Galerijai padovanos 15 paveikslų

Kultūra

Prano Domšaičio galerijoje gegužės 19 d., ketvirtadienį, 16.30 val., bus padovanoti į Klaipėdą sugrįžę Karlo Eulensteino paveikslai. Dalyvaujant svečiams iš Vokietijos – donatoriui Ekkehardui Hildebrandtui, Rytprūsių krašto muziejaus Liuneburge direktoriaus pavaduotojui dr. Jörnui Barfodui ir Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriui dr. Arūnui Gelūnui galerijai bus perduota 15 dailininko paveikslų.

2020 m. rudenį Prano Domšaičio galeriją pasiekė maloni žinia. Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui Vokietijoje gyvenantis E. Hildebrandtas dovanoja iš Klaipėdos kilusio dailininko ekspresionisto K. Eulensteino (1892–1981) paveikslus. Deja, pandemija sutrukdė iškilmingą ceremoniją.

E. Hildebrandto, vieno iš geriausių K. Eulensteino draugų sūnaus, dovanojami darbai yra XX a. 5–6 dešimtmečio. Pokario metais gimtojo krašto dailininkas daugiau nebepamatė, tapė tai, kas įstrigo jo atmintyje. Darbai nutapyti tempera sodriomis, ryškiomis spalvomis. To meto kūrybai būdingi vėlyvojo ekspresionizmo bruožai.

Yra keletas XX a. 3–4 dešimtmečio kūrybos laikotarpio akvarelių.

K. Eulensteino kūryboje vyrauja pajūrio, pamario gamtos motyvai, kasdieniškas žvejų gyvenimas.

Prano Domšaičio galerijoje dailininko darbai buvo pristatyti 2013 m. spalio–gruodžio mėn. parodoje „Karlas Eulensteinas, ekspresionistas iš Klaipėdos“ (kuratorius dr. J. Barfodas, koordinatorė buv. galerijos vadovė Kristina Jokubavičienė). Tai galerijos ir Rytprūsių krašto muziejaus bendradarbiavimo pavyzdys, o miesto visuomenė turėjo puikią galimybę atrasti iš Klaipėdos kilusių dailininkų kūrybą.

Galerijos kolektyvas dėkoja E. Hildebrandtui už dovaną muziejui ir tarpininkaujančiai Rytprūsių krašto muziejaus vadovybei – dr. J. Mähnertui ir dr. J. Barfodui – už rūpestį ir bendrystę, išsaugant ir populiarinant dailės paveldą.

Tą pačią, gegužės 19 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Prano Domšaičio galerijoje atidaroma tarptautinė paroda „Horst Skodlerrak (1920–2001). „Didelis mažame“ iš Rytprūsių krašto muziejaus (Liuneburgas, Vokietija) rinkinių.

INFORMACIJA

K. Eulensteinas vienas žymiausių iš Klaipėdos kilusių dailininkų. Jis gimė 1892 m. rugpjūčio 25 d. gausioje garlaivio kapitono šeimoje. Tėvas buvo vokietis, motina – lietuvė. Šeima gyveno Didžiosios Vitės priemiestyje. Dailininkas vėliau prisiminė: „<…> mes gyvenome Klaipėdoje, ant marių kranto, taip arti vandens, kad įspūdžiai ir šiandien yra gyvi ir betarpiški, niekada nepamiršiu.“ Klaipėdoje jis dirbo pirklio kontoroje. 1919 m. įstojo į Karaliaučiaus meno akademiją, po studijų gyveno Karaliaučiuje, vėliau persikėlė į Berlyną. Ryšys su gimtine nenutrūko. Kaip laisvai kuriantis dailininkas iki pat 1944 m. vasaros jis lankėsi Klaipėdos krašte. 1925, 1932 ir 1933 m. surengė parodas tradicinėje Klaipėdos dailės renginių vietoje Roberto Schmidto knygyne, miesto centre. Lankėsi Nidos dailininkų kolonijoje. Artimai bendravo su ekspresionistu Ernstu Mollenhaueriu, dailininkų kolonijos Nidoje globėju.

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui, Berlyno bombardavimo metu sudegė jo dirbtuvė ir ten buvę kūriniai. Šiame mieste dailininkas gyveno ir kūrė iki pat mirties – 1981 m.

.

T

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Pristato Algirdo Boso retrospektyvinę darbų parodą

Klaipėdos Prano Domšaičio galerija balandžio 19 d., penktadienį, 18 val., kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Algirdo Boso parodos „Pusiaukelė“ ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Prano Domšaičio galerijoje - paroda „Nuo Diurerio iki Rembranto"

Kovo 22 d. 18 val. Prano Domšaičio galerijoje atidaromos dvi parodos: „Nuo Diuerio iki Rembranto“ ir „Ar ji prisikels?“ Lankytojai ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This