Teismas: įrodymų, kad mokykloje kabėjo plakatas su keiksmažodžiais, nėra

Miestas, Svarbu

Visuomenininkas Michailas Andrijanovas, nesusitaikęs su tuo, kad policija nevykdė tyrimo dėl to, jog Klaipėdos „Versmės” progimnazijoje galbūt buvo pakabintas plakatas su Europos žemėlapiu ir rusiškais keiksmažodžiais, pirmos instancijos teisme nieko nepešė.

Klaipėdietis kovo 7-ąją buvo surašęs pareiškimą policijai, kad minėtoje progimnazijoje esą kabo plakatas, kuriame vartojamas necenzūrinis žodis „нахуй“. Anot jo, mokyklos auklėtinių tėvų atsiųstoje nuotraukoje buvo matyti ukrainietiškas vieno fondo plakatas, kuriame ukrainiečių kalba parašytas tekstas, kur šiais metais metais skris Rusijos piliečiai, ant daugumos Europos valstybių matyti minėtasis keiksmažodis, taip pat yra ir lietuviškas tekstas.

Po kelių dienų Klaipėdos miesto policijos komisariatas jam pranešė, kad atsisako pradėti tyrimą, pagal Administracinių nusižengimų kodekso straipsnį, numatantį, jog necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose užtraukia baudą nuo 30 iki 140 eurų.

Atsisakymas pradėti tyrimą buvo motyvuotas tuo, kad Rusijai užpuolus Ukrainą visuotinai populiarus tapo šūkis „Ruskij vojenyj korabl, idi nachui“ („Русский военный корабль, иди нахуй“), vartojamas vien tik nepasitenkinimui Rusijos vykdomai karinei agresijai prieš Ukrainą išreikšti. Anot policijos, žodis „nachui“ („нахуй“) laikytas necenzūriniu ir jo viešas vartojimas užtraukia administracinę atsakomybę, tačiau atsižvelgus į Valstybinės kalbos inspekcijos ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos atstovų viešai išsakytas nuomones, kad šūkis – pilietinės pozicijos išraiška, viešas vartojimas išsakant visą šūkį nėra baustinas veiksmas.

M. Andrijanovas, nesutikdamas su tokiu sprendimu, jį apskundė Klaipėdos apylinkės teismui. Vyras akcentavo, kad kreipęsis į Valstybinės kalbos inspekcijos komisijos pirmininką gavo jo atsakymą, kad pernelyg švaistytis keiksmažodžiais nereikia, nepamirštant, kad šie žodžiai nuskambėjo labai dramatiškomis aplinkybėmis. Bet kur ir bet kada vartojami šie žodžiai esą gali tapti Ukrainos karių ir jų drąsos nuvertinimu.

Teismo posėdyje M. Andrijanovas nurodė, kad pats šio plakato nematė, nes į mokyklą pašaliniams asmenims patekti neįmanoma, tačiau jam šią informaciją suteikė mokinių tėvai. Anot jo, mokykla yra padidinto jautrumo įstaiga, kurioje mokosi vaikai ir necenzūriniai žodžiai galėjo pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį.

Teismo posėdžio metu progimnazijos direktorė Gražina Pocienė tikino, kad jokio plakato mokykloje nebuvo ir negalėjo būti. Tai esą provokacija. Vadovė aiškino, kad plakatas buvo nufotografuotas visai ne mokykloje, nes tokių nuotraukoje matomų sienų nėra, nėra ir tokio stiklinio stendo.

Direktorė taip pat tvirtino, kad kovo 3 d. buvo gavusi iš mokinių tėvų laišką, jog mokykloje esą kabo plakatas su necenzūriniais žodžiais, bet nuėjus pažiūrėti, ar laiške rašomi teiginiai atitinka tiesą, visoje mokykloje tokio plakato niekur nerado.

Skundą išnagrinėjusi teisėja Lina Šakarnienė ketvirtadienį konstatavo, kad jis yra netenkintinas. Anot teismo, šiuo atveju nėra pakankamai įrodymų, leidžiančių daryti neabejotiną išvadą, kad progimnazijoje kabėjo toks plakatas su necenzūriniais žodžiais.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui. M. Andrijanovas, paklaustas, ar tai darys, sakė, jog dar turi susipažinti su motyvais. Vyras stebėjosi, kad policija atsisakė pradėti tyrimą net esą nepaskambinusi į mokyklą ir nepasiaiškinusi situacijos, o vien tik prisidengė garsiuoju šūkiu, nors plakate buvo ne jis.

Tuo metu progimnazijos direktorė G. Pocienė kategoriškai atsisakė komentuoti šią situaciją, nes procesas esą dar nėra pasibaigęs, ir nutraukė pokalbį.

22 Comments

  1. Atviros Klaipėdos redakcijai

    Klausimas Vainoriui. Ar Jūs matote komentarus? Ar Jums viskas ok? Kas antras kursto neapykantą — tautinę nesantaiką. Atviri įžeidimai. Reiškia — neapykantą prieš rusus (o Andrijanovas ne etninis rusas) Jūsų redakcija toleruoja neapykantos kurstymą, a ne?

