Startuoja gyventojų apklausa dėl memorialo Skulptūrų parke

Miestas, Svarbu

Gegužės 13 d., penktadienį, startuoja klaipėdiečių apklausa dėl sovietų karių palaidojimo vietoje Skulptūrų parke naudojamos sovietinės ideologijos ženklų.

Gyventojai galės balsuoti tiek elektroniniu būdu, tiek užpildydami apklausos lapus atvykę į Savivaldybės administraciją (Liepų g. 11). Apklausa vyks mėnesį – iki birželio 13 d. imtinai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Mero inicijuotoje apklausoje klaipėdiečiams pateikiamas vienas klausimas: „Ar pritariate Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos memorialo, esančio S. Daukanto g. pertvarkymui, pašalinant su žuvusių karių amžinojo poilsio vietos įamžinimu nesusijusius sovietinės ideologijos ženklus ir suteikiant karių palaidojimo vietai naują architektūrinę kokybę?“

Balsuoti galės visi pilnamečiai asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą Klaipėdos miesto savivaldybėje. Norintys atiduoti savo balsą elektroniniu būdu turės prisijungti per savivaldybės interneto svetainę klaipeda.lt, kur bus nukreipti identifikuoti savo tapatybę per elektroninius valdžios vartus. Prisijungimo nuoroda norintiems balsuoti elektroniniu būdu bus paskelbta gegužės 13 d. rytą, 8 val. savivaldybės interneto svetainėje adresu https://www.klaipeda.lt/lt/balsavimai/8980.

Tie, kurie nori išreikšti savo valią užpildydami popierinį apklausos lapą, apklausos vykdymo laikotarpiu kviečiami atvykti į Savivaldybės administraciją Liepų g. 11, 116 kab. (I-IV 8-17 val.; V 8- 15.45 val.; pietų pertrauka 12-12.45 val.), su savimi būtina turėti asmens dokumentą.

„Palaikų perkėlimo ar paminklinių plokščių su pavardėmis demontavimo klausimas nėra svarstomas – to daryti neketinama. Pagarbų ir išmintingą elgesį saugant čia palaidotų karių palaikus savo išvadose akcentuoja ir klausimą analizavusi ekspertų darbo grupė. Diskusija vyksta tik dėl čia esančio sovietinės ideologijos memorialo“, – sako komisijos Klaipėdos miesto savivaldybės vietos gyventojų apklausai vykdyti pirmininkas, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Savo išvadą dėl Skulptūrų parke esančio memorialo jau yra pateikusi ekspertų darbo grupė. Sutariama, kad karių palaidojimo vieta gali būti pertvarkyta, atsisakant totalitarinio militarizmo estetikos ir sovietinės propagandos naudotų simbolių ir raiškos priemonių. Tuo pačiu akcentuojama, kad reikalingas pagarbus ir išmintingas elgesys, saugojant šioje vietoje palaidotų karių palaikus.

Darbo grupės išvadas, kaip ir miestiečių apklausos rezultatus, numatoma pateikti savivaldybės Tarybai, kuri priims galutinį sprendimą. Gyventojų balsai turės tik patariamąją reikšmę.

120 Comments

  1. Antanas

    NE!!! NEPRITARIU! Teko dirbti turizme, tai veždavome užseniečius ten fotkintis. Tik pamastykit, kad burgeriai paliktu piningus, buvo TAS Memorialas kaip ir pasididžiavimas, ir Nei vienas nešaukėt- NUKELKITE! Tai istorija, ir iš dainos žodžiu neišmesi, kad ir kiek norėtum? Gal geriau sutvarkom kultūringai visą aplinką, ir toliau rodom Pasauliui , kad tai BUVO pas mus. Tačiau nebútume Lietuviai, jei nebūtume to išgyvenę? Manau čia būtų mūsų didybė. Gaila, kad aukštai skraidantys blogai mato pažemiais… Analogas stovi Kryžkalnije, bet viskas jug tvarkoi, ania? Tai gal tada ir Vermachto kariu kapines, ir Holokausto muiejus, ir Kryžkalni apsvarstom? Viena epocha, vieni dalyviai…

    Reply
  2. valdas

    Istorijos neistrinsi,tad reikia palikti..Tai yra kazkam sventa vieta…Deka rusu taip vadinamos aneksijos Memelis su jo krastu tapo Klaipeda,o Wilno tapo Vilniumi..ar sita irgi neigsite?Jei ne rusu aneksija,Klaipeda butu Memeliu Vokietijos sudetyje,o Vilnius butu Wilno Lenkijos sudetyje…

    Reply
  3. Anonimas

    isvadavo rusai Klaipeda ir uzmirso iseiti,treme lietuvius i sibira,stalinas siusdavo rusus kad apgyvendintu lietuviu namuose,taip dabar islyke daug rusu Klaipedoje

    Reply
    • Ivan

      Iš kur žinaj?

