Už netinkamą miško priežiūrą – baudos

Konsultacijos

Kasmet vykstant intensyviems pavasariniams miškų atkūrimo darbams, aplinkosaugininkai primena miškų valdytojams, savininkams ir naudotojams nepamiršti pagrindinių miško atkūrimo reikalavimų bei taisyklių. Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miškų kontrolės skyriaus pareigūnai patikrino 49 kirtavietes ir nustatė 7 miškų neatkūrimo atvejus.

Per patikrinimus buvo vertinama, ar laikomasi Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatų reikalavimų.

Dėl nustatytų pažeidimų aplinkosaugininkai pradėjo neplaninius patikrinimus ir administracinio nusižengimo teisenas. Taip pat aptiktos 4 kirtavietės, kuriose miškas atžėlė tik iš dalies, todėl savininkams dėl miško želdinių papildymo išsiųsti raginamieji raštai.

„Atkreipiame dėmesį, kad miško valdytojai, savininkai ir naudotojai ne tik privalo saugoti miškus nuo neigiamų veiksnių, palaikyti dirvožemio našumą, saugoti biologinę įvairovę, bet ir laiku bei tinkamai atkurti iškirstą mišką“, – pranešime pažymi Klaipėdos miškų kontrolės skyriaus pareigūnė Greta Sausaitytė.

Pareigūnai, tikrindami miškų atkūrimą, atvykę į kirtavietę pirmiausia nustato pagrindinius rodiklius: tikslinių medžių tankį, medelių perspektyvumą, nepageidaujamų rūšių medžių ir krūmų vidutinį aukštį.

Tikslinių medžių rūšių neturi nustelbti kiti medžiai. Miškas laikomas atkurtu, kai želdiniuose ar žėliniuose tolygiai išsidėsčiusių perspektyvių medžių rūšių tankumas atitinka Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatų reikalavimus.

Svarbiausi reikalavimai atkuriant mišką
  • Kirtavietėse ir želdintinose miško aikštėse miškas turi būti atkurtas ne vėliau kaip per trejus metus po jų atsiradimo.
  • Žuvę želdiniai ir žėliniai turi būti atkurti ne vėliau kaip per dvejus metus, atkurtini žuvę medynai – ne vėliau kaip per trejus metus nuo jų žuvimo fakto nustatymo.
  • Neteisėtai iškirstas miškas turi būti atkurtas ne vėliau kaip per vienus metus nuo neteisėtų kirtimų fakto nustatymo.
  • Miškas laikomas atkurtu tada, kai želdinių ir žėlinių kokybė atitinka Miškų atkūrimo ir įveisimo nuostatų reikalavimus.

Taip pat aplinkosaugininkai įspėja, kad pažeidus Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatų reikalavimus, asmenims gresia baudos nuo 80 iki 120 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 110 iki 150 eurų.

Miškų neatkūrimas per Lietuvos Respublikos miškų įstatyme nustatytus terminus užtraukia baudą proporcingