Startavo tvarios ateities kūrėjų laboratorija

Aplinkosauga

Kasmet birželio 8-ąją minima Pasaulinė vandenynų diena. Šiemet minint Pasaulio vandenynų dieną raginama atkreipti dėmesį į vandenyno užterštumą plastiku. Lietuvos jūrų muziejuje ta proga startavo trijų dienų projektas „Tvarios ateities kūrėjų laboratorija BE ATLIEKŲ. 2022”. Šio projekto tikslas – skatinti visuomenės ekologinį sąmoningumą ir kuo aktyviau dalyvauti kuriant tvarią ateitį.

Alfonso Mažūno nuotr.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, tvarumas – viena aktualiausių šiandienos temų.

„Prieš du šimtus metų, prasidėjus pramonės perversmui, gyvenimo kokybė gerėjo, bet ir vartotojiškumas ėmė sparčiai augti, – sako O. Žalienė. – Didėjanti tarša naikino mus supančią gamtą ir gyvybę. Bet dabar jau vis daugiau žmonių pradeda keisti savo gyvenimo įpročius. Deja, daugelis dar nežino, kaip reikia pradėti gyventi tvariai. Ugdymo įstaigose, kitose viešosiose erdvėse ar socialiniuose tinkluose nėra skiriama pakankamai dėmesio šioms problemoms spręsti”.

Trečiadienį muziejuje surengtos tiesioginės diskusijos „Nuo EGO iki EKO. Kaip gyvensime kartu?” transliacija vyko iš dar nebaigto įrengti Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro. Joje dalyvavusi „Zero Waste“ festivalio iniciatorė bei „Evented“ – tvarių renginių įmonės – įkūrėja Greta Ašmantaitė, pasakodama, kodėl įsitraukė į aplinkosauginio švietimo veiklą, sakė besidominti gamta ir klimato kaitos klausimais.

„Mokausi, keliu klausimus sau ir aplinkai, skatinu diskusijas klimato kaitos tema draugų ratuose. Mes nesam stebukladariai, bet tikiu, kad žinios gali nuvesti į platesnį savęs ir pasaulio suvokimą”, – teigė ji.

Pasak diskusijoje dalyvavusios kultūros ir meno projektų prodiuserės Astos Ivanauskienės, jai asmeniškai nėra takoskyros tarp ego ir eko sistemų.

„Asmeninę gerovę suvokiu kaip visuomeninę gerovę plačiąja prasme, – sako ji. – Tik bendrystėje ir pagarboje su gamta, gyvūnais, visata, galime būti fiziškai ir emociškai sveiki. Ir apskritai, žmonija išgyventi ir egzistuoti turi šansą tik puoselėjant pagarbų požiūri į aplinką. Žmogus yra bene vienintelė būtybė gebanti planuoti, samprotauti, priimti į ateitį orientuotus sprendimus”.

Audra Balundė, Mykolo Romerio universiteto ir Nyderlandų Groningeno universiteto aplinkos psichologijos mokslų doktorantė bei Aplinkos psichologijos tyrimų centro vadovė ir mokslininkė, diskusijoje akcentavo kiekvieno asmeninės atsakomybės ir elgesio svarbą.

„Savo buitį organizuoju taip, kad kuo labiau išvengčiau taršos ir resursų švaistymo: rūšiuoju, pirkiniams naudoju daugkartinį krepšį, naudoju daugkartinius maišelius sveriamiems produktams, stengiuosi rinktis ekologiškai užaugintus lietuviškus produktus, buityje naudoju organinės kilmės valymo ir kūno priežiūros priemones; vengiu bereikalingų pirkinių”, – kalbėjo dalyvė.

Internetinio puslapio „Po bangom“ įkūrėja biologė Laura Stukonytė sakė, kad švietimas – labai svarbi perėjimo prie visuotinės gerovės dalis, todėl tiek savo darbuose, tiek laisvalaikiu ji skatina žmones domėtis vandenynu, jo gyventojais, svarba žmonijai, o taip pat ir problemomis ir jų sprendimo galimybėmis.

Diskusijoje dalyvavęs tvaraus gyvenimo būdo šalininkas, portalų vienybės tinklo kūrėjas, investuotojas, Benedikto Gylio paramos fondo įkūrėjas, Benediktas Gylys kalbėjo apie jautrų santykį su aplinka.

„Kai pavyksta save išgirsti, suvokiu, kad viskas yra viena ir gyvenimo skyrimas visumos gerovei suteikia gerokai daugiau energijos ir laimės, – sakė B. Gylys.

Finišuos Dangės skvere

Birželio 9 d., ketvirtadienį, Lietuvos jūrų muziejus kartu su 9 mokslo įstaigų studentais ir mokiniais inicijuoja nemokamų edukacinių veiklų dieną lankytojams. Tądien studentai ir mokiniai ves savo sukurtus edukacinius užsiėmimus muziejaus ekspozicijose, kviesdami atrasti ekologinį pilietiškumą.

Projektą vainikuos birželio 10 dieną, penktadienį, Dangės skvere rengiama „Tvarios ateities kūrėjų laboratorija BE ATLIEKŲ. 2022”.

Atnaujintame skvere trisdešimt vienas projekto dalyvis pristatys sprendimus, išradimus, paslaugas ar produktus, kurie supažindins visuomenę su aplinkai draugiškesniu gyvenimo būdu. Nustebins ir menininkai: galima bus pamatyti ir išgirsti jausmingą ansamblį ,,Ritmas Kitaip”, kuris pademonstruos, kad muzikuoti galima ir įvairiais nenaudojamais daiktais.

Projektą remia Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pasieniečių šuo išgelbėjo ruoniuką

Beveik kiekvienais metais per Velykų šventes į Lietuvos jūrų muziejų atvežami išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai iš pajūrio. Šventinėmis dienomis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This