Teismas: „Neptūnas“ buvo nubaustas nepagrįstai

Sportas, Svarbu

Klaipėdos „Neptūnas” ir dar devyni LKL klubai teisme įrodė, kad Konkurencijos tarnyba jiems nepagrįstai buvo skyrusi pinigines baudas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pernai lapkritį už konkurenciją ribojantį susitarimą, kai buvo nuspręsta nemokėti krepšininkams atlyginimų 2019-2020 metų sezoną nutraukus dėl pandemijos, LKL klubams buvo skirtos skirtos nuo 1 070 iki 16 510 Eur dydžio baudos. Klaipėdos „Neptūno“ klubui buvo skirta 3 010 eurų bauda.

Šiemet kovą taryba buvo pranešusi, kad kreipėsi į antstolius, jog šie išieškotų skirtas baudas ir palūkanas iš trijų krepšinio klubų – Klaipėdos „Neptūno“, Panevėžio „Lietkabelio“ ir Kėdainių „Nevėžio“.

Visi dešimt nubaustųjų klubų buvo pateikę skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Bylą nagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjos Jovita Einikienė, Asta Adamonytė-Šipkauskienė ir Violeta Petkevičienė, pabrėžė, jog atitinkamo LKL posėdžio dienotvarkė buvo paskelbta, posėdyje buvo viešai, darant įrašą, diskutuojama įvairiais aspektais, kiek tai susiję su vykusio čempionato likimu: tiek visuomenės sveikatos, tiek finansiniu požiūriu, tiek teisiniais ir apribojimų klausimais ir pan.

„Diskusijų metu atskirų klubų atstovai pasisakė ir griežčiau, kiti santūriau, spręsdami, ar čempionatas stabdytinas ar nutrauktinas. Vienas iš svarbiausių aspektų buvo finansinis, t. y. kaip neužbaigus pilnai čempionato turėtų vykti atsiskaitymas pagal esamas klubų sudarytas sutartis su krepšininkais. Teisėjų kolegija, įvertinusi LKL posėdžių garso įrašo stenogramos duomenis, pasisakymų turinį, eigą, negali sutikti su atsakovo išvada, kad būtent 2020 m. kovo 13 d. posėdžio metu sudarytas draudžiamas susitarimas pagal tikslą diskutuojant dėl čempionato likimo. <…> Surinkti įrodymai, kad diskusija ar pasisakymai transformavosi į „susitarimą“ konkurencijos teisės prasme, nepakankami. <…> š stenogramos išrašo matyti, kad būtent dėl finansinių reikalų klubai svarstė konsultuotis su teisininkais ir krepšininkais, spręsti individualiai, mažesnių klubų atstovai buvo linkę nemokėti krepšininkams už likusį čempionato laikotarpį nutraukus jį. Šia prasme „susitarimo“ ir bendros valios tarp klubų iš stenogramos nustatyti nepakanka”,  – rašoma teismo sprendime.

Teismas nesutiko ir su tuo, kad klubų atstovų susirašinėjimas elektroniniais laiškais gali būti kvalifikuojamas kaip antikonkurencinis susitarimas.

„Tai, kad atskiri klubai išsakė savo pozicijas apie teisines rizikas dėl force majeure aplinkybių interpretavimo galiojančių sutarčių atžvilgiu Covid-19 ir čempionato nutraukimo kontekste, nepakanka išvadai, jog jie sudarė „susitarimą“, net jeigu vėliau klubai tokios teisinės pozicijos laikytųsi. Priešingas aiškinimas reikštų, kad bet kokios diskusijos asociacijose, forumuose, kuriuose aptariamos praktikoje pasitaikančios teisinės problemos ir sutartinių nuostatų aiškinimo ar interpretavimo galimybės, galėtų būti prilyginamos draudžiamiems susitarimams”, – rašoma sprendime.

Anot teismo, Konkurencijos taryba pakankamai neįvertino reikšmingų byloje esančių faktinių aplinkybių, susijusių su „susitarimo“ sudarymo teisiniu ir ekonominiu kontekstu.

Sprendimas, kuriuo buvo patenkinti klubų skundai, dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

1 Comment

  1. O tai

    O tai tada žaidėjai turėjo gauti kompensacijas, kaip negalintys dirbti dėl Covido, juk jų kontraktai su klubais nenutrūko ?
    Ar gavo ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This