Ruoniukams suteikė vardus

Uostas ir jūra

Lietuvos jūrų muziejaus baseinuose spėriai taisosi pavasarį atgabenti iš pajūrio Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai – nusilpę ir ligoti pamestinukai. Šiemet jų buvo rasta net 22, trijų išgelbėti muziejaus specialistams, deja, nepavyko. Išgelbėtieji mažyliai – jau ne bevardžiai.

Šįkart vardai pamestinukams buvo renkami bendradarbiaujant su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba.

„Tarnybos siūlymu šalies moksleiviai rinko vardus ruoniukams iš Raudonojoje knygoje esančių Lietuvos augalų, kurių buveinės – šalia Baltijos jūros pavadinimų, pavadinimų – pasakojo Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė. – Mažiesiems ruoniukams, išmestiems prie Baltijos jūros krantų, vardus rinko moksleiviai, atvykę į Nacionalinį saugomų teritorijų lankytojų centrą bei siųsdami vardų pasiūlymus. Sulaukėme daugiau kaip 300 vardų, tačiau ne visi jie atitiko nustatytas taisykles. Žinduolius pavadinti pasiūlyta daugybe unikalių ir puikiai skambančių vardų, pavyzdžiui, šiurpiu, vikiu, dirsuole, smilte, laibeniu, svila ir kitais. Dažniausiai vaikų pasiūlyti vardai ruoniukams – pajūrinė zunda, raktažolė pelenėlė, paprastasis kardelis ir porinis česnakas. Akivaizdu, kad siūlydami vardus Lietuvos moksleiviai domėjosi saugomomis rūšimis ir smalsavo, kas auga Baltijos jūros pakrantėse ir Vakarų Lietuvoje“.

Daugiausia vardų ruoniukams atsiuntė moksleiviai iš Vilniaus. Itin aktyvi buvo Antakalnio progimnazijos 2C klasė ir darželis-mokykla „Vilija“. Visi devyniolikos vardų „autoriai“ bus apdovanoti Lietuvos jūrų muziejaus prizais.

Jūrų muziejuje sveikstantys ruoniukai pavadinti Smiltės, Vikio, Svilos, Kardelio, Šiurpio, Zundos, Gvazdiko, Sotvaro, Plaurečio, Laibenio, Mėlyto, Skiautalūpio, Vikšrio, Dobilo, Lūgnės, Česnako, Blizgės, Dirsuolės ir Slyvos vardais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This