GPM parama – tik nevyriausybiniam sektoriui

Politika

Antradienį Seimas nusprendė, kad 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio paramą žmonės skirtų tik nevyriausybinėms organizacijoms – nuo 2025 metų gyventojai nebegalės jo skirti biudžetinėms įstaigoms.

Projekto autoriaus, Liberalų sąjūdžio frakcijos nario neringiškio Andriaus Bagdono žodžiais, tokiu sprendimu Seimas atstatė teisybę – grąžino dar 2004 m. pasiūlytą, tik paskui iškraipytą iniciatyvą. Prieš 18 metų parlamentas Labdaros ir paramos įstatymo pataisomis tikėjosi
stiprinti nevyriausybinį sektorių ir puoselėti pilietinę visuomenę.

„Tuometis Seimas turėjo vieną tikslą, tačiau paskutinę minutę į traukinį įšoko iš mokesčių mokėtojų lėšų finansuojamos biudžetinės įstaigos. Savo sprendimu šiandien nustatėme aiškias taisykles, iš kokių šaltinių remiami nevyriausybininkai, o iš kokių – viešasis sektorius“, – pranešime cituojamas Andrius Bagdonas.

Seimo narys kartu atkreipia dėmesį, kad priėmus pataisas niekas nedraudžia gyventojams ir toliau remti biudžetinių įstaigų kaip darželiai, mokyklos, universitetai ir kt. Pavyzdžiui, šiuo metu Vilniaus universitetas savo neliečiamojo kapitalo fonde yra sukaupęs per 2,77 mln. eurų, tėvų paramos fondai veikia įvairiose Lietuvos ugdymo įstaigose.

Tuo metu Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovai neigiamai vertina tokią pataisą.

„Darželiai, mokyklos, kurios yra biudžetinės įstaigos, gaunamą 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio paramą naudoja mokiniams iš socialiai remtinų šeimų uniformoms nupirkti, motyvuoti mokinius mokytis, finansuoti mokinių ekskursijas, išvykas, socialinių emocinių ugdymų programų turinį bei mokymus, taip pat remontuoti ir aprūpinti reikalinga įranga ugdymo įstaigas, jų aplinkas. Gyventojų skiriamos lėšos naudojamos papildyti švietimo įstaigų skurdžias lėšas, gaunamas iš valstybės ar savivaldybės biudžeto“, – teigia Seimo narė Laima Nagienė.

Parlamentarės teigimu, tokiomis įstatymo pataisomis valdantieji toliau priešina ir skaldo visuomenę, šiuo atveju – nevyriausybinį ir vyriausybinį sektorius. Pasak jos, privačios viešosios įstaigos statusu veikiančios mokyklos, ir taip turinčios puikią infrastruktūrą, sėkmingai galės gauti paramą, o iš valstybės ir savivaldybių biudžetų išlaikomos švietimo įstaigos yra nustumtos į šalį.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotoja, parlamentarė prof. Vilija Targamadzė pažymi, kad nevyriausybinės organizacijos iš tiesų turėtų būti palaikomos, bet ir biudžetinės švietimo organizacijos nėra pakankamai finansuojamos ir stokoja lėšų, tad atimti tokią finansavimo galimybę nedera.

Pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenis, pernai beveik pusė milijono gyventojų nuo 2020 m. sumokėtų mokesčių paramai skyrė 21,4 mln. eurų.

1 Comment

  1. Taigi taigi,

    kaipgis, šaika kaip įmanydama griauna šalį, skolindamasi, keldama mokesčius, o nuo/lankioji tauta (kiek čia tų lie/tuvių ir beliko) sutinka su viskuo: tapin/ambui galima skirti 1.2%, o moky/kloms, dar/želiams – ne? Jooo, kai nieko nebetu/rėsit, pasak šva/bo, ir būsit lai/mingi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Politika

Liberalų sąjūdį į Europos Parlamento rinkimus ves Eugenijus Gentvilas

Sekmadienį Liberalų sąjūdžio Taryba patvirtino galutinį kandidatų į Europos Parlamento rinkimus sąrašą. Sąrašą ves parlamentaras, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas ...
2024-02-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This