Karybos studijos ir karybos istorija

Mums rašo

dr. Vytautas Jokubauskas, Klaipėdos universiteto mokslininkas
2022-05-30

Komentarų: 0

Po kelių dešimtmečių taikos Europoje konvencinis karas jau nebėra tik istorikų tyrimų ar futuristų susidomėjimo objektas. Tai Europos politinės darbotvarkės kasdienis klausimas. Todėl mokytis karybos (dar vadinama Karo arba Gynybos studijomis) yra vienas iš galimų prioritetų stiprinant krašto gynybinius pajėgumus.

Domėjimasis karyba didina žinių bagažą, o tai padeda aiškiau suvokti ir įvertinti XXI a. įvykius bei aktualijas. O kai suvokiame aplinkinį pasaulį, tada darosi ramiau gyventi. UNIAN nuotr.

Tarpukariu Lietuvoje greta praktinio karinio parengimo bendrojo lavinimo mokyklose buvo įvestos teorinės karybos paskaitos universiteto studentams.

Mokytis karybos yra du būdai. Pirmas – tai praktinis dalyvavimas karo veiksmuose. Jį galima argumentuoti XVII a. generalisimo ir karybos teoretiko Raimondo Montecuccoli teiginiu, kad karinis laipsnis pats savaime nieko nėra vertas, jei nėra paremtas karine patirtimi, nes be to nėra pagarbos vadui. Bet šis praktinis karybos mokymosi būdas rizikingas, nes kelia pavojų besimokančių gyvybėms, bendrai visuomenėms, o XXI a. karas yra nusikalstama bei pasmerkta veikla.

Antras būdas – karybos istorijos arba plačiausia prasme karo istorijos studijavimas. Taigi nagrinėti praeities karinius įvykius, palinkus prie knygų ir žemėlapių. Jis gali atrodyti nuobodus arba studijuojantys nesugebės deramai pasirinkti reikiamo turinio, karybos teoretikų ir panašiai.

Pristatant šį būdą, susijusį su karo istorijos svarba karybai, pasiremsime tarpukario Lietuvos kariuomenės generolų teiginiais. Prieš šimtmetį – 1924 m. – Lietuvos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas gen. Leonas Radus-Zenkavičius rašė: „Iš karo dalykų ciklo vienintelė karo istorija mums rodo visų karo elementų suderintus veiksmus. Tik karo istorija gali atvaizduoti, kaip veikia, vykdant tam tikrus planus ir sumanymus, netikėtumas ir kiti nežinomieji veiksniai, kurių viršininkas negali numatyti ir apskaičiuoti. Šių dienų viršininkas negali laikyti save tinkamu savo pareigoms kare eiti, jei jis nėra bent kiek susipažinęs su karo istorija“.

Savo požiūrį į karo istorijos svarbą išsakė ir kiti tarpukario Lietuvos generolai: gen. ltn. Petras Kubiliūnas, gen. ltn. Zenonas Gerulaitis, div. gen. Stasys Raštikis.

Karyboje praktikuojamos įvairios teorijos kaip kariauti. Pastaraisiais metais, remiantis karo koledžų dėstytojų ir mokslininkų apklausomis, išskirti du TOP sąrašai. Pirmasis TOP-10 – tai populiariausi karybos teoretikai arba tie, kuriais dažniausiai remiamasi. Šiame sąraše tokios žinomos pavardės kaip XIX a. karybos teorijos klasikai Carl von Clausewitz bei Antoine Henri Jomini; senovės Kinijos autorius Sun Tzu, Prūsijos ir Vokietijos karinės minties plėtotojas, karo vadas Helmuth von Moltke (vyresnysis); britai Basil Henri Liddell-Hart ir John Frederick Charles Fuller (pastarasis tarpukariu suformulavo mechanizuoto karo koncepciją); italų generolas Giulio Douhet, dar Pirmo pasaulinio karo metu išvystęs iki šiol aktualią dominavimo ore teoriją, ir kiti autoriai.

Mechanizuoto karo ir dominavimo ore teorijos tapo pagrindu Vokietijos karybai Antro pasaulinio karo metu, jos aktualijos bei praktikoje taikomos ir XXI a.

Kitas TOP – tai 20-ukas. Jame tie, kurių idėjos didžiausios aprėptiems. Sąrašą prie minėtų pavardžių papildo daugumai gerai žinomi Niccolo Machiavelli, Napoleonas, Heinz Guderian ir kiti.

Domėjimasis karyba didina žinių bagažą, o tai padeda aiškiau suvokti ir įvertinti XXI a. įvykius bei aktualijas. O kai suvokiame aplinkinį pasaulį, tada darosi ramiau gyventi. Baugina dažniausiai tai, kas nepatirta, tolima, nežinoma bei nesuvokiama. Šauliškas priesakas – švieskis ir šviesk!

Plačiau klausykite įraše YouTube kanale „Karybos istorikas“:

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kitokie karai

Daugelis žmonių gyvena istorija, senais prisiminimais. Todėl kai kalbame apie dabarties karus nepagydoma liga yra du dalykai: matytų filmų ir ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Be kategorijos, Svarbu, Veidai

Ukrainietė: „Niekas nėra garantuotas, kad karas neateis į jūsų namus"

24 metų Margarita Abdolimova iš okupuoto Chersono į Klaipėdą atvyko prieš metus, jau laukdamasi naujagimio. Kartu su ja atvyko vyras ...
2023-12-31
Skaityti daugiau

Švietimas

Tarptautinėje konferencijoje - lyderystės ir karybos pamokos kariams

Klaipėdos universitete prasidėjo tarptautinė istorikų konferencija „Kovos už laisvę rytų Baltijos regione po Pirmojo pasaulinio karo“. Lietuvos kariuomenės ir Klaipėdos universiteto ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This