Su vienu bilietu kviečia aplankyti 4 muziejus

Regionas

Šiemet visi keliai veda į Žemaitiją. Jėgas suvieniję Skuodo ir Kretingos rajonai kviečia į svečius bei pristato unikalų turizmo produktą. Nuo šiol su vienu bendru bilietu galėsite aplankyti net keturis šiuose rajonuose įsikūrusius išskirtinius sodus-muziejus, kuriuos su didžiule meile kūrė žmonės, o gamta padėjo juos paversti tikrais Žemaitijos regiono perlais.

Vaclovo Into akmenų muziejuje. Organizatorių nuotr.

Bendras bilietas nuo birželio pradeda galioti respublikiniame Vaclovo Into akmenų muziejuje ir Vaclovo Into sodyboje Mosėdyje, Skuodo rajone, bei Orvidų sodyboje-muziejuje ir Japoniškame sode Kretingos rajone. Numatoma, kad pasiūlytas naujas maršrutas keliautojams padės ne tik sutaupyti išlaidų, skirtų šiems muziejams, bet ir leis objektus aplankyti neskubant, skiriant tam daugiau negu vieną dieną.

„Žemaičiai nuo seno garsėjo meile gamtai, medžiui, akmeniui. Niekur kitur, tik Skuodo ir Kretingos rajonuose, nerasite tiek daug unikalių gamtos ir žmogaus sukurtų muziejų bei sodų po atviru dangumi. Turbūt pirmą kartą Lietuvoje du rajonai vienija jėgas ir kviečia lankyti muziejus ne viename mieste, bet daug platesniame geografiniame plote. Mūsų ir Skuodo rajono tikslas yra paskatinti keliautojus pas mus pasilikti ilgiau. Aplankyti keturis muziejus vienos dienos gali ir neužtekti, tad norime, kad keliautojai mūsų rajonuose liktų nakvoti, norėtų skaniai pavalgyti ir pasinaudoti visomis pas mus esančiomis kultūrinėmis paslaugomis. Tik kartu esame stiprūs ir bendradarbiaudami galime sukurti puikią oazę keliautojams“, – pranešime pažymi Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Skuodo rajono mero Petro Pušinsko teigimu, šis bendro bilieto keturiems sodams-muziejams projektas – tik pirmoji kregždė.

„Poilsiautojams pasiūlytas naujas turizmo produktas – unikalus projektas. Žinoma, galima rasti muziejų, kurie turi bendrą bilietą. Tačiau tuos muziejus sieja arba vienas miestas, arba priklausomybė tai pačiai institucijai. Rajonai tokių bendrų projektų iki šiol neturėjo. Todėl tikimės, kad suvieniję jėgas su Kretingos rajonu, pasieksime puikių rezultatų bei panašių turizmo produktų keliautojams ateityje pasiūlysime ir daugiau”, – pažymėjo P. Pušinskas.

Bendrą bilietą į keturis sodus-muziejus galima įsigyti Skuodo ir Kretingos turizmo informacijos centrų svetainėse – www.infoskuodas.lt ir www.aplankykkretinga.lt

Japoniškas sodas. Šarūno Meškio nuotr.

INFORMACIJA

Respublikinis Vaclovo Into akmenų muziejuje yra sukauta didžiulė akmenų ir mineralų įvairovė: nuo 50 tonų sveriančio akmens iki kelių gramų brangakmenio. Du šimtmečius skaičiuojančiame malūne įkurtas muziejus nustebins eksponatų gausa, o Bartuvos slėnyje, 14 hektarų plote plytinti lauko ekspozicija priblokš didybe ir augalų grožiu. Iš viso muziejuje yra daugiau negu 150 tūkstančių  akmenų ir akmenėlių, kuriuos tikrai norėsis fotografuoti.

Šio muziejaus nebūtų, jei 1957 metais Mosėdžio ligoninei nebūtų pradėjęs vadovauti gydytojas Vaclovas Intas. Jo sodybą taip pat bus galima  aplankyti įsigijus bendrą bilietą. Paslaptinga ir akmenuota alėja, vedančia nuo Mosėdžio bažnyčios keliautojai pasieks gydytojo sodybą – dar labiau paslaptingą ir panirusią į džiungles primenančią žalumą. Gyvendamas Mosėdyje, V.Intas lankydavo ligonius. Kartą tokio vizito metu jis pamatė pakelėje gulintį apie 50-ies kilogramų akmenį. Užritinęs ant dviračio, akmenį gydytojas pargabeno į ligoninės kiemą. Šis pomėgis įsibėgėjo ir taip į Mosėdį parkeliavo galybė riedulių.

Su charizmatiškomis asmenybėmis susiję ir Kretingos rajono muziejai-sodai po atviru dangumi. Akmenų sostinės Mosėdžio kaimynystėje rymo nedidelis Gargždelės kaimas. Jame – Orvidų sodyba-muziejus. Jei pažvelgtume į sodybą iš paukščio skrydžio, ji priimtų trikampį su Dievo akimi. Toks ir buvo šios sodybos kūrėjo – vienuolio pranciškono Viliaus Orvido – sumanymas, kuomet sovietmečiu jis į tėvų namus pradėjo vežti akmenis, milžiniškus kelmus ir keistus gamtos kūrinius ar technikos padargus. Čia meniškos sielos V. Orvidas kūrė ir ieškojo savęs.

Ir jeigu įspūdžių vis dar maža bei norisi egzotikos – tiesiog privalu nuvykti į Japonišką sodą Mažučių kaime, Kretingos rajone. Neišvykę iš Lietuvos, pabūsite Japonijoje – gydytojo Šarūno Kasmausko sukurtoje grožio, harmonijos ir tylos oazėje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingos įmonėje kilo gaisras

Trečiadienio vakare kilo gaisras Kretingoje įsikūrusioje medienos įmonėje „Imedeksa“. Gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This