  4. Stepan Bandera

    Primenu, kad kacapų „išvaduotojai’-išsigimėliai Klaipėdoje elgėsi baisiau, negu Bučoje. Lietuvoje neliks nei vieno paminklo jokiam išsigimėliui. Beje, kapų niekas nelies, kaip čia bando pavaizduoti vietiniai orkai

    Reply
    • Anonimas

      Nei jūs matėt. nei jūs žinot. Nusikalbat ir tiek.

  5. grikių_košė

    Tikiuosi, klaipėdiečiai priims teisingą sprendimą.

    Reply
    • Anonimas

      Taip.. išsaugoti.

  6. Antanas

    Teroristams-fasistams tokiu paminklu neturi likti!

    Reply
    • Anonimas

      Jūs apie įvairių tautybių kovotojus kuriems.ir skirtas paminklas?

    • Anonimas

      Cia net klausimo nekyla aisku kad griauti. Zudiku stabu mums nereikia.

    • Mindaugas

      Kodel turime atsisakyti istorijos ir tai reikejo daryti iskarto ,paskelbus nepriklausomybe,o dabar atrodysime kaip varvsrai,nieko nesiskirsime nuo dabartiniu putleriu ir jo pakaliku,kur man reikes atvesti savo dukra ir parodyti,kur jos tevas buvo priimtas i spaliukus ,pijonierius kai mokesi pirmoj vidurinej mokykloj,istorijos neistrinsi,tik bukagalviams gali trugdyti ir maisyti tos kariu kapines kapines

    • Mindaugai

      Tai tau garbė,kad buvai spaliukas,pionierius,ir rodyti dukrai nori,kur buvai priimtas.Tai didi gėda,o ne rodyti reikia vaikams.Tai nuveši dukrą į Grūto parką ir parodysi,kokių balvonų turėjome,ten ohoho,visą dieną vaikščiosi,kol apeisi.Gal geriau dukrai parodyk gražias Lietuvos vietas,jų labai daug.

    • tam : 86.100.132.156) 2022-05-15 10:13

      Kokia gėda, tai istorija. Tai atminimas kad.tokia įvykiai buvo.. ar jūs ir savo jaunyate naikinat, nes gėda prisiminti? Iš kur tas mankurtizmas visko bijoti ir naikinti. Gėda už tokią nauja karta, nesugeba čia nieko perduoti srities kartoms.

  7. Audrius

    Jeigu rusams patinka tie paminklai,tai kraukitės ir vežkitės į Rusiją ir dar,nepatinka Lietuva,čiuoškit pas Putiną.

    Reply
    • Anonimas

      Prie ko rusai, kai paminklas.visiems.kovojusiems?

  8. Andrejus

    Pripazystu,kad kaimynai nukentejo nuo mano tautieciu rusu ir Raudonojo maro . Mokysiu savo vaikus Lietuviskai ir atgailausiu.
    Dekoju ,kad prieme ir leido LT tauta integruotis

    Reply
  9. Rima

    PRAŠAU KULTŪRINGAI SU PAGARBA NUKELTI O K U P A N T Ų ŽENKLUS IR SKULPTŪRAS.
    MUMS LABAI NEMALONUS TUOS ŽENKLAS MATYTI, KAI MŪSŲ PARTIZANŲ KAULELIAI IŠMĖTYTI PO MIŠKUS IR NELEISTA JŲ ATPAŽINTI.
    VEŽKITE Į RUSIJĄ TUOS STRIBUS IR KARDUS

    Reply
    • Anonimas

      Prašome nemeluoti.paminklai turi likti nenukelti.

  10. Zao

    Kuo greičiau nuvers tą piktžaizdę tuo geriau. Bus malonu po parką vaikščioti. Visi kam įdomi neva „istorija” galės pasikultūrinti Gruto parke. O dar geriau jei visi kacapėliai, kurie per dešimtmečius net lietuvių kalbos neišmoko, važiuosi gyventi į savo išsvajotą Mordoro šalį, ten jų laukiai orkai ir paminklai.

    Reply
    • Anonymous

      Pritariu. Reikia vieta panaudoti pozityviau. Teroristiniam palikimui ne!

