Vėl „Albatrosais” pagerbė jūrinės kultūros puoselėtojus

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Minint Europos jūros dieną, penktadienį Smiltynėje prie paminklo „Albatrosas“ įteikti apdovanojimai labiausiai per kalendorinius metus pasižymėjusiems jūrinės kultūros srityje.

Trys sumažintos negrįžusiems jūrininkams ir laivams skirto paminklo „Albatrosas“ skulptūros kopijos šį kartą įteiktos kapitonui Petrui Bekėžai, rašytojui Rimtautui Rimšui ir Lietuvos jūrų muziejui.

Andriaus Pelakausko nuotr.

Įžangą visai jūrinę bendruomenę telkiančiam renginiui davė jūrininkų ir jūrinių profesijų atstovų bei jūrinių mokyklų atstovų eitynės nuo senosios perkėlos Smiltynėje iki „Albatroso“ paminklo. Eisenoje žygiavo Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Klaipėdos jūrų kadetų mokykla, Lietuvos šaulių sąjungos Vakarų (jūros) šaulių (Klaipėdos apskrities) 3-ioji rinktinė, Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazija, Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras, Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija, Klaipėdos „Vitės“ progimnazija, Klaipėdos „Aitvaro“ gimnazija, Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazija ir garbingiausia jūrinės bendruomenės dalis – asociacija „Jūros veteranai“ bei visi jūrininkai.

„Albatroso“ apdovanojimų įteikimo dieną minime ir Europos jūros dieną. Tai liudija apie suvokimą, jog jūra mums yra svarbi, ji – vienas iš mūsų šalies valstybingumo simbolių, todėl visi, atsidavę savo darbui jūrinės kultūros srityje, turi būti deramai pagerbti. „Albatroso“ įteikimas – vienas pačių jautriausių, dvasingiausių, vienas labiausiai jūrine dvasia alsuojančių renginių, kurio metu Klaipėda ir Lietuva žemai nusilenkia žmonėms ir organizacijoms, savo darbais, kūryba garsinantiems uostamiestį. Nuoširdžiai dėkoju visiems, kurių darbas vienaip ar kitaip susijęs su jūra ir linkiu palankių pajūrio vėjų“, –  linkėjo miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Albatrosas“ kapitonui Petrui Bekėžai skirtas už jūrinės kultūros ir jūrininko profesijos puoselėjimą ir sklaidą. Kapitonas 20 metų vadovavo Lietuvos jūrininkų sąjungai, atkūrus Lietuvos nepriklausomybę atstovavo ir gynė Lietuvos jūrininkų teisėms, aktyviai dalyvavo teisės aktų, ginančių ir reguliuojančių jūrininkų interesus, kūrime.

„Klaipėdoje mieste reikia jūrinių akcentų ir ženklų, kurie parodytų jūrinį miesto identitetą, kad Klaipėda būtų Lietuvos jūrų sostinė“, – sako P. Bekėža.

Antroji „Albatroso“ statulėlė atiteko rašytojui ir buriuotojui Rimtautui Rimšui už marinistinių novelių knygą „Jūra metaforų nesupranta“. Knyga suteikia galimybę jūros pasauliu susidomėjusiam naujokui pažvelgti, kas darosi mažo laivelio viduje ir suprasti jūrininko žvilgsnį į pasaulį, kuris supa jo laivelį.

„Gyvenime pas kiekvieną turi būti tokie žodžiai – laivas, žodis, jūra, plaukti – jei to nėra, vadinasi kažkas ne taip“, – sako R Rimšas.

Dar vienas, trečiasis „Albatrosas“ apdovanojimas įteiktas Lietuvos jūrų muziejui ir jo vadovei Olgai Žalienei už 3-metės programos „Lietuva – jūrinė valstybė“ parengimą ir programos 1-oji dalies 2021 m. „Lietuvos – jūrinės valstybės-100-metis“ įgyvendinimą.

„Tikslas skleisti žinią ir įtvirtinti gyventojams Lietuvos – kaip jūrinės valstybės tapatumą. Kokią socialinę, ekonominę ir kultūrinę vertę kuria jūros buvimas šalia – laivai ir uostas“, – sako O. Žalienė.

Tarp nominantų gauti „Albatroso“ apdovanojimą 2022 m. siūlytas ir VšĮ AORC direktorius Raimundas Daubaras už regatos The Ocean Race Europe prologo inicijavimą ir vykdymą.

Andriaus Pelakausko nuotr.

INFORMACIJA

Puoselėjant Klaipėdos kaip jūrinio miesto identitetą ir siekiant pagerbti jūrinės kultūros srityje dirbančius žmones bei organizacijas šie apdovanojimai teikiami nuo 2007 metų.

Sumažinta „Albatroso“ skulptūrėle apdovanojami trys reikšmingiausi praėjusių metų jūrinės kultūros socialinių, ekonominių projektų, mokslinių, žurnalistinių, grožinių leidinių ar kitų jūrinių iniciatyvų autoriai. Pretendentus „Albatroso“ apdovanojimams gali siūlyti visi klaipėdiečiai, o nugalėtojus renka Jūrinės kultūros koordinacinė taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūros projektų finansavimas: lems ir valdančiųjų nuomonė (atnaujinta)

Kultūros ir meno tarybą pakeitusi Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupė, antradienį susirinkusi į pirmą posėdį, didžiausią jo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Į Kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupę - be sutikimo? (dar atnaujinta)

Nerimstant aistroms dėl kultūros padėties Klaipėdos mieste, savivaldybė savo tinklapyje paskelbė mero Arvydo Vaitkaus potvarkiu sudarytos Kultūros ir meno politikos ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This