Ukrainiečių vaikų ugdymas: klausimų daugiau nei atsakymų

Svarbu, Švietimas

Ukrainiečių bendruomenės uostamiestyje atstovai norėtų, kad Klaipėdoje būtų įkurta atskira mokykla, kurioje ugdymas vyktų ukrainiečių kalba, tačiau savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė teigia, jog tai neįmanoma dėl patalpų stokos.

Jau žinoma, jog naujaisiais mokslo metais Klaipėdoje mokyklas lankys ne mažiau nei 1000-tis ukrainiečių, nors, pasak L. Prižgintienės, „šie skaičiai dar augs”.

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Šiuo metu savivaldybės pavaldumo mokyklas uostamiestyje lanko 793 mokiniai iš Ukrainos, iš jų 677 vaikai lanko mokyklas rusų dėstomąja kalba, 106 – lietuvių kalba, dar 10 mokosi specialiosiose mokyklose.

Ketvirtadienį su ukrainiečių ugdymu susijusios problemos buvo pristatytos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariams. Posėdyje dalyvavo ir ukrainiečių bendruomenės atstovai.

Pasak šios bendruomenės narės, LCC bakalaurės mokytojos Marynos Moroz, Klaipėdoje šiuo metu yra 40 ukrainiečių kalba galinčių dėstyti aukštąjį išsilavinimą turinčių pedagogų, tarp kurių dalis yra baigusių LCC ir Klaipėdos universitetą.

Jos teigimu, daugelis dabartinių ukrainiečių moksleivių norėtų mokytis pagal lietuvių ugdymo programas, bet ukrainiečių kalba – esą jiems lietuvių ugdymo programa atrodo patraukli ir priimtina.

„Mano dukterėčia sako, kad lietuviška programa yra kur kas efektyvesnė”, – teigė M. Moroz, pridūrusi, jog tiems vaikams, kurie sugrįš mokslų baigti į Ukrainą, reikės pažymos apie išklausytą ukrainiečių kalbos kursą.

Bendruomenės atstovų duomenimis, apklausus vieną beveik 300 mamų grupę, iš jų apie 82 proc. šiais metais į tėvynę grįžti neplanuoja.

Pasak L. Prižgintienės, savarankiškai savivaldybė šitų sprendimų priimti negali, „nes Lietuvoje kol kas nėra įteisintas ugdymas ukrainiečių kalba”. Šiuo metu Švietimo, sporto ir mokslo ministerijoje yra sudaryta darbo grupė šiems klausimams spręsti – ji parengs atitinkamas rekomendacijas.

„Laukiame tų rekomendacijų, nes visos programos turi būti akredituotos, įteisintos, o kol kas taip nėra”, – sakė ji.

Be to, viliamasi, jog daugiau aiškumo dėl ukrainiečių ugdymo turėtų atsirasti ir po jau rytoj, penktadienį, Klaipėdoje viešėsiančio ministerijos atstovo, kuris Maksimo Gorkio progimnazijoje susitiks su ukrainiečių bendruomenės nariais aptarti minėtų su ukrainiečių vaikų ugdymu susijusių problemų.

Komiteto narė Judita Simonavičiūtė patarė ukrainiečių bendruomenės atstovams iki rugsėjo apsispręsti, kokia – lietuvių ar ukrainiečių – dėstomąja kalba vaikai norėtų mokytis, kartu teigusi, jog tiems vaikams, kurie su tėvais nuspręs pasilikti Lietuvoje ar Europoje, geriau rinktis mokymąsi lietuvių kalba.

Savo ruožtu vicemeras Arvydas Cesiulis, pritardamas L. Prižgintienei, replikavo, jog šitie klausimai yra Vyriausybės, o ne komiteto kompetencijos lygmens.

Kartu sutarta, jog ir savivaldybės administracijos, ir pačių ukrainiečių laukia karšta vasara, per kurią teks išspręsti nemažai su jų vaikų integracija į uostamiesčio mokyklas susijusių problemų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This