Kompensacijoms už elektromobilius – 50 mln. eurų

Transportas

Nuo ketvirtadienio Lietuvos gyventojai ir įmonės jau gali teikti paraiškas dėl kompensacijų už įsigytus grynuosius elektromobilius. Šiam tikslui iki 2026 m. pabaigos numatoma panaudoti 50 mln. eurų lėšų. Anot Susisiekimo ministerijos, tai gali paskatinti daugiau kaip 14 tūkst. elektromobilių įsigijimą.

VĮ „Regitra“ duomenimis, gegužės 1 d. Lietuvoje iš viso buvo užregistruoti 9729 elektromobiliai, iš jų 5783 grynieji elektromobiliai ir 3946 iš išorės įkraunami hibridiniai automobiliai. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Elektromobilių įsigijimas Lietuvoje jau įgauna pagreitį – nuo 2021 metų pradžios šalyje jų padaugėjo dvigubai. Tikimės, kad nenutrūkstamai tęsiamos paskatos priemonės – tiek finansinės, tiek plėtojama elektromobilių įkrovimo prieigų infrastruktūra – dar labiau paskatins šią tendenciją ir prisidės prie švaraus, žaliojo transporto plėtojimo Lietuvoje“, – pranešime cituojama susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

35 mln. eurų bus skiriama gyventojams ir 15 mln. eurų – juridiniams asmenims bei gyventojams, kurie įsigis elektromobilį ūkinei ar komercinei veiklai. Numatoma, kad šios lėšos leis paskatinti įsigyti apie 10 500 asmeninių elektromobilių ir apie 3 750 elektromobilių verslui.

Gyventojai galės gauti kompensaciją už įsigytą naują (iki 6 mėn.) arba naudotą (iki 4 metų) lengvąjį grynąjį elektromobilį. Įsigijusiems naują transporto priemonę bus skiriama 5 tūkst. eurų, įsigijusiems naudotą elektromobilį – 2,5 tūkst. eurų kompensacija. Teikdami paraišką gyventojai turės nurodyti, kad šių elektromobilių nenaudos ūkinei ar komercinei veiklai.

Juridiniams asmenims ir gyventojams, vykdantiems ūkinę ar komercinę veiklą, kompensacijos bus teikiamos tik už įsigytus naujus (iki 6 mėn.) lengvuosius grynuosius elektromobilius. Už vieną elektromobilį bus skiriama 4 tūkst. eurų kompensacija.

Kompensacijos bus teikiamos už grynuosius elektromobilius, įsigytus nuo 2022 m. kovo 23 d. iki 2026 m. gruodžio 31 d. Paraiškas dėl kompensacijų nuo birželio 2 d. priima Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra.

VĮ „Regitra“ duomenimis, gegužės 1 d. Lietuvoje iš viso buvo užregistruoti 9729 elektromobiliai, iš jų 5783 grynieji elektromobiliai ir 3946 iš išorės įkraunami hibridiniai automobiliai. Numatoma, kad iki 2025 m. bendras elektromobilių skaičius turėtų išaugti iki 50 tūkst., o iki 2030 m. – iki 240 tūkst.

1 Comment

  1. Anonimas

    Puikus planas.. kada elektros tinklus kloaime naujus?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Finansų komitetas - prieš „biznio darymą ant europinių pinigų”

Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas trečiadienį atsisakė balsuoti už mero siūlomą sprendimo projektą apmokestinti ir tas 3 greitojo ...
2023-12-06
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - daugiau elektromobilių įkrovimo vietų

„Kaip žinia, Palangoje buvo įdiegtos ir kovą pradėjo veikti į kurortą įvažiuojančių automobilių srautų stebėjimo kameros. Štai ką pamatėme: nuo ...
2023-11-21
Skaityti daugiau

Verslas

AB „Klaipėdos vanduo” įsigijo tris elektromobilius

Uostamiesčio savivaldybės valdoma akcinė bendrovė „Klaipėdos vanduo” už 103,4 tūkstančio eurų įsigijo tris naujus elektromobilius.   UAB „Fakto autocentras” lengvuosius kompaktinės ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This