Naujosios kapinės glausis prie Glaudėnų?

Regionas, Svarbu

Pirmadienį Kretingalės kultūros centre bendruomenei pristatyta Klaipėdos kapinių plėtros galimybių, tiksliau, naujų vietų paieškos studija.

Klaipėdos miestui atstovauti buvo deleguoti mero pavaduotojas Arūnas Barbšys ir Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Kastytis Macijauskas.

Glaudėnai patrauklūs ne tik tuo, kad yra arčiausiai Klaipėdos, bet ir todėl, kad 800 metrų aplink uždarytą sąvartynų yra nustatyta sanitarinė zona – joje daugelis veiklų, tarp jų – ir gyvenamųjų namų statyba yra negalimos. O kapines įrengti šioje zonoje leidžiama. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak vicemero, Kretingalė pristatymui pasirinkta ne atsitiktinai: dvi iš trijų ekspertų siūlomų vietų naujoms kapinėms yra netoli šio miestelio. Iš viso buvo analizuojama galimybės kapinėms įkurti 10 vietų Kretingos ir Klaipėdos rajonuose.

A. Barbšys sakė, kad išklausyta Kretingalės bendruomenių nuomonės. Artimiausiu metu numatomas dar vienas panašus susitikimas Klaipėdos rajone.

Žmonės labiausiai nerimauja, kad gretimybėje atsiradus kapinėms padidės transporto eismas, tačiau transporto piko metu žmonės nelaidojami, sako vicemeras. O per Vėlines ar Motinos dieną, anot jo, eismas intensyvus visoje šalyje. 

Kretingalės žmonės nenori kapinių Vitinių vietovėje, bet pasiūlė pasidomėti kita vieta. Dėl Vytaučių vietovės prieštaravimų praktiškai neišgirsta. Tačiau ekspertai geriausiai vertina būtent Vitinius ir Glaudėnus. Pastarieji yra visai šalia Klaipėdos ir matomi važiuojant Palangos plentu – ten stūkso uždaryto sąvartyno kalnas.

Glaudėnai patrauklūs ne tik tuo, kad yra arčiausiai Klaipėdos, bet ir todėl, kad 800 metrų aplink uždarytą sąvartynų yra nustatyta sanitarinė zona – joje daugelis veiklų, tarp jų – ir gyvenamųjų namų statyba yra negalimos. O kapines įrengti šioje zonoje leidžiama.

Bendruomenei buvo išsiųsti ekspertų atrinktų teritorijų vertinimo rezultatai ir pažymėtos potencialios vietos kapinių plėtrai pagal jų vertinimo rezultatus.

18 Comments

  1. r

    jokiu laidojimu i zeme,laikas suprasti kad kolumbariumai geriausia,ekologiska ir mazai vietos reikia

    Reply
  2. +-

    Viskas žemiška ir labai reikalinga.
    Tik keista kad aukščiausiems Miesto vadams tai visai nerūpi. Kl. Rajono Meras su savo gyventojais dalyvauja visuose svarstymuose, susitikimuose, kaip ir Rajono tarybos nariai, o Klaipėdos meras ir direktorius nesivargina. Nesivargina ir Klaipėdos politikai , atsakingi už miesto ūkio reikalus žemiškais Klaipėdiečių problemomis pasirūpinti.
    Galima išskirti tik Elidą Mantulovą, kartu su Barbšiu ir Macijausku atstovavusią Klaipėdiečių interesus.
    Va medžius parke skaičiuoti mūsų politikai tai moka ir tai jiems prie širdies , nes darbas intelektualus.

    Reply
  3. V ir Gis

    Tai gal iškart į piliakalnį už Dumpių?

    Reply
  4. Moliūgėlis

    Nieko naujo – Klaipėdos savivaldybė akivaizdžiai parodo savo cinišką požiūrį į miesto gyventojus. Tik žinomas posakis apie dulkę klaipėdiečiams skambės jau kitaip. “Dulke gimęs į šiukšlę pavirsi”.

