Parkingas po Atgimimo aikšte: projektavimas vėluoja ir brangsta

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto centre esančios ir reprezentacinės funkcijos jau seniai neatliekančios Atgimimo aikštės, sovietmečiu įrengtos Lenino paminklui pastatyti, rekonstravimo projektas stringa.  Ir brangsta.

Sutartį dėl šio Atgimimo aikštės techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų savivaldybė pasirašė 2021 metų liepos 26 d. su UAB „SRP Projektas”. Sandorio vertės – 132,8 tūkst. eurų. 

Sutarties galiojimo terminas – 2024-07-30. Tai yra, iki šios datos UAB „SRP Projektas” įsipareigojo prižiūrėti pagal jos techninį projektą vykstančias statybas. Tačiau skeptikai iš pat pradžių sakė, kad šis terminas nėra realus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Gegužės pradžioje Savivaldybė administracija pasirašė pirmą papildomą susitarimą prie minėtos sutarties. Sutarta atlikti papildomas projektavimo paslaugas „pagal šio papildomo susitarimo priede pateiktą komercinį pasiūlymą, kurio bendra vertė – 17 956,4 Eur”. Galutinė sandorio vertė – 150,8 tūkst. eurų. Projektavimo paslaugų terminas pratęstas iki šių metų rugsėjo pabaigos.

Praėjusių metų pabaigoje savivaldybė džiugiai pranešė, kad Atgimimo aikštės rekonstrukcija pagaliau įgauna perspektyvinius kontūrus: abiejų dalių – antžeminės ir požeminės – projektinių pasiūlymų derinimas jau yra baigtas. Esą, pagaliau buvo pasiektas toks rezultatas, kokio norėta.

Šiuo metu rengiamas Atgimimo aikštės techninis projektas – ne pirmas: 2019 metais vienas jau buvo parengtas, bet savivaldybė tuomet nusprendė, kad jo sprendiniai nėra racionalūs. Todėl užsakė jo auditą. Auditavo UAB „Hidrosfera“. Sutartį su projektuotojais, sumokėjusi ir už projektą ir ir už auditą, savivaldybė 2020 metais nutraukė. 

Visų šių veiksmų tikslas, pasak Klaipėdos miesto savivaldybės vadovų, yra noras sumažinti Atgimimo aikštės rekonstrukcijos kaštus. Tačiau  „Atvirą Klaipėdą” konsultuojantys ekspertai tvirtina, kad dėl visų šių procedūrų aikštės atnaujinimas dar labiau brangs. Rusijos sukelto karo pasekmės esą deda galutinį tašką: rekonstrukcijos kaštai esą gali išaugs beveik dvigubai nei buvo prognozuota 2020 metais.

Šiuo metu planuojama po aikšte įrengti 200 parkavimo vietų. Vienos vietos įrengimo preliminari kaina prieš metus buvo 75 tūkstančiai eurų.

Atgimimo aikštės antžeminės dalies projektinius pasiūlymus parengė UAB „Cloud architektai“. Pirminę idėją ji pristatė 2018 m., kuomet savivaldybės skelbtame Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projektavimo konkurse dalyvavo jungtinėje veikloje su Panevėžio statybos trestu, kurio pateikta automobilių stovėjimo aikštelės įrengimo kaina miesto savivaldybės netenkino.

Atgimimo aikštės rekonstrukcijos kainos didžiąją dalį sudaro požeminio parkingo ir su juo susijusios infrastruktūros įrengimas. Įnoris įrengti kelių aukštų parkingą po aikšte gimė praėjusią miesto Tarybos kadenciją.

Pradinis sumanymas atnaujinti Atgimimo aikštę gimė beveik prieš dešimt metų. Tuomet vyko visuotinės miesto gyventojų apklausos, aibė diskusijų ir prieita prie sutarimo, jog reikia atnaujinti tik aikštės paviršių. Preliminariais skaičiavimais tai būtų kainavę tuomet apie 1,5 milijono eurų, tačiau vėliau motyvuojant poreikiu sukurti parkavimo vietas rekonstruojamam Muzikiniam teatrui, buvo nuspręstą įrengti ir požeminę aikštelę.

9 Comments

  1. Andrius

    O gal geriau saksafonistu saskrydi padaryti!

    Reply
  2. Ar savivaldybės orkai nuo proto nušoko?

    Už 75 tūk. Eurų tvarkyti 1 parkavimavieta ?
    Turi buti arba daunai arba savivaldybės pinigu plovėjai ir vagys.

    Reply
  3. REALIAI

    Tas parkingas ir veltui nereikalingas,o čia dar jie plius bandys imti po 3 eu./h.

    Reply
  4. Na ir

    nevykėliai auditavo ir „sutaupė”, dabar liks prie suskilusios geldos….jei būt turėję ryžto ir proto, jau neaudituota aikštelė būt pastatyta ir tai būt pigiau išėję 🙂

    Reply
    • Pritariu.

      Jau būtų pastatyta. Tiek laiko vilkinti viską, tik savivaldybė sugeba. Dabar statys tą ,,ale” pigesnę už tą pačią seną kainą. Kažkas mūsų savivaldybėje negerai. Sėdi užsisedėję krienai ir bijodami prisimti atsakomybę, stumdo popierius vienas nuo kito. Pažiūrėkit į Kauną. Varo nedrebindami kinkų, todėl jau ir baseiną, stadioną turi.

  5. Vytautas

    Čia konservatorių su Kaveckiu ir Grubliausku miesto valdymo rezultatas. Kaip jiems negėda matant aptrupėjusią miesto centrinę miesto aikštę šitiek metų.

    Reply
  6. Nojus

    Norėjom kaip pigiau- vistiek gausis tik brangiau. Kiek darbų galėjom mieste pasidaryti… Bet kai miestas be galvos gerą dešimtmetį, tai skęstame diskusijų, svarstymų liūne ir kitų sparčiai besitvarkančių miestų fone atrodome apgailėtinai.

    Reply
  7. Taigi

    Skūpus visada moka dvigubai !

    Reply
    • T

      Eilinis valdininkų fiasko, Klaipėda tiesiog nyksta akyse.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos savivaldybė perka paslaugas ir iš neviešinamų asmenų (atnaujinta)

Nors Klaipėdos meras anksčiau piktinosi, kad saugomas kultūros projektus vertinusių ekspertų anonimiškumas ir dėl to bei noro sutaupyti jų paslaugų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This