Sutarimu su savivaldybe pasikliovę melnragiškiai liko be už savo lėšas atnaujintų sporto aikštelių

Miestas, Svarbu

Melnragės bendruomenė, dar 2020-ųjų vasarą iš Klaipėdos savivaldybės raštiško susitarimo forma gavusi leidimą atnaujinti sporto aikšteles Aušros gatvėje, prie būsimų senelių namų, dabar liko be jų.

Tokia padėtis susiklostė dėl to, kad savivaldybė nusprendė buvusius vaikų namus išnuomoti iki prasidės jų pertvarkymas į senelių namus, o naujasis nuomininkas neberanda bendros kalbos su melnragiškiais.

Melnragės bendruomenės įrengta tinklinio aikštelė, kurios įrangos neliko praėjusią savaitę

Šiuo metu Aušros g. 41 adresą turinčiame pastate 1994-2016 metais pagal panaudos sutartį buvo įsikūręs Agentūros „Visos Lietuvos vaikai” fondas. Nuo 2016-ųjų birželio irgi panaudos sutarties šias patalpas ir teritoriją naudojo Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras. Galiausiai savivaldybė nusprendė čia įkurti senelių namus ir 2018 m. balandį pasirašė 111 tūkst. eurų vertės projektavimo sutartį su UAB „Uostamiesčio projektas”. Tačiau ilgai netrukius ji buvo sustabdyta, nes imta aiškinti, jog toks objektas šioje vietoje negali būti projektuojamas kol nebus pakeistas miesto bendrasis planas.

2020-ųjų birželį Savivaldybės administracija, Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras ir Pirmosios Melnragės bendruomenė pasirašė trišalį susitarimą, pagal kurį bendruomenei leista šiame sklype savo lėšomis atnaujinti krepšinio ir tinklinio aikštelių atnaujinimo darbus. Bendruomenė taip pat įsipareigojo prižiūrėti, tvarkyti ir remontuoti šias aikšteles, prižiūrėti aplink jas 5 m spinduliu esančią teritoriją bei leisti  Šeimos ir vaiko gerovės centro lankytojams neatlygintinai čia sportuoti bendru sutarimu suderinus laiką. Buvo numatyta, kad šis susitarimas galios iki rekonstrukcijos pradžios.

Kiek vėliau melnragiškių prašymu savivaldybė tarp abiejų aikštelių pastatė du suoliukus bei šiukšlinę.

Tačiau, pasak melnragiškių, viskas pakeitė kai Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras atsisakė šių patalpų, o savivaldybė nusprendė jas išnuomoti ir konkursą pernai rugpjūtį laimėjo VšĮ „Plaukimas visiems”. Esą pastarosios vadovas Germanas Čepas pradėjo reikšti pretenzijas dėl to, kad melnragiškiai čia sportuoja ir galiausiai atsirado lentelė su užrašu, jog čia – privati valda bei atsirado tvora iš Aušros g.

Balandžio pradžioje Pirmosios Melnragės bendruomenės pirmininkas Andrius Dumbauskas ir Melnragės seniūnaitė Marija Kalendė raštu kreipėsi į Savivaldybės administraciją ir prašė užtikrinti teisę melnragiškiams ir toliau sportuoti jų pačių atnaujintuose objektuose. Vieną iš atsakymų pasirašęs Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis pasiūlė inicijuoti susitarimo pakeitimą, „susitarimo šalimi įtraukiant dabartinę pastatų naudotoją VšĮ „Plaukimas visiems“.

Kitame atsakyme Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis informavo, kad pasikeitus pastato valdytojui minėtas susitarimas dėl infrastruktūros objektų atnaujinimo darbų yra nutraukiamas vienašališkai ir naujas nebus rengiamas, o gyventojams vėl pasiūlyta kreiptis į VšĮ „Plaukimas visiems“ ir susiderinti naudojimosi sąlygas.

2020-ųjų vasara. Melnragiškiai įrenginėja tinklinio aikštelę

Sulaukę tokio atsakymo A. Dumbauskas ir M. Kalendė raštu su analogišku prašymu kreipėsi į visus miesto Tarybos narius.

„Savivaldybė patalpas ir krepšinio aikštelę, adresu Aušros g. 41, Klaipėda, perleido naudotis VšĮ „Plaukimas visiems”, apie tai neįspėję mūsų, mums to nežinant, o minėtas susitarimas nėra įstatymų tvarka panaikintas ir galioja iki šiol, todėl Melnragės bendruomenė turi teisę ir toliau naudotis krepšinio ir tinklinio aikštelėmis, kurias įsirengė savo sąskaita ir jėgomis. Atsižvelgiant į tai, prašome Jūsų, bendradarbiavimo ir kooperacijos būdu neatimti galimybės mums ir toliau naudotis Aušros g 41 sklype esančiomis sporto aikštelėmis drauge su VšĮ „Plaukimas visiems” nariais”, – rašė melnragiškiai, pabrėždami, kad Melnragėje nėra kitos aikštelės kur bendruomenė galėtų sportuoti.

Tačiau situacija, anot jų, nepasikeitė – iš krepšinio aikštelės atėjusieji sportuoti vis būdavo išprašomi, o praėjusią savaitę pastebėta, kad dingo ir visa tinklinio aikštelės įranga, pastatyta už bendruomenes lėšas. Dėl to buvo kreiptasi ir į Savivaldybės administraciją, ir į policiją. Krepšinio aikštelės lentos nuimtos nebuvo.

VšĮ „Plaukimas visiems” vadovas G. Čepas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad pastarąją įrangą išmontavo įstaigos darbuotojai, nes esą vieną rytą atėję rado suplėšytą tinką, tad išmontavo ir stovus. Juos esą bendruomenė gali bet kada pasiimti.

Pasak G. Čepo, prieš pasirašant nuomos sutartį jo nei savivaldybė, nei Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras neinformavo apie tai, kad yra dar kažkoks susiarimas dėl sporto aikštelių naudojimo. Jei tai būtų žinojęs, tokios sutarties esą nebūtų net pasirašęs.

„Šmeižia, kad čia užgrobta, ateina ir aiškina, kad kada norės, tada čia ir sportuos. Taip tikrai nebus. Galime tartis dėl konkrečių laikų, kada netrukdys mūsų planuojamiems užsiėmimams vaikams, užimtumo stovykloms, kuriose galės dalyvauti visi vaikai, nepaisant jų šeimų pajamų”, – sakė G. Čepas.

Anot jo, ateinantieji į šią teritoriją ir šiukšlina, ir niokoja, ir vagia, geria alkoholį, kartą buvo bandoma įsilaužti ir į patalpas.

Tuo metu Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis tikino, jog bus bandoma kalbėtis su G. Čepu, kad būtų rasta bendras sutarimas.

„Blogai, kad yra taip. Problema lygioje vietoje”, – sakė E. Simokaitis, teigęs, kad sudarant nuomos sutartį esą nebuvo galima automatiškai į susitarimą su bendruomene įtraukti ir naują nuomininką.

Šiemet kovo pabaigoje savivaldybė atnaujino sutartį su „Uostamiesčio projektu” dėl projektavimo ir detaliojo plano rengimo darbų. Atsižvelgiant į gyvenamųjų pastatų statybos sąnaudų elementų kainų indekso pokytį kai projektuotojai negalėjo dirbti, galutinė sutarties suma padidinta iki 132 476,5 Eur, o techninis projektas pagal šį susitarimą turi būti parengtas ne vėliau kaip per 12 mėnesių.

Savivaldybės strateginiame plane yra numatyta statybos darbus pradėti jau kitąmet ir užbaigti 2024-aisiais. Po rekonstrukcijos čia turėtų atsirasti 80 vietų seneliams.

INFORMACIJA

Aušros g. 41 esančių pastatų pradinė aukciono kaina buvo 2,48 Eur už vieną kvadratinį metrą, bendra mėnesio nuoma – apie 1073 eurų (plius PVM). Aukcionui sulaukta tik vienos paraiškos. 

Aukciono sąlygose buvo nurodyta, kad turtas nuomojamas švietimo, ikimokyklinio ugdymo, sportinio ir rekreacinio švietimo, kultūrinio švietimo bei vaikų dienos priežiūros veiklai vykdyti.

„Sutartis bus sudarome trejiems metams, nes vėliau teritorija bus naudojama naujų senelių globos namų statybai. Bet kol jos prasidės, dar praeis laiko, todėl nuomos sutartį trejiems metams galime sudaryti“, – pernai rugpjūtį aiškino E. Simokaitis.

6 Comments

  1. . Mira

    Kol buvo tuščias pastatas tokio bardako kieme nebuvo. Nežinau kokia stovikla ten bus bet teritorija labai apleista.

    Reply
  2. Virginija Jurgilevičienė

    Sos vaikų direktorė Virginija Kairienė ne vieną kartą yra pasakiusi, jog džiaugėsi, kad ta aikštele gali naudotis melnnragisškiai. Jie vakarais rinkdavosi ir žaisdavo. Kitaip sakant, šia aikštele melnragiškiai naudojosi ilgus metus. Pasirodo, kad paskutiniais metais, net patys ją tvarkė. Projektuoti turi taip, kad ši aikštelė liktų bendruomenės poreikaims, nes nuo pastato pastatymo ją naudojosi melnragiečiai sportavimui.

    Reply
    • Senelis

      Virginija o tu senelių paklausiai ar jie norėtų, kad jų kiemė žaistų bendruomenė?

  3. va tai tau

    konservatorių dauguma

    Reply
  4. Seniūnaitė

    Kadangi informacija šiame straipsnyje kiek ne tiksli. Buvo paprašyta ją kiek pakoreguoti. Tam, kad nebūtų sudaryta klaidinanti nuomonė straipsnis rašomas kažkieno tai užsakymu, to matyt nebus daroma. Tad bendrai informacijai patikslinti pridedami keli faktai:
    Pirminė šio pastato paskirtis- mokykla, po ko perduota gamtos mylėtojų draugijai. Patalpose buvo gamtos butelis vaikams. Tik po to perduota SOS vaikams.
    Iš savivaldybes bendruomenė gavo du atsakymus į viena raštą. Pirmame pasirašytame A. Dobranskio teigiama, kad siūloma sudaryti trišalė sutartis. Kurį gavusi bendruomenė sutiko su siūlymu atsakydama raštu. Antrame pasirašytame G. Neniškio teigiama, kad nutraukiama trišalė sutartis. Abiejais raštais siūloma tartis su Čepu. Bet jis neatsakinėjo į bendruomenės pirmininko žinutes, skambučius siūlant susitikti. Todėl tai buvo prašoma atlikti savivaldybės.
    Pastebėta, kad nuomininkas šmeižia bendruomenę kaip neva neatėjusiai į jo kvietimą talkai bei užsiimančia komercine veikla šioje aikštelėje, kam pritarė savivaldybes turto skyrius. Siekiant tai išsiaiškinti Melnragės bendruomenes FB grupėje to buvo klausiama gyventojų. Išsiaiškinus, kad tai melas buvo kreiptasi į miesto tarybos narius prašant neatitmti galimybės bendruomenei naudotis aikštelėmis.
    Pastebėjus kad nuomininkas pardavineja šio sklypo plokštes, buvo kreiptasi į savivaldybę kuri patikrinusi kad pakalbėta su nuomininku su kuriuo buvo žadama sudaryti trišalė sutartis bet jam vilkinant laiką dėl savo grafiko peržiūros lyg šiolei to padaryta nėra. Bet išmontuota bendruomenės tinklinio įranga.
    Šiai dienai nuomininkas nebeveja laukan sportuojančių gyventojų, bet ir pasirūpino, kad nebebūtų čia sportuojama pliažo tinkliniu.
    Bet kuria proga nuomininkas šmeižia bendruomenę, seniūnaitę.
    Kelis kartus buvo kreiptasi į savivaldybę prašant informuoti bendruomenę dėl jos teritorijoje vykdomos veiklos. Ne tik Atsakymo negauta, bet lyg šiolei nepaaiškinta kaip ir kokiu būdu buvo viešinama šio sklypo dalies ir pastatų nuomos konkursas apie kurį niekas nežinojo. Tik sužinota apie tai iš Atviros Klaipėdos straipsnio. Matyt apie tai nežinojo net miesto meras, administracija teigdami, kad miestui reikia bendrojo plano dėl tokio projekto kaip senelių namai nes nuomos sutartis buvo sudaryta mėnesiu anksčiau nei paskelbtas miesto BP.

    Reply
  5. Greičiau

    Laukiam senelių namų

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This