Klaipėdos universitetas tiesia ranką geotermijai

Verslas

Klaipėdos universitetas (KU) kviesdamas diskusijai Lietuvos geoterminės energetikos autoritetus siekia iš mirties taško išjudinti uostamiestyje jau penktus metus merdinčios geoterminės jėgainės perspektyvos klausimą.

„Neveikiančią jėgainę iš Turto banko perėmęs Klaipėdos miestas turi suprasti, jog tai – unikalus objektas, su kuriuo ir reikia elgtis kaip su unikaliu“, – sako Lietuvos geotermijos asociacijos (LGA) vadovas dr. Feliksas Zinevičius.

XI-oji Lietuvos geotermijos asociacijos konferencija „Klaipėda tiesia ranką geotermijai“, birželio 3-iąją vyksianti KU, turi tikslą tapti impulsu, kuris galėtų pakreipti jėgainės perspektyvą geotermijos kaip mokslo plėtojimo kryptimi.

„UAB „Geoterma“ – neatsakingo valstybės požiūrio pavyzdys. Tai – vienintelis toks objektas Baltijos šalyse. Jis turėjo būti pavyzdinis atsinaujinančios, žaliosios energetikos, kurią vertina Vakarų Europa ir kuriai plėtoti skiria dideles lėšas, objektas. Geoterminės jėgainės sėkmingai veikia Lenkijoje, Vokietijoje, kitose Europos šalyse, kurioms svarbūs tvarumo, aplinkosaugos klausimai. O mes ją prilyginome eilinei katilinei ir galiausiai 2017-aisiais uždarėme“, – nusivylimo netoliaregiška valstybės pozicija neslepia LGA vadovas.

KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas sako, kad „Geotermai“ naują galimybę gali suteikti jos misijos susiejimas su mokslu. Turto fondui perdavus jėgainę Klaipėdos miesto savivaldybei, jos administravimo reikalai patikėti savivaldybės valdomai bendrovei „Klaipėdos energija“.

KU po diskusijų su savivaldybės administracijos specialistais UAB „Geoterma“ bazėje siūlo kurti Klaipėdos energetikos inovacijų centrą, kurio steigėjais galėtų būti Klaipėdos miesto savivaldybės administracija, AB „Klaipėdos energija“, KU ir Klaipėdos LEZ valdymo bendrovė.

„Karas Ukrainoje parodė, kokia skaudi valstybėms gali būti energetinė priklausomybė nuo dujų tiekimo šaltinių. Privalome plėtoti alternatyvių energijos resursų gavybą bei panaudojimą. Pati gamta mums dovanoja šilumos šaltinį, tereikia gebėti tuo pasinaudoti“, – KU pranešime cituojamas jos vadovas.

Jo teigimu, iš žemės gelmių išgaunama geoterminė energija Vakarų Lietuvos regionui galėtų pasitarnauti ne tik atsinaujinančios energetikos projektų plėtojimo srityje, tai gali būti impulsu balneologijai, inovatyvios akvakultūros projektams.

LGA vadovas dr. Feliksas Zinevičius viliasi, jog dabartiniai geopolitiniai sukrėtimai Europoje padės atgimti ne tik „Geotermai“, bet išjudins ir kitus Lietuvos regionus, kuriuose geologinės sąlygos leistų efektyviai plėtoti geotermiją.

Konferencija „Klaipėda tiesia ranką geotermijai“ birželio 3-iąją, penktadienį, vyks KU Stasio Vaitekūno auloje (Herkaus Manto g. 84). Pradžia – 11 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This