Meras „perlaužė” Tarybą: pritarta koncesijos sutarčiai už beveik 44 milijonus eurų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kuriam dažnai priekaištaujama dėl lyderystės stokos, ketvirtadienį „perlaužė” Tarybą ir privertė balsuoti už koncesijos sutartį dėl sporto bei laisvalaikio komplekso už beveik 44 mln. eurų statybos nebenaudojamos II vandenvietės vietoje, Paryžiaus Komunos gatvėje. 

II vandenvietė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tik pradėjus šio svarstymą Vidmantas Dambrauskas pasiūlė neriboti Tarybos narių klausimų ir kalbų limitų dėl klausimo svarbos. Jis taip pat frakcijos vardu siūlė atidėti sprendimo priėmimą dėl to, kad 60 lapų dokumentacijai išstudijuoti turėta tik savaitę laiko. 

Be to, V. Dambrauskas stebėjosi, kaip būsimasis koncesininkas sugebėjo apskaičiuoti objekto statybos kainą neturėdamas jo projekto, ir spėliojo, kad „gal ant realios kainos gerokai užsidėta”. Tuo metu Judita Simonavičiūtė teigė, kad stambusis verslas sugeba viską gerai apskaičiuoti. Jos manymu, ir regiono futbolo stadioną reikės statyti panašiu būdu.

Arvydas Vaitkus tikino, kad nėra patikimos, skaidrios informacijos. Jis pasiūlė „atsisėsti su ledo bendruomene” ir po to priimti galutinį sprendimą. Tarybos narys baiminosi, kad „šiandien galim paskandinti savivaldybę 20 metų į priekį”

Konservatorius Aidas Kaveckis frakcijos vardu palaikė pasiūlymą atidėti sprendimą, dėl to, kad „su bendruomene nėra išdiskutuota, per daug skubėta”. Liberalė Alina Velykienė ragino turėti drąsos, o Rimantas Taraškevičius sakė, kad tokį sprendimą norėtųsi priimti vienbalsiai bei pritarė atidėjimui.

Tada jau prabilo meras ir pareiškė, kad jis reikalauja balsavimo šiandien. Meras argumentavo savo ryžtą tuo, kad per trejus kadencijos metus buvo galima išgirsti bendruomenių nuomones.

„Neišgirsti buvo sunku – sakė V. Grubliauskas.- Suma milžiniška. 100 procentų garantijų nėra, yra 100 procentų poreikis”. 

Meras kalbėjo, kad Klaipėdai priekaištaujama, jog trūksta ambicijų.

„Štai, jos guli ant stalo, – rėžė jis. – Esame prie istorinės galimybės”.

Po tokios prakalbos buvo padaryta kelių minučių pertrauka. Po to balsuota dėl sprendimo priėmimo atidėjimo. Balsai pasiskirstė po lygiai, bet nulėmus mero balsui, buvo balsuojama vėl ir sprendimas balsų dauguma buvo priimtas. Už pasisakė 19 politikų, susilaikė penki.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad atlikus visas procedūras dėl sporto ir laisvalaikio komplekso statybos nebenaudojamos II vandenvietės vietoje, Paryžiaus Komunos gatvėje, geriausiu pasiūlymu pripažintas gautas iš UAB „Partnerystės projektai septyni”. 

Parengtame miesto Tarybos sprendimo projekte nurodyta, kad savivaldybė įsipareigoja mokėti metinį atlyginimą koncesininkui, kuris visam sutarties laikotarpiui sudaro 43 720 205,05 Eur. Koncesijos laikotarpis – 25 metai.  Savivaldybei būtų skiriamos 964 nemokamos valandos sporto komplekse kiekvienais metais. Pasibaigus koncesijos sutarčiai arba ją nutraukus prieš terminą kompleksas būtų perduodamas nuosavybės teise savivaldybei.

Šiame komplekse turėtų būti pastatyta transformuojama universali sporto erdvė, skirta krepšiniui, lauko tenisui, tinkliniui, rankiniui, salės futbolui, badmintonui, kitoms sporto šakoms. Taip pat čia turėtų būti dvi ledo ritulio aikštelės ir dar po vieną krepšinio, lauko teniso, tinklinio, rankinio, salės futbolo aikštę bei tris tinklinio ir penkias badmintono aikšteles.

Kad dalyvauja šiame konkurse buvo skelbęs didžiausia Baltijos šalyse privataus kapitalo fondų valdytoja save valdančios bendrovės „BaltCap“ fondas „BaltCap Infrastructure Fund“. Jis 2020-ųjų pabaigoje viešino kartu su architektų įmone „2L architects“ parengtą savo pasiūlymą.

20 Comments

  1. Ilythiiri

    Nu. O genrangovas vėl bus prokurorų klanų Vėtrūna arba vilniečių Axis(kaip ji pasivadino po paskutinio „bankroto” neesmė)

    Reply
  2. Stebėtojas

    Tai jau tikrai anot Grubliausko įvyko istorinis tarybos posėdis, kuriame net pagrindinis veikėjas — konsesininkas nesiteikė dalyvauti, matyt , kad nepatogių klausimų neužduotų kas. ,o dar klausimas , ar visi balsuotojai su ta sutartimi bent susipažinę buvo. …… galima pagalvot , kad Klaipėdai daugiausia tų arenų trūksta! ir dar už tokius pinigus, o dar žinant, kad tos sumos bestatant N kartų išauga, o dar ta laimėjusioji įmonė su vienu darbuotoju ir skolom, daug ką pasako. …… gaila kad su tokiom ambicijom ir polėkiais nestatomi Klaipėdoje taip reikalingi darželiai,mokyklos , poliklinikos ar kiti labai svarbūs miestiečiams objektai, tikriausia nuo jų nubyra mažikai , o ir koncesijom neprasisuksi !