    Reply
  5. Fekalijų kloaka

    Iškuopkite Lėbartų IŠVIETĖ- baisią, klaikią, nutrestom sienom, su apš…sksylėm, surūdijusiomis durimis, kurios jau niekda nebeužsidaro. Mikčiojanti kapinių vedėja vapa apie kažkokius viešuosius pirkimus š…dams valyti? Europinis ES uostaniestis su kapinių viduramžių „tuliku”. Amžinųjų libaralų ši… nykų bėdomis..

    Reply
  6. "Mieli tautiečiai"

    Mes „jiems” – ….šiukšles… No comments…

    Reply
  7. Nesutinku

    Tokioj vietoj tikrai nenorėčiau atsigulti! Kas be ko, bet laidoti į sąvartyną, baisi ne pagarba mirusiajam! Man įdomu, ar ir šitie ponai kurie priima šį sprendimą, ten laidos savo artimuosius? ??

    Reply
  8. Antanas

    Siaubas,kada galima pakeisti įstatymus ribojančius laidoti žmonės Lėbartų kapinėse,plotų ,plotai didžiausi,infrastruktūra gera,Privažiavimas ,susisiekimas puikus ,NE ir tiek.Keli veikėjai sugalvojo reikia laidoti kitur ,o dar gražiau šiukšlyne.Siaubas

    Reply
  9. Pilietis

    Kai nieko švento nebelieka, tai koks skirtumas, ar amžinąjį poilsį žmonės atguls šiukšlyne, ar griovyje…Būtų įdomu išgirsti kunigų nuomonę apie tokią laidojimo vietą – šiukšlyną.

    Reply
  10. Nieko tokio

    Kapinės būtų apsauginėje zonoje, o šalia savartyno kaupas kažkada taps eiliniu piliakalniu, kurie Lietuvoje pagarboje !

    Reply
  11. Klaipėdietė

    Baisu darosi vien nuo tos minties, kad savo artimuosius tektų palydėti į paskutinę kelionę t.y. į šiukšlyną. Norėtųsi paklausti tuos, kurie planuoja tokioje vietoje įrengti kapines – ar jie patys norėtų būti palaidoti šiukšlyne?

    Reply
    • ...

      O koks skirtumas? Gyvybė užgęsta, stebuklas nutrūksta, lieka tik apvalkalas. Kam nepriimtina laidojimas, gali rinktis kremavimą.

    • Nesvarbu

      Kapinės šiukšlyne ? Kur ritames ?

  12. 100%

    Labai simboliška, viskas baigiasi šiukšlyne.

    Reply
    • Marta

      Aplamai uždrausti didžiulius medinius karstus kasti į žemę o dar su sergančiais ir vaistų prikištais kūnais.Taip ir teršiama aplinka.Tik kremuoti ir vietos reikės mažiau

    • Martai

      Jeigu pačiai taip reikia tai ir deginkis, kaip ne krikščionis,kaip ragana laukiniais laikais.

  13. Kaip tai?

    Kapinės bus šiukšlyne? Nu jau visai nusirito, baisu. Nepagarba didžiausia! Kas norėtų savo artimuosius laidoti šiukšlyne, kad ir buvusiam?

    Reply
    • Anonimas

      Reikia kapinems pilti dirbtine sala ir nebus abejonu del zemes sventumo

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Pasodino per 13 000 medelių

Bendradarbiaudami su Valstybinių miškų urėdija (VMU) daugiau nei 200 SBA grupės darbuotojų šeštadienį Norkaičių girininkijoje, Klaipėdos rajone, 3,4 hektaruose ploto ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Regionas

Japoniškame sode Kretingos rajone pražydo sakuros

Sakuros žiedas – vienas svarbiausių simbolių Japonijoje, simbolizuojantis besikeičiantį gyvenimo ciklą. Gėrėjimosi sakurų žiedais šventė Japonijoje vadinama hanami – pažodžiui „žiedų žiūrėjimas“. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This