Prezidentūroje – KU inovatyvios technologijos, kurias žadama pritaikyti uoste

Aplinkosauga

Birželio 5-ąją, Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną, Klaipėdos uostas atkreipia visuomenės dėmesį į aplinkai draugiškus ateities uosto sprendimus.

Sekmadienį Prezidentūros rūmų kieme ir S. Daukanto aikštėje vykstančiame Žaliųjų idėjų festivalyje pristatomos Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkų sukurtos inovatyvios ir aplinkai draugiškos priemonės, kurios, kaip tikimasi, ateityje bus įdiegtos Klaipėdos uoste.

Uosto direkcijos nuotr.

Tai inovatyvi naftos teršalų neutralizavimo uosto akvatorijoje ir jūroje biotechnologija ir dirbtinės salos, kurios ne tik puošia aplinką, bet ir valo vandenį.

KU mokslininkai prieš keletą metų vykdydami unikalų vandens telkinių kokybės gerinimo projektą, įvairiuose vandens telkiniuose įkurdino dirbtines salas, apaugino jas augalais, šaknimis iš vandens susiurbiančiais eutrofikaciją sukeliančias chemines medžiagas – azoto ir fosforo junginius.

Tokiomis dirbtinėmis siekiama kelių tikslų: natūralus augalų filtras mažina vandens žydėjimą ir skaidrina vandens telkinį, be to, sukuriama nauja erdvė vietinei florai ir faunai.

Kitos KU laboratorijose kurtos technologijos ypatumas – siekis naftos teršalams surinkti bei skaidyti panaudoti natūralius gamtos išteklius, pvz., žemės ūkio atliekas ir Baltijos jūros vandenyje ir smėlyje randamus mikroorganizmus.

Dėl Baltijos jūros uždarumo vandens atsinaujinimo procesai joje labai lėti, todėl taršos suvaldymo ir likvidavimo technologijos čia itin aktualios.

Kuriama technologija jau yra apsaugota – šiais metais gautas Lietuvos patentų biuro patentas. Taip pat 2020 metais buvo pateikta prioritetinė paraiška ir jos kopija į Europos patentų biurą, pagal ją pagamintas produktas bus licencijuojamas ir teikiamas rinkai.

„Mums garbė drauge su partneriais atstovauti Klaipėdai, pristatyti Universiteto mokslininkų darbus. Dauguma jų natūraliai siejasi su jūrine aplinka, nes mums, kaip mokslo atstovams, kaip pajūrio gyventojams, rūpi ekologijos bei tvarumo problematika. Naujos idėjos ir ir inovatyvūs sprendimai gimsta iš noro gyventi saugioje, švarioje pajūrio aplinkoje“, – pranešime cituojamas KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Žaliųjų idėjų festivalio tikslas – supažindinti visuomenę su aplinkosaugos inovacijomis, žaliosiomis iniciatyvomis ir projektais bei paskatinti kiekvieną prisidėti prie tvaresnės Lietuvos kūrimo.

1 Comment

  1. ???

    Man tai labiausiai patiko ta technologija su šiaudais. Ar ten realūs dalykai, ar tik pajuokavimas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This