    • Anonimas

      Reikia vietą ir paminklus išsaugoti.. rimta vietą taip pat. Turi būti mieste.

    • to zao

      Patriotė iš kur pats į Klaipėdą atsibastei? Mankurte.

  11. grikių_košė

    Svetainė gybauja, neleidžia prisijungti, nors bandžiau gal kaeturis kartus iš eilės. Ruskių susimokymas! 😀

    Reply
  12. Vladimir

    Pradėkite nuo Liebartu ,ten bus lengviau nuversti paminklus, ir jusu paminklus nuvers jusu anūkai (kai ateis laikas) .

    Reply
    • ką tu sakai,eik tu sau

      Gal geriate? Dar švenčiate pobedą???Lėbartuose nestovi balvonai susikabinę po kelis su ginklais.Taip lyginti reikia būti menko protelioarba visai be jo

    • to ką tu sakai,eik tu sau

      Issiblaivyjite. Mintys jūsų pinasi.

    • nuj nuj

      Nu jo,,išsiblaivyjite”..cha cha cha.Tai pinasi liežuvėlis,vargšiukas ar blogai su raidytėmis?

    • to nuj nuj

      Ale toks girtas esi kad net savo vardą dėl įvairovės keitalioja..varksiukas.. kiek moka už komentarus?

  13. Sąlyga

    Palikti tas stovylas nebent su sąlyga, kad ruskiai šalia pafinansuos paminklą Hitleriui- bus išbaigtas paminklas rudajam ir raudonajam fašizmui.

    Reply
  14. Edis

    Pavardes gal palikti,neiškasi gi dabar.o tie visi kardai ir kita tarybinė atributika turi būti panaikinta,išvežta į grūtų parką.arba tada jei lieka tarybinė atributiką,ir Hitlerį galima pastatyti.būs ligybė,niekas nebepyks.

    Reply
    • Anonimas

      Kokia tarybinė atributika, ko bijote? Paminklų? Įvairių tautybių kovotojų?

    • anonimui

      Paminklai nėra kovotojai,paminklai su ginklais balvonų yra militaristinis tarybinis imperializmas ir rusiško šovinizmo simbolis.Juk parašyta, .kapai,kaulai lieka,ir neapsimesk,kad nesupranti,apie ką kalbama.Ar skaityt neišmokai dar/Gal laikas?

    • Edžiui

      jokių grūtų parkų

    • to (IP: 86.100.132.156)

      Kaip skaityti mokantis, turėtum susirasti ir pasidomėti kam iš tikro pastatė šiuos paminklus. Jūsų demagogija apie šovinizma orginalus tėra jusu vidinį baimė, bei būdas kovoti su paminklais.

  15. Vygandas

    Balvonus nuimti, kardą palikti – gražus, abstraktus. Jie ir pastatyti buvo skirtingu laiku.

    Reply
    • Anonimas

      Balvonas jūsų mintyse? Paminklas turi išlikti

    • anonimui

      Ar jau dalyvavai apklausoje?kaip sekėsi?

    • to (IP: 86.100.132.156)

      Taip dalyvavome, o jus?

  16. Pilietis

    Paminklas turi islikti. Tai yra istorija ir nesvarbu kokia jinai butu. Tie kurie ten palaidoti ir kuriu garbei pastatytas sis memorialas tikri nera okupantai. Leiskime jiems ramiai ilsetis, gal ju gyvybes deka ir mes esame gyvi.

    Reply
    • Ruonis

      Nebenusišnekėk 😀

    • to ruonis

      Kas netinka? Ko bijoma?

    • As

      Pili, kaip is tarybiniu vadoveliu. Tokiu tipo isvaduotoju deka daug lietuviu nebegyvi ir toooooli sibire, kur net kryziaus nera. Istorija kartojasi – dabar gelbeja Ukraina.

  17. Anonimas

    Ne

    Reply
    • Anonimas

      Taip.

  18. griauti be kalbų

    Būtinai griauti balvonus,kurie ,kaip rašė istporikai,simbolizuoja militaristinį tarybinį imperializmą ir rusišką jį šovinizmą.kaip rašė, palaidoti kariai ten,kur trypia plyteles,kur rėkia,šoka ir dainuoja, o ne ten,kur dedamos gėlės ir stovi balvonai.Pagarba mirusiems-tai ne ginklų demonstravimas, matėme vienam mieste ant paminklo žodžius.,,Šlovė rusų ginklui”.O Dieve,apie ką tai…

    Reply
    • Anonimas

      Be kalbų išsaugoti

    • taip

      Be kalbų griauti.Pagarba Tauragės raj.Marijampolei,Kaunui, Jurbarkui,kurie tai daro ir padarė.

