Preilos bibliotekos atidarymo iškilmėse – prisiminimų lavina

Regionas

Skambant istoriniam varpui, į atnaujintą Preilos bibliotekos pastatą sugužėjo pirmieji jos lankytojai, tarp kurių ir preiliškiai, čia lankę mokyklą.

Ant Kuršių marių kranto rymantis raudonmūris pastatas jau gyvuoja daugiau nei šimtmetį – 1907 metais čia buvo įkurta parapijinė mokykla, kurioje iš pradžių mokytasi vokiečių kalba, o vėliau rusų, lietuvių kalbomis. Mokinių mažėjo, tad mokyklą teko uždaryti ir joje įsikūrė Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos Preilos filialas.  

Gintauto Beržinsko nuotr.

Bibliotekos atidarymo iškilmių metu prisiminta ilgametė Preilos mokyklos mokytoja, vėliau ėjusi šios gyvenvietės seniūnė pareigas Teodora Liobienė. Jos mokinei, šventėje dalyvavusiai preiliškei Angelei Pocevičienei likimas lėmė būti paskutiniąja šios mokyklos mokytoja. Neringos bendruomenė mintimis pagerbė ir ilgametę Preilos bibliotekininkę Janiną Teišerskienę.

Simboliška, kad po keliasdešimties metų pertraukos suskambėjo varpas, kažkada į pamokas kvietęs būtent šios mokyklos vaikus. Šiuo varpu skambino preiliškis Gintautas Stirbys, jį gavęs iš eigulio preiliškio Alfonso Liobės, ilgametės Preilos pradinės mokyklos mokytojos Teodoros Liobienės vyro.

 „Turėjo mokykla standartinį varpą, bet išdilo jo šerdis, o Liobės čia gyveno, buvo tvartelis ir šį varpelį kabindavo vyriausiajai karvei. Pažymėta, kad varpas pagamintas 1937 metais“, – mokykloje skambėjusio varpo istorija pasidalino preiliškis G. Stirbys, nusprendęs jį padovanoti Preilos bibliotekai.

Įkurta istorinės ekspozicijos erdvė

Ši dovana taps bibliotekos mansardiniame aukšte įkurdintos ekspozicijos, skirtos Preilos gyvenvietės istorijai atminti, dalimi. Vienas pirmųjų šios ekspozicijos eksponatų – iš Vokietijos atvežtas kurėno modelis, pagamintas Preiloje prieškariu gimusio Heinzo Kubillus. Preilos Labrenzo viloje eksponuotus stendus bibliotekai perdavė sutuoktiniai Andruškevičiai.

Bendrame 223,77 kv. m. plote taip pat įkurtas knygų abonementas, skaitykla su renginių sale, edukacijų erdvė.

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis dėkojo visiems, prisidėjusiems prie pastato atnaujinimo darbų.

„Tikiu, kad ši vieta nuo šiol apims dar daugiau veiklų, kad čia vyks renginiai, intelektualios diskusijos, veiks įvairios studijos ir, galbūt, gims knygos apie Neringą ir Preilą“, – pranešime cituojamas iškilmėse kalbėjęs D. Jasaitis.

Naujas bibliotekos etapas

Preilos bibliotekos tvarkybos darbus atlikusios UAB „Žimpra“ vadovo Prano Žimkaus teigimu, pastatas išties buvo avarinės būklės „buvo belikę sienos, dalis stogo ir perdangos dalis”.

Gintauto Beržinsko nuotr.

Pastato atnaujinimo darbų metu pavyko išsaugoti autentiškus balkius, pagal nuotraukas atkurti duris. Restauruoti senieji pastato laiptai bei ant sienos esantis autentiškas užrašas, vokiečių kalba liudijantis apie čia veikusią mokyklą.

Preilos bibliotekos pastatą pašventino Nidos evangelikų liuteronų parapijos klebonas Jonas Liorančas.

Neringos bendruomenę pasveikino Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Šventines iškilmes pažymėjo preiliškio Edvardo Pocevičiaus iniciatyva į dangų paleisti jo auginami balti balandžiai – taikos ir vilties simbolis.

Apie Preilos istoriją susirinkusiems pasakojo istorikė doc. dr. Nijolė Strakauskaitė, o Neringos meno mokyklos bibliotekai perduotu fortepijonu skambino preiliškė, meno mokyklos ugdytinė Mariya Shramkova. Fortepijoninis duetas Sonata Deveikytė-Zubovienė ir Rokas Zubovas atliko M. K. Čiurlionio simfoninę poemą ,,Jūra“, poeziją jūros tematika intarpuose skaitė aktorė Kristina Švenčionytė.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa skelbia Švyturių metų pradžią

Kovo 8-11 dienomis Neringa ne tik švęs Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, bet ir skelbs Švyturių metų pradžią. Sprendimą 2024-uosius paskelbti Švyturių ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Lietuvos Navalnas ar sąmokslo teorijas skleidžiantis kyšininkas?

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje pirma instancija pernai spalį Panevėžio verslininką Tomą Petrą Radiką nuteisė ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos meras prašo šalies vadovų užtarimo

Neringos meras Darius Jasaitis kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl to, kad šiame kurorte gyvenantiems ukrainiečiams ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This