Ką saugome – parko medžius ar savo kailį?

Politikų tribūna

Aidas Kaveckis, Klaipėdos miesto tarybos narys
2022-05-18

Komentarų: 32

Klaipėdoje įsibėgėjo Skulptūrų parko atnaujinimo darbai. Dėl užsitęsusių teisminių ginčų pradžia vėlavo. Turėjome apsčiai laiko ne vienai parko istorinių ir gamtinių vertybių ekspertizei, diskusijoms su specialistais ir visuomene. Todėl dabar kai kurių politikų piešiamas apokaliptinis vaizdas ir teiginiai apie barbarus miesto valdžioje, užsimojusius išnaikinti parko medžius, tėra pigi manipuliacija.

Skulptūrų parkas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Medžių gynėjų artėjant rinkimams ima rastis vėl ir vėl. Ne išimtis ir šie metai. Tik šiuokart taikiniu pasirinktas Skulptūrų parkas – viena lankomiausių vietų Klaipėdos centre, kuri pagaliau bus sutvarkyta ir atnaujinta. Tai valstybinės svarbos projektas ir miesto garbės uždavinys – kitų metų sausio 15-ąją minėsime Klaipėdos sukilimo 100-ąsias metines. Monumentas šio sukilimo aukoms atminti yra viena svarbiausių parko vertybių, kurią būtina sutvarkyti ir deramai išsaugoti. Lygiai taip pat turime išsaugoti ir senąsias kapines, unikalią lauko skulptūrų ekspoziciją, ištisas kartas pergyvenusius senuosius parko medžius.

Lieka tik apgailestauti, kad medžiai ir šįkart tapo politinių žaidimų įrankiu mėginant supriešinti visuomenę, verčiant rinktis vieną pusę: jei nesi su jais, vadinasi esi medžių ir gamtos priešas. Sutikite – taip nesąžininga.

Dalyvaudamas Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudarytoje projekto sprendinių įgyvendinimo priežiūros grupės veikloje jaučiuosi atsakingas už tai, kad parkas būtų sutvarkytas ir atnaujintas atsižvelgiant į šios vietos svarbą ir jautrumą bet kokioms intervencijoms.

Rekonstruodamas Friedricho pasažą, burlaivį „Meridianą”, vėliau istorinę Žaliąją vaistinę ir kitus miesto paveldo objektus, gilinausi į kiekvieną brėžinį ir aiškinausi visas detales. Lygiai taip pat man rūpi ir kaip tvarkomas mano gimtojo miesto centrinis parkas. Kartu su priežiūros grupės nariais rengiame pasitarimus tiesiog parke, po kelias valandas diskutuojame ir aiškinamės, kas, kaip ir kodėl daroma. Ir džiaugiuosi, kad pavyko sutarti dėl esminių dalykų.

Visame civilizuotame pasaulyje parkai yra tvarkomi atsakingai prižiūrint augmeniją, retinant augalus, persodinant juos, kai reikia, šalinant, kai jie nepataisomai pažeisti, pūvantys ar ima kelti grėsmę praeiviams.

Praėjusį mėnesį nepriklausoma želdynų ir želdinių ekspertė doc. dr. Rita Nekrošienė atliko planuojamų šalinti želdinių, augančių Skulptūrų parke, būklės vertinimą. Specialistė atidžiai apžiūrėjo ir įvertino kiekvieną medį, nustatė jų fizinę būklę, ekologinę bei estetinę vertę. Pastebėta, kad daug kur priaugę savaiminių želdinių, kuriuos, pasak specialistės, būtina retinti norint formuoti kokybišką želdyną.

Dalį parke augančių medžių siūloma šalinti dėl įvairių priežasčių: kai kurie jų yra blogos būklės, silpnai išsivystę, menkaverčiai, stelbiami šalia augančių brandžių želdinių, dar kitus siūloma šalinti siekiant suformuoti kokybiškas atviras erdves, išryškinti vertingus šimtamečius želdinius.

Visgi dalį geros ar patenkinamos būklės želdinių rekomenduojama išsaugoti dėl jų vertingų savybių: svarbos biologinei įvairovei, mikroklimato optimizavimui, apsaugai nuo taršos ir triukšmo.

Dėl kai kurių senųjų medžių kilo diskusijų ir tarp parko projekto priežiūros grupės narių. Jeigu planuojamas pėsčiųjų takas vingiuoja ten, kur dabar stovi brandus klevas, tikrai galima rasti sprendimą, kaip nutiesti taką nešalinant medžio. Sprendimus visada randame, kai jų ieškome.

Lieka tik apgailestauti, kad užuot dalyvavę posėdžiuose ir sykiu su darbų vykdytojais ieškojus geriausių sprendimų, kai kurie priežiūros grupės nariai užsiima pigiu populizmu ir ragina atsisakyti didelės dalies projekto planų.