    • to taip

      Parodekad bijo paminklu, istorijos? Ir atminimo? Mankurtas esate kad tai palaikote?

    • to -- IP: 90.131.37.225

      Šitas trolis išmokęs vieną žodį – mankurtas. Sveikinu. Važiuok į putlerstaną gelbėt paminklų.

  19. Taip

    Demontuoti memorialą ir taškas .
    Jis simbolizuoja dvigubus okupantus, kurie ir dabar patvirtina savo statusą Ukrainoje.

    Reply
  20. Sergej

    Ne ! Ir dar karta NE !

    Reply
    • Anonimas

      Paliekame paminklus ramybėje.

    • vaje vaje

      Apklausa ne čia..ko čia ardotės? einat į savivaldybę arba internete-adresas yra…

  21. Nerijus

    Griauti

    Reply
    • Anonimas

      Negriauri. Išsaugoti

  22. Tatjana

    Paminklas turi stoveti. Jis nekam netrukdo.

    Reply
    • Anonimas

      Nepritaikyta

    • Mila

      Nepritariu, paminklai turete būti čia istorijos mūsų meste

    • Anonimas

      Kai nori numesti svori bet virtuvei pasidedi sausainiu ant stalo ir apsimeti kad „netrukdo”.
      Sprendimas – perkelti i maziau matoma vieta.

    • to anonimas

      Bijote paminklų? Ar istorijos?

  23. skaitytojas

    Na,išmokite nors vieną žodį parašyti,,,ne” rašoma kartu

    Reply
    • Anonimas

      Nepritariame.

  24. Marija

    Nepritariu

    Reply
  25. Pagaliau

    Be abejo,pritariame,balvonai turi būti ten, kur jų vieta,o kapinės yra kapinės su mažyte lentele,kur pažymėta,kas čia…Tarp kitko,apklausa ne čia,ir niekas čia mūsų neklausia,apklausa nuo pirmadienio savivaldybėje arba internetu.

    Reply
    • Anonimas

      Balvonas čia tik jūsų mąstyme. Bijote istorijos?

    • Marina

      Negriauti tai musu istorija yra tegul bunny cia ir palaidoti jie yra cia o balvonas tu esi PAGALIAU kam varai ant zmoniu nesamoniu ismok rasyti ispradziu ziurkenas

    • ,,bunny'', ,,musu''

      Išmokite rašyti

  26. Klaipedoj gimes

    Nepritariu

    Reply
  27. Marius

    Niekas čia jų nekvietė. Čia ne jų žemę! Reikia valyti kaip Kolorado vabalus lauk!

    Reply
    • Bart

      Cia ir netavo zeme . Cia Prusu zeme .

  28. Vytautas

    Taip, visus tokius objektus reikia išvalyti, turi jų nelikti ir valdininkas net klausimų čia negali kilti!!!

    Reply
    • Anonimas

      Balvonas čia tik jūsų mąstyme. Bijote istorijos?

  29. Aš .

    Ne pritariu !!!

    Reply
    • Mantė

      Gramatinės klaida nurodo priežastį, kodėl nepritariate. Neškitės tą memorialą namo.

  30. MJ

    Ne pritariu

    Reply
  31. Artiomas

    Labiausiai demontuoti tarybiniams kariams paminklus reikalauja tie, kurie buvo sovietinės sistemos subinlaižiai. Atgailauja sovietinės žiurkės ir jų atsiprašymas yra reikalavimas nugriauti kardą.

    Reply
  32. Klaipedietis

    Pritariu
    O kam reikia sovietiniu paminklu, lai vaziuoja i rusija ir ten jais dziaugiasi

    Reply
    • Anonimas

      Važiuokite jūsų čia niekas nelaiko, paminklai niekam.nettukdo.

    • Anonimui

      Tada šalia kardo reikia paminklo ir Hitleriui. Tik tokiu atveju palikti tas stovylas. Paminklai juk netrukdo…

    • Anonimas

      Kai tu nori numesti svori bet virtuvei pasidedi sausainiu po nosim ir apsimeti kad netrugdo kiekviena diena praeidamas.

  33. Ina

    NE, NEpritariu !

