menko atlyginimo „dvarai” miesto centre, pinigų maišas advokatams susimokėti, nauji automobiliai….ir dar jus žiūrite į ruskijos puse, kad ten korupcija. Čia tas pats. Jei jau kažkokia ne aukšto rango ponička gali sau leisti tokias išlaidas, tai kokius eurus valdo labiau prieinantys prie lovio?
    Ir aš visada žinojau, kad stt ir kitos chebros yra sukurtos jiems kaip stogas. Akivaizdžiai matosi antstolių, biurokratų, prokurorų kur užtenka pažiūrėti tik į įplaukas ne deklaruotas. Bet kas gi tau čia pažiūrės 🙁

    Reply
    • O

      kiti savivaldybės klerkai rašinėja žinutes ,puola seimo narę, kuri tikrai daro miestui reikalingą darbą.Jaučia korumpuoti biurokratai iš kur pavojus gręsia

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This