Savivaldybės administracijos direktoriui raštu pateikta dviejų grupės narių atskiroji nuomonė su 10 punktų, kuriais įvardijama, kurie projekte numatyti sprendiniai neturi būti įgyvendinami neva siekiant išsaugoti parko medžius. Pavyzdžiui, siūloma neįrenginėti krepšinio aikštelės, erdvios vaikų žaidimų aikštelės, terasos renginiams, istorinių parko vartų, netiesti naujų pėsčiųjų takų ir kt. Remiantis šiais siūlymais parko rekonstrukcija iš esmės neturėtų būti vykdoma. Nes, paprastai tariant, siūloma nieko neliesti ir nekeisti. Ar miestiečiai pritartų tam, kad parke nereikia erdvesnės ir saugesnės vaikų žaidimų aikštelės, treniruočių aikštės, patogios vietos renginiams, naujų takų ir suolų?

Kai prisidengiant populistiniais šūkiais, ant kortos pastatomi miestui ir visai valstybei svarbūs projektai, gyventojai turėtų suklusti: ar stabdyti miesto gražinimą ir tvarkymą yra mūsų visų interesas?

32 Comments

  1. Hmm

    Pseudo medžių mylėtojas planavęs kirtimus ir maksimalią uosto plėtrą apsigyveno skulptūrų parke prie „dėdės” namo. Garbinga parodyti kitą pusę ir kitokią nuomonę nei vaitkaus kliedesius apie „dėdės” ramybę prie kardo!

    Reply
  2. Gražvydas

    Protingas vyras Aidas, tikiui juo ir palaikau kiekvieną žodį. Tokio mero senai trūko klaipėdai.

    Reply
  3. Tomas

    Nu geras. Aidas pats straipsnį parašė. Ir dar be klaidų!!!!!! Man čia būtų didesnė sensacija nei parko reikalai

    Reply
    • Anonimas

      Pasirupinkite,pone,savo klaidomis!:)

  4. Tai butent savivaldybė užsakė toki projekta

    Kad iškirsti virš 600 medžių ir proteguoti trenkelių gamintojus

    Reply
  5. Kubilienėi , neniškiams ir kt savivaldybės medžių kertejams

    Projekto pristatyme dalivavo savu chebrite. Niekas nežinojo apie pristatyma tarp savu . Pateikit protokolą kas dalyvavo pristatyme. NUSTOKIT ĮŽULIAI MELUOTI. NEBUVO VISUOMENĖI PRISTATYTAS PROJEKTAS.

    Reply
    • Anonimas

      Vargšas žmogelis, negeba rasti informacijos tai purvais belieka drabstytis.

  6. Miesto tragedija

    Čia buvo politinė konservų kandidato į merus reklama. Tegyvuoja Plungės lagūna- geriausia konservų samdoma Klaipėdos trinkelizuotoja!

    Reply
  7. Archi

    Siūlau nepostringauti, o susipažinti su projektu savivaldybės puslapyje. Keli faktai apie projektą:
    1. Suprojektuotos krepšinio ir vaikų žaidimo aikštelės yra parke, bet nepatenka į senųjų kapinių teritoriją. Aikštelės suprojektuotos aktyvioje parko zonoje.
    2. Pagrindinis želdinių formavimo principas projekte – išsaugoti istorinius, brandžius medžius. Savaiminis jaunuolynas neturėtų užgožti istorinių kapinių medžių. Bet neišvengiamai teks pašalinti nedidelį kiekį senųjų medžių dėl jų blogos būklės (kas prisiims atsakomybę, jei sutvarkius parką, lūžęs medis sužalos žmogų ar sudaužys skulptūrą?). Po papildomos nepriklausomos ekspertizės šalintinų medžių kiekis sumažėjo dar ketvirtadaliu.
    3. Visi parko takai išlieka, keičiama jų danga, įrengiamas naujas apšvietimas. Nauji takai atsiranda tik rytinėje parko/kapinių dalyje prie Trilapio gatvės. Bet naujai įrengiamų takų tikrai yra nedaug. Taip bus atkurta bent dalis istorinių kapinių struktūros. Žmonėms taps patraukli ir parko dalis prie Trilapio gatvės. Šiuo metu tai labiausiai apleista parko dalis ir medžiai čia yra blogiausios būklės.
    4. Bus įamžintas kapinėse palaidotų tarpukario Lietuvos karių atminimas, II pasaulinio karo belaisvių atminimas, vokiečių karių atminimas. Užbaigtas Vynerio , Gerlachų šeimos kapų sutvarkymas. Gyvatvorių, takelių ir akmens plokščių pagalba bus įrengtas memorialas, skirtas kapinėse palaidotiems žmonėms įamžinti. Memoriale bus patalpinti ir universiteto teritorijoje atrasti antkapiai. Artimieji galės ant naujų akmens plokščių užrašyti palaidoto giminaičio vardą, pavardę.
    5. Bus pasodinta 4 000 krūmų, virš 100 naujų medžių, įrengti gėlynai ir vejos, tualetas, sutvarkyta centrinė aikštelė, įrengtos stebėjimo kameros, stendai.
    6. Palei Trilapio ir Daukanto gatves parką apjuos apie 1 m aukščio tvora, bus atkurti buvę istoriniai vartai.
    7. Skulptūroms pagaminamos naujos lentelės.
    8. Projektas du kartus viešai buvo pristatytas visuomenei, o projekto sprendiniai mažiausiai du metus kaip yra patalpinti savivaldybės puslapyje.

