Prokuratūra: greitosios medikai dėl vienuolikmetės mirties nekalti

Svarbu, Sveikata

Teisėsaugos pareigūnams prireikė beveik trejų metų, kad išsiaiškintų, jog dėl mįslingos vienuolikmetės mirties Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties (GMP) medikai yra niekuo dėti.

Palmiros Mart nuotr.
Mirė nuo staigaus širdies sutrikimo

Mergaitės mirtimi pasibaigusi nelaimė nutiko dar 2019 m. lapkritį, kai atvykę į pietinėje miesto dalyje esantį butą medikai rado nualpusią 11-metę. Teigta, jog tąsyk jie mergaitę gaivino apie valandą, tačiau išgelbėti jos nepavyko.

Praėjus kuriam laikui po įvykio prokuratūra sulaukė dviejų uostamiesčio greitosios pagalbos darbuotojų pasirašyto pareiškimo, kuriame jie savo kolegas apkaltino esą netinkamai atliktus mergaitės gaivinimą.

Po minėto pareiškimo pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl mirties priežasties nustatymo Klaipėdos apygardos prokuratūra perkvalifikavo į piktnaudžiavimą tarnyba, tarnybos pareigų neatlikimą ir poveikio liudytojui darymą. Tiesa, kol vyko tyrimas, niekam įtarimai taip ir nebuvo pareikšti.

Tai patvirtino tyrimui vadovavusi ir jį nutraukusi Klaipėdos apygardos prokurorė Jūratė Pocienė.

„Sprendimas nutraukti tyrimą priimtas kovo pabaigoje, ekspertai pateikė išvadas, kad teiktos medicininės paslaugos įtakos mirčiai neturėjo”, – sakė prokurorė.

Jos teigimu, viena iš įrodinėtinų aplinkybių ir buvo bandymas išsiaiškinti, ar mergaitės gaivinimas galėjo turėti įtakos jos mirčiai. Gavus specialistų patvirtinimą, jog priežastinio ryšio tarp jų nenustatyta, tyrimas nutrauktas, nenustačius nusikaltimo sudėties.

Tyrimo metu atlikta deontologinė ekspertizė mergaitės mirties priežastimi įvardijo staigų širdies veiklos sutrikimą, tačiau kas konkrečiai sukėlė šią mirtiną komplikaciją, taip ir liko neaišku.

Toliau dirba paramediku

Šį 2,5 metų trukusį teisinį procesą inicijavęs vienas iš uostamiesčio GMP darbuotojų šiuo metu toliau eina savo pareigas. Tai „Atvirai Klaipėdai” patvirtino Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

„Ne, jis nėra atleistas, jisai dirba toliau”, – sakė ji.

Kai kurie minėto vyro biografijos faktai verti atskiro dėmesio.

Beveik prieš dešimtmetį jis visoje šalyje liūdnai pagarsėjo po to, kai Vilniuje dirbdamas GMP felčeriu kartu su kolega išžagino į ligoninę vežamą moksleivę ir už tai buvo nuteistas. Tiesa, savo kaltės vyras, skirtingai nei jo buvęs kolega, nepripažino.

Anksčiau laiko už gerą elgesį iš įkalinimo vietos paleistam felčeriui susirasti darbo pagal specialybę nesisekė – niekas jo įdarbinti nenorėjo. Vyro tąsyk pasigailėjo tik uostamiesčio GMP vadovybė. Kad galėtų dirbti greitojoje, jam dar teko baigti papildomus paramediko kursus. Kilus tam tikriems darbiniams nesusipratimams dėl jo netenkinusio budėjimo grafiko, vyras savo kolegas įskundė prokuratūrai – esą jie netinkamai atliko mergaitės gaivinimą.

Klaipėdos GMP stoties vyriausiojo gydytojo Rimvydo Juodviršio teigimu, „nieko tam ponui įrodyti nepavyko”.

„Jis ir į teismą padavė, ir į savivaldybę parašė, surašė tą patį, ką rašė prokuratūrai, kas buvo ir ikiteisminiam tyrime. Ikiteisminis tyrimas baigėsi, nusikaltimo sudėtis nenustatyta, įtarimai niekam nepareikšti, ikiteisminis tyrimas nutrauktas”, – sakė vyr. gydytojas.

Kartu jis pripažino, jog atleisti iš darbo minėto darbuotojo nėra teisinio pagrindo.

„Jis dabar gana pavyzdingas yra, dirba tyliai, ramiai, priežasties jo atleisti nėra. Dėl to, kad sukeltas skandalas buvo šmeižtas ir mūsų garbės ir orumo įžeidimas, galima buvo kreiptis į teismą, bet mes nusprendėm, kad to dalyko nedarysime”, – kalbėjo R. Juodviršis.

Kartu jis pažymėjo, jog apie nutrauktą ikiteisminį tyrimą prokuratūra kažkodėl įstaigos neinformavo – apie šį faktą sužinota tik aktyvių advokato pastangų dėka.

INFORMACIJA

2019 metų lapkričio 21 d. apie 23.35 val. Klaipėdoje savo namuose buvo rasta staiga netikėtai mirusi vienuolikmetė mergaitė. Policija skelbė, jog ant jos kūno smurto žymių pastebėta nebuvo. Klaipėdos GMP stoties vyr. gydytojo pavaduotoja N. Dambrauskienė po nelaimės žiniasklaidai teigė, jog medikai namuose nualpusią mergaitę gaivino ilgiau nei valandą, tačiau jos išgelbėti jiems nepavyko. Mergaitės, kuri esą buvo sveika ir niekuo nesirgo, mirties priežasties medikai tąsyk įvardinti negalėjo. Anksčiau kalbėdamas su „Atviros Klaipėdos” žurnaliste R. Juodviršis buvo minėjęs, jog į namus atvykę greitosios medikai mergaitę jau rado ištiktą klinikinės mirties, tad jis kėlė vadinamosios staigios mirties diagnozės versiją. Tokios nuomonės jis laikosi iki šiol.

3 Comments

  1. Nežinau

    Nežinau tiksliai kap šitoj situacijoj, bet kad medikai klysta tikiu, ir įrodyt tai yra labai sunku, klanas savas medikų yra

    Reply
  2. Andrius

    Susidaro vaizdas, kad GMP turi nieko vertus atrankos kriterijus arba išvis jų neturi. Teistumas pagal tokį straipsnį jau savaime turėtų tapti barjeru įsidarbinti tokioje vietoje.

    Reply
  3. Olga

    Per laidą rodė ,kad išgelbėti žmogų yra labai lengva. Pamasažuoti širdį,įpusti porą kartų ir atsigaivino. Bet tai yra melas. Ir piliečia dabar visą kaltę suverčia į medikus. Televizija pakišo koją medikams.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Laive darbo metu susižalojo užsienio pilietis (papildyta)

Policija praneša, jog pirmadienį apie 9.15 val. Klaipėdoje, Minijos g., įmonės teritorijoje, darbo metu nukrito ir susižalojo 37 metų vyras. ...
2023-05-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Mirė dar vienas žmogus: uostamiesčio ligoninių atstovai savo kaltės nemato (atnaujinta)

Per kelias dienas Klaipėdoje – jau antra žmogaus, nesulaukusio tinkamos uostamiesčio medikų pagalbos, mirtis. Dėl pirmosios artimieji jau kreipėsi į ...
2022-11-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Greitosios pagalbos reforma: Klaipėda dar bandys derėtis

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) vykdant greitosios medicinos pagalbos (GMP) reformą – kuriant vieną nacionalinę įstaigą vietoje dabar esančių 48 – ...
2022-10-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This