    Reply
  2. UA fanams

    Kodėl per Euroviziją lietuviai nuo UA balsuotojų negavo anei 1-no balso?! Tai parodo, kokie mes jiems svarbūs su savo pasiaukojamu palaikymu… :)))

    Reply
    • vaje vaje

      Neskiri komisijos ir žiūrovų, nuo kurių gavome labai daug balsų.Švieskis.

  3. Tai ir policijai ir neapkentejams

    Idite na xyi.

    Reply
  4. Nekenčiu vatos

    Liuks! Andijanovas eina paskui ruskių laivą…

    Reply
  5. tai ką

    dabar pamatėte kas yra tas Andrijanovas??? Juk jis į rinkimus dalyvavo, bandė burti aplink save patiklius mitinguotojus, o dabar aišku kas per paukštis.

    Reply
    • Nuomone

      gal tas Andrijanovas putino draugelis, jis atrodo visada tik vandenį drumsčia. Veikėju, mat, prisistato….

  6. Rubidis

    Atvėrė akis man apie M. Andrijanovą pastarieji jo veiksmai. O buvau šioks toks jo fanas, mat galvojau, kad aktyvus klaipėdietis, kokių šiais laikais reta. Tačiau jis pirmas pranešė, kad raudonųjų fašistų ir dabartinių rusofašistų garbinamą žvaigždę apdaužė skulptūrų parke. Klausimų man nebekyla.

    Reply
  7. Ramass

    Andrijanovą į „čemodaną” ir tegul pyzdina na.. į savo plačią tėvynę.

    Reply
    • Siuntinėtojas

      Kartu nenori, praplautas inteligente? Mokykloje gali kabinti ką nori?

    • siuntinėtojui

      Demokratinėje šalyje, leidžiama tai, kas nedraudžiama įstatymu. Jeigu tai ne fašistinė, ar rašistinė propaganda – Lietuvoje publikuoti galima.

    • to siuntinėtojui

      Keismazodziai kuriai kategorijai priklauso?

  8. Taip

    Kiekvienas vilkas į mišką žiūri, pasirodo…

    Reply
  9. Gerhard

    Andrijanovas akivazdziai pries Putleri, nes nenori, kad rusu kalba butu skleidziama pasaulyje.

    Reply
    • Rasa

      Koktu, nepadoru, kad aktyviausias žurnalistas Michailas yra dergiamas, puolamas… Jis tikrai didesnis Lietuvos patriotas nei daugelis lietuvių. Gėda, o rusiški keeiksmažodžiai- tikrai ne Ukrainos laisvė simbolis. Tai ir Lietuvos valstybinės kalbos pažeidimas.

  10. Dalis Tavęs

    Propagandoninė kacapo provokacija. Atsipiskit ruskiai su savo ruskij mir ir imperialistinėm poniatkėm nuo visų, būkit kaip žmonės ir laikys jus žmonėmis.

    Reply
    • To dalis taves

      Idi na xyi

  11. skaitytojas

    O tai jis dabar vaikčios po visas mokyklas,ieškos kažkokių plakatų…maža kas gali ką pranešti,ypač iš tėvų,nejuokinkit,ar neturit ką veikti?

    Reply
  12. FM

    „Direktorė taip pat tvirtino, kad kovo 3 d. buvo gavusi iš mokinių tėvų laišką, jog mokykloje esą kabo plakatas su necenzūriniais žodžiais, bet nuėjus pažiūrėti, ar laiške rašomi teiginiai atitinka tiesą, visoje mokykloje tokio plakato niekur nerado.” O gal jis buvo greitai nukabintas? Bet tai nereiškia, kad jo nebuvo

    Reply
    • Robe

      Versmės mokinė esu, ir tikrai jokio plakato mokykloje nebuvo, nes pirma, nera kur kabinti plakatu, mokykloje yra televizorius, kur rodo visas mokyklos naujienas, o kaip mokiniai mes tikrai butumėme matę ir kažkiek pasijuoke iš to.

  13. Na va

    ir atsiskleidė visu gražumu propagandonas.

    Reply
  14. įsidėmėkite

    Michailas Andrijanovas, ale visuomenininkas žinoma dalyvaus politikoje, o absoliučiai atsiskleidė kas toks yra. Matysite rinkimų metu bus aktyvus ir labai puls tradicinių partijų atstovus, viskas kaip pagal vadovėlį.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Gal pažįstate šį vyrą?

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Klaipėdos miesto policijos komisariato pareigūnai prašo visuomenės pagalbos – padėti atpažinti nuotraukose užfiksuotą asmenį, galintį suteikti tyrimui ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Gal atpažįstate šį vyrą?

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Klaipėdos miesto policijos komisariato pareigūnai prašo visuomenės pagalbos – padėti atpažinti nuotraukose užfiksuotą asmenį, galintį suteikti tyrimui ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Padovanokime senam žmogui, nugyvenusiam kančios kupiną gyvenimą, savo šilumą ir šiltą lovą

Prieš daugiau nei pusę amžiaus Gerardas, dešimtmetis berniukas iš lietuvių ir vokiečių šeimos, smalsumo vedamas, sutiko išgerti vieno iš suaugusiųjų ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This