    Reply
    • Anonimas

      Ar kapinėse tikrai reikia krepšinio aikštelių?

  8. Anonimas

    Projektas internete savivaldybės puslapyje daugiau kaip keletą metų, tai gal nenuslėptas. Ką reiškia tinkamai nepristatė?

    Reply
  9. Hmm

    kaip visada, daug kalbų visokių… Turiu tik retorinį klausimą (atsakinėti nereikia, jeigu ką) – parkas ar miškas čia turi būti?

    Reply
    • O kas dabar yra?

      Parkas ar miškasAr tu nori kad būtu tik trinkelės ir karščio sąlos?
      Kaip Jono kalnelis?karsčio sąla , o ne Jono kalnelis

  10. Nebutu problemu

    Jai masiškai nebutu kertami brandus medžiai klimato atšil.akivaizdoje.
    O galimai miesto Taryba dalinasi Projekto pinigus?
    Kiek stavkes už miesto trinkelicazija?
    O gal Taryba ir Neniškis atstovauja trinkelių gamintojus? Panašu taip.
    Kitaip nenaikintu mūsų Klaipėdos.

    Reply
  11. C7

    Palaikau Aido nuomonę. Laikas darbams.
    Yra žmonių kuriems visada viskas negerai. Atgimimo aikštės projektas negeras – per daug kosminis, Danės skvero projektas negeras, nes per mažai istorinis, Donelaidčio skvero projektas negeras, nes per supuvusių medžių iškirs, Bastionų tiltas negeras, nes per brangus ir niekur nenuves. Gerai buvo tik Memelis. Ten viskas idealu buvo. Turbūt miestą pastatė nei vieno medžio nenukirtę, o gatves tiesė nei vieno seno namo nenugriovę. Ai, nu tik viduramžių pilį ardė ir visur plytas naudojo.

    Reply
    • C7 iems

      reikia kompartijos. Tada ką ji pasakė, visiems viskas buvo gerai ir buvo …”darbai” ir, kartais „duodavo”… šlapdešrės. Dabar, net per 30 metų, net su Kaveckių, nerandame galų nuo kurios vietos prieiti pradėti tvarkytis.

  12. Kaveckas o kiek otkatu gausi?

    Kad taip skubi parka nuo medžių ištuštinti ir trinkelizuoti?

    Reply
  13. Ponuli

    Pirma: 1977m. politikų sprendimu ant kapinių buvo įkurtas skulptūrų parkas ir Politikų atsakymo kas čia toliau bus iki šiol nėra – grynai politinis klausimas. Atsakykite. Tada jokių klausimų žmonėms ir projekto rengėjams nebeliks. Nežinote kaip? Bijote? Antra: kuo politikai mažiau kišis į „kūrybą ir kurs” tuo bus geriau projektams ir miestui, žmonėms -tad vietoje stenėjimų užtikrinkite nors viešais pinigais visiems mieste kuriamiems objektams normalius architektūrinius konkursus ir jų tinkamą finansavimą ( pvz. net miesto Pilis). – grynai politinis sprendimas ir tai daryti įpareigoja įstatymas. Tik ne Klaipėdai. Trečia: kur viešinamas visų miesto pinigais statomų objektų viešas monitoringas su visais pasiūlymais ir sprendimų priėmėjais, išlaidomis? Ketvirta: teiginys ” …gilinausi į kiekvieną brėžinį ir aiškinausi visas detales…” – tuščias laiko gaišimas ir burnos aušinimas, nes aiškintis ir gilintis neturint nei išsilavinimo, nei toje srityje patirties – beviltiškas užsiėmimas ir todėl tai dar nereiškia, kad kažką „gilindamasis” suvokėte. Karvė taip pat gali nors visą dieną klausytis Čaikovskio, bet kitą dieną muzikos eksperte netaps. Beje, kaip ir teigiate, kad išdavus statybai leidimą, po jūsų „gilinimosi”, pats dabar rašote, kad jokių problemų nematote pasukti kelią apie medį jo nekertant. Tai į ką tuomet gilinotės? Penkta: žmonės netiki ir mato ką padarėte su Dangės skveru. Ko ponai politikai, rinkti miesto tarybos nariai, neišsiaiškinate kas asmeniškai atsakingas – kas priiminėjo ir laimino sprendimus, kodėl, kur sukišti tie 12 mln. ir neįvykdyti duoti pažadai? Šešta: užtikrinkite visiems miesto parkams ir skverams normalią nuolatinę priežiūrą ir dekoratyvinį medžių genėjimą, o ne taip kaip yra dabar- ūkinį genėjimą kartą per 10-20 metų. Tada medžiai nebus „išstypę, sergantys ir peraugę”. Pabaigai – ši tamstos rašliava taip pat grynas rinkiminis populizmas ir siekis save parodyti. Tai kuo pats kitoks? Beje, po tokios rašliavos dar ir pats demonstruojantis, kad dar ir beviltiškai kvailas. Ar rinkimams sueis?