    Reply
    • Deivis

      Viską nugriauti. Palikti tik tikrų klaipėdiečių kapus. O okupantus siųsti atgal į jų šalį. Jaigu ką istorija paskaitykite. Mes nebuvom rusų kraštų iki antro pasaulinio!!! Rusai jiega užėmė ir dabar kažko reikalauja. Nepatinka varykit pas savo putka ir gyvenkit ten. Nes po karo ru Ukraina. Bus etninis engimas rusakalbių. Gyveni lietuvio kalbėk lietuviškai!!!

  34. Margarita

    Pritariu. Griauti.

    Reply
    • Anonimas

      Negriauri. išsaugoti.

  35. Katrina

    Ne pritariu

    Reply
  36. Elena

    Nepritariu

    Reply
  37. Koksskirtumas

    Ne ,ne,ne ir dar karta ne. Kovojate su mirusiais,tegul ilsesi ramybeje,geda!

    Reply
    • Okupantai

      Užtenka nusišneketi.

    • to okupantai

      Jums.koks skirtumas?

  38. D.R.

    Pritariu siaubingiems paminklams, karių skulptūrai, neliečiant kapinių ir paliekant memorialinę lentą.

    Reply
  39. Ana

    Ne pritariu

    Reply
  40. Valentina

    Ne pritariu

    Reply
  41. Gintaras

    Ne !
    Ir taip Mankurtistanas tas kraštas likes.

    Reply
    • J.M.

      Nepritariu

  42. Anžela

    Nepritariu.
    Ar te karei buvo tada okupanteis?je kariavo už laisve nui fašistu

    Reply
  43. Alina

    PRITARIU.
    O nepritariantys neverkit dėl medžių, jie ne sovietinės ideologijos reliktai, pasodins naujų:)

    Reply
    • to alina

      Pirmą sodins nelietuviskus medžius, antrą medžiai auga ilgai. Beto uzsienijue su kuo lyginame Lietuva kažkaip sugeba išsaugoti medžius miestuose…įdomu kaip.. ir trečią nwverkitw dėl mieste didėjančios taršos, garso…

  44. Talk

    Pritariu. Kaip tik tvarko parką, tai tuo pačiu metu ir nuimti tuos stabus.

    Reply
    • Anonimas

      Kuom trukdo paminklai ?

  45. Svetlana

    Ne pritariu

    Reply
  46. Liuba

    Ne pritariu

    Reply
  47. Liudmila

    NE,NE pritariu!

    Reply
  48. Ruslanas

    Ne. NEPRITARIU ! ! !

    Reply
  49. Aušra

    Būtinai ir kuo greičiau išvalyti Klaipėdos žemę nuo tų gėdingų balvonų pačių klaipėdiečių senųjų kapinių prieigose

    Reply
    • Anonimas

      Gėdingas jūsų komentaras net nežinoti kam paminklas..

    • Miestietė

      Pritariu. Pagaliau atėjo tas lauktas laikas. Griauti sovietinius balvonus.

  50. Vilhelmina

    Pritariu, senai reikėjo

    Reply
  51. V ir Gis

    Manyčiau prie kardo reikia primontuoti triskart didesnį stepaną.
    Visi būtų patenkinti – ir paminklas liktų, ir okupantai po kardu, ir Ukrainai palaikymą parodytume.

    Reply
  52. Galina

    Ne nepritariu.

    Reply
  53. Viktorija

    Ne

    Reply
  54. Rasa

    NE. Klaipėda neturi kur pinigų leisti? Palikti ir leiskite ramiai ilsėtis

    Reply
    • nepalikti be vertės balvonų

      Tai ilsėsis,nekas neliečia kaulų,o tai tau balvonai ilsisi,ar kaip,ne,nemanau,oi jie nesiilsi dabar

  55. T

    Griaut ir kuo greičiau.

    Reply
  56. Ne tokia apklausa daro savivaldybė

    Klausimas:ar pritariu šunų vedžiojimo aikštelėi ant ž.onių kaulų?Ar pritarių 600 medžių naikunimui?Ar pritariu parko sunaikinimui per savivaldos projektus?

    Reply
  57. Ne tokia apklausa privalo būti

    Ar pritarim 600 mefžių iškirtimui . Ar pritariu krepšinio aikštelėi ant žmonių kaulų?

    Reply
    • Tiks ir taip

      Ne, ne. Geriau skambėtų taip: ar pritariate, kad ponas Trąšų magnatas privatizuotų parką…Ar pritariate, kad privatus interesas svarbiau už viešąjį? Ar pritariate viešųjų ir privačiųjų interesų supainiojimui?

  58. Anonimas

    Paminklas toks koks yra dabar turi išlikti.

    Reply
    • Anonimas

      NE

    • Anonimas

      Taip, turi išlikti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This