    Reply
  3. Ramiakas

    Išsišnekėkite dabar kiek norite, strategai, ekonomistai, politikai, bet šio komplekso miestui būtinai reikia ir reikia tikėtis, kad jis bus !

    Reply
    • Anonimas

      Reikėtų gal ir reikia..tik kodėl miestas turi prisidėti.. verslas savo lėšomis nenori statyti?

  4. Mažoji Klaipėda

    Va… Atviros Klaipėdos „žurnalistas” ką noriu matyti – tą matau. Ką noriu rašyti – tą rašau.
    Ką domina, lai patys pamato tiesą. Juk posėdžiai filmuojami – https://www.youtube.com/watch?v=TNHDvqIZXKs

    Reply
  5. gaila

    kad žurnalistas rašo tik tai ką nori parašyti, tai tada ir aprašyk, kad valdančios daugumos atstovas A. Kaveckis frakcijos vardu siūlė atidėti projektą bent mėnesiui, o va S. Budinas ir pasisakė už ir pertrauką ėmė ir kolegas įtikinėjo, bet juk gerb žurnalistas asmeniškai piktas ant S. Budino, todėl „profesionaliai” pateikė info.

    Reply
    • Mažoji Klaipėda

      Visiškai sutinku. Toks mažas ir toks piktas tas Artūras…

  6. MArijus

    Dabar miesto gyventojų kelios kartos neš naštą pusės metiniu biudžeto dydžio… Nesąmonė!

    Reply
    • Šalmas

      Vien tik irkluotojams miestas atsega pusę milijono. O čia kone 10 sporto šakų pasigerins sąlygas. Tik daryt ir kuo greičiau

    • to salmas

      Miesto biudžetas 230, konsesijai skiriama 42? Ar žinoma iš kur bus paimta suma?

    • To To salmas

      Skaityk įdėmiai. 1,8 mln per metus. Išsimokėtinai. Jei irklavimui 200 vaikų galim skirti 400 tūkst., 1200 vaikų minimum, kurie suksis šios arenoj, ne per brangu 1.8 mln. per metus. Dar daugiau – paskaičiuok, kiek miestui kainuotų pastatyti ledo aikštę ir penkias skirtingas aikšteles su galimybe vienoje jų turėto 2 tūkst. žiūrovų areną – vien statybos kainuotų apie 35 mln. O kur dar jų išlaikymas 23 metams? Viskas čia normaliai ir logiška, tegul tik greičiau stato.

    • to to To salmas

      kiek kainuoja Lietuvoje stadiniocstatyvos.puikiai žinome, keista tik kad lenkai sugeba žymiai pigiau pastatyti. Kitas aspektas sumokėti už statybas turesite.is karto. Tas pakopa bus ispudinga. Gerai statome, tik kaip tas jūsų paminėtas 2000 žmonių atvyks.kur laikys automobilius? Paprastai tokio dydžio objektą stari miesto pakraštyje. Ne bet mes.juk turim Akropolį miesto centre…

    • to to to salmas

      Mes visi žinome kaip reikia padaryti, kad būtų gerai. Kai sėdim ant sofos. Eik ir padaryk geriau ne ant sofos o dirbdamas savivaldybeje ir darydamas konkrecius darbus

    • to to to to salmas (IP: 188.69.225.249)

      norite pasakyti savivaldoje nėra urbanistikos specialistų, turinčių supratimą apie miesto vystymą bei galimus pėsčiuoju/transporto srautus planuojamoje teritorijoje.

    • simona

      MArijau, kasmet mokestis sieks 1,9 milj. eur. Po dešimties metų 1,9 bus kaip šiandien 1 milj. eur. O po dvidešimt turbūt kaip 0,5 milj.eur. Todėl nereikėtų kelti paniką , o vaikai galės naudotis ja jau po trijų metų.

    • to Simona

      Su tokiu požiūriu belenkurias išlaidas galima pateisinti. Beto kaip minėta sumokėti už darbus rangovas reikės visą sumą.

  7. C7

    Nu retas atvejis, plojimai Grubliauskui.

    Reply
    • Pensininkas.

      Atvejų yra daug, tik matančių ir paviešinančių gerus sprendimus mažai.

    • Anonimas

      Įdomu kokie tie atvejai?

    • Anonimas

      Čia Grubliauskas matyt apie tuos atvejus su rudnosiuku ką sustrateguoja. Būtų tikrai įdomu jei kas paviešintų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Medikams į Klaipėdą pritraukti - 225 tūkst. eurų

Klaipėdos savivaldybė skelbia, jog daugiau nei 4 kartus padidino finansavimą, skirtą medicinos specialybes įgijusių specialistų pritraukimui į uostamiesčio asmens priežiūros ...
2024-05-08
Skaityti daugiau

Švietimas

Hermano Zudermano gimnazijos remontas - už 3,3 mln. eurų

Klaipėdos savivaldybė pasirašė sutartį dėl Hermano Zudermano gimnazijos kapitalinio remonto su UAB „Virdaleka”. Palmiros Mart nuotr. Už šį darbą, pagal UAB ...
2024-05-07
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau įrengė slipą nuleisti laivams į Dangę

Klaipėdoje įrengta infrastruktūra laivų nuleidimui į Dangės upę. Nors įgyvendinti šį svarbų projektą užtruko ilgiau nei planuota, tačiau dabar juo ...
2024-05-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This