    Reply
    • ?

      ?

    • Kaveckas į merus

      Dal susirošė? Cha cha kas rinks ?

  14. Dalia

    Nera menkaverčių medžių.Kam tie takai??negi demonstracijos ir mitingai vyks?

    Reply
  15. Klaipėdietis

    Teisus čia Kaveckis, siūlau Vaitkumi nepasitikėti, nes jo populizmas prieš rinkimus liesis per kraštus. Tvarkykite ir laikas diskusijoms išseko. Ne į temą, bet kad jau apie miesto tvarkymą, tai būtina neatidėliojant spręsti tvarkomų Senamiesčio gatvių namų fasadų atnaujinimą, skirti didesnes dotacijas ir eiti, gal net ir bėgti, prie konkrečių darbų. Laikas Klaipėdos atgimimui! Po šitiek metų nevykėlio sekinimo.

    Reply
    • Klaipedečiui iš savivaldybės

      Taip skubate išvogti 500 medžių?

    • Anonimas

      Kuom teisus kad sutinka kirsti brandžius lietuviskusmedžius ? Pasekmes to veiksmo įvertinkite dėl padidėjusios mieste taršos, triukšmo , galų gale vėjo garso dulketumi ir tt. Deja bet tik kompiuterio ekrane būna gražus vaizdas ir nėra jokių mėgiamų sveikatai poveikiu. Ps jei jau atsiduria namų.tai prašom.atsodinti lietuviškais medžiais.

  16. Mes miestiečiai pritariam

    Ne tau kavecki , o tiems kurie siūlo10 punk.
    Taves kavecki tikrai nerinksim niekada ir niekus. Tu manome neturi kompetencijos dirbti miesto labui

    Reply
    • Anonimas

      Mes miestiečiai turim ir kitą nuomonę – ŠABAKŠTYNŲ PUSMIŠKIUI NE! Mes norim sutvarkyto šviesaus PARKO! Šį kart Kaveckiui pritariam!!!!
      Ir iš viso kas kažkokiam IP: 90.131.38.223 suteikė teisę rašyti už visus miestiečiuis? Nei tu atstovauji miestiečius nei tavo nuomonė yra logiška.

  17. Mes miestiečiai pritariam

    Ne tau kavecki , o 10 punk. siūlymams
    Taves kavecki tikrai nerinksim niekada ir niekus. Tu manome neturi kompetencijos dirbti miesto labui

    Reply
  18. Kodėl įžuliai meluoji kaveckas?

    Medžius sveikus 500 vnt nori kirti kas padaryti naujoje vietoje takus, 1000m2krepšinio aikstele ir kt šlamšta.
    Nustok meluoti….

    Reply
    • Anonimas

      O gal meluoji ar apsimetinėji, dėl krepšinio aikštelės nebus kertami medžiai.

    • Tai dėl kuo bus iškirsti

      Sveiki 500 medžių?)

  19. Praeinantis

    Viskas sugalvota ir apgalvota gerai, tik nestatykite tvoros, nereikia, labai brangu ir atskiria parką nuo miesto, atrodys kaip rezervatas ir įeiti prietėmoje bus nejauku !

    Reply
    • Kas gerai?

      Kur gerai? Kad projekta savivaldybė nuslepė ir tinkamai nepristatė Kas gerai? Kad iškerta 500 medžių ir kiti nukris nuo pakirstu šaknų?
      Kas gerai kad kad naikina paskutinė oazė? Kas tau gerai?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Aido Kaveckio pelėkautai naiviems piliečiams*

Šiam politikui per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį pasiūlius Trilapio gatvės pirties paslaugas teikti nemokamai, jo kolegos suskubo priimti, kad ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This