Uostas susimąstė apie inžinerinės pramonės plėtros vertę

Uostas ir jūra

Susisiekimo ministerijai pavedė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai (KVJUD) diversifikuoti veiklą ir statyti, modernizuoti bei plėtoti laivų statybai bei remontui, vėjo elektrinių ir jų komponentų gamybai, surinkimui ir sandėliavimui reikalingą infrastruktūrą. Mąstoma apie „Žaliąjį koridorių” stambiems investiciniams objektams, jūrinės inžinerinės pramonės plėtros vertės pasiūlymą ir kitus veiksmus bei priemones. 

KVJUD, vykdydama šį ir kitus pavedimus, ieško profesionalų, galinčių atlikti teisinio reguliavimo, ekonominio patrauklumo bei infrastruktūros poreikių ir infrastruktūros finansavimo analizę, įvertinti uosto infrastruktūros kiekinį ir kokybinį poreikį jūrinės inžinerinės pramonės veiklų vystymui uoste ir jam priskirtose rezervinėse teritorijose bei patrauklumą investuotojams vystyti veiklą.

Jūrinė inžinerinė pramonė direkcijoje suprantama kaip laivų statybos ir (ar) remonto bei jūrinio vėjo elektrinių ir (ar) jų komponentų (stambiagabaričių gaminių) gamybos, surinkimo ir (ar) sandėliavimo veikla.

Direkcijai pavesta diversifikuoti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto veiklą ir atsižvelgiant į Nacionalinis energetikos ir klimato srities veiksmų planą 2021–2030 m., kuriame numatyta iki 2028–2030 m. Baltijos jūroje, apie 30 km nuo Klaipėdos, įrengti jūrinio vėjo elektrinių parką. KVJUD taip pat pavesta vykdyti specialųjį įpareigojimą – statyti, modernizuoti ir plėtoti laivų statybai ir remontui bei vėjo elektrinių ir jų komponentų gamybai, surinkimui ir (ar) sandėliavimui reikalingą infrastruktūrą.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo taryba pernai metų pabaigoje svarstė klausimą dėl jūrinio vėjo elektrinių parko aptarnavimui reikalingos infrastruktūros ir suprastruktūros kūrimo prielaidų bei galimybių uoste ir pradėjo diskusijas apie tai, kad reikia skatinanti ne tik krovos darbus uoste, bet ir gamybos veiklą. 

Apsispręsta parengti jūrinės inžinerinės pramonės plėtros vertės pasiūlymą, kuris apimtų galimybių analizę ne tik dėl veiklų, susijusių su jūrinėmis vėjo elektrinėmis. 

Uosto direkcija, pasitelkusi ekspertus, sieks tam tikrų vertės pasiūlymo analizės rezultatų: įvertinti jūrinės inžinerinės pramonės plėtros uoste esamą teisinį reguliavimą, identifikuoti teisinio ir ekonominio patrauklumo reguliavimo trūkumus ir (ar) ribojimus jūrinės inžinerinės pramonės plėtrai uoste, įvertinti Klaipėdos uosto esamos ar reikalingos įrengti infrastruktūros atitikimą jūrinės inžinerinės pramonės poreikiams 5 metų perspektyvoje.

Be to, norima apskaičiuoti reikalingų investicijų vertę (pinigine išraiška) jūrinės inžinerinės pramonės poreikiams patenkinti, parengti reikiamos infrastruktūros išvystymo laiko grafiką, identifikuoti tinkamas vietas tokiai veiklai ir sudaryti jų sąrašą prioriteto tvarka, „svertinės naudos uosto direkcijai, valstybei bei investuotojui atžvilgiais”.

KVJUD kartu su ekspertais tikisi parengti pasiūlymus dėl jūrinės inžinerinės pramonės poreikius tenkinančios infrastruktūros finansavimo šaltinių, galimų skatinamųjų finansinių priemonių investuotojui. Tarp jų minimas ir „Žaliasis koridorius stambiems investiciniams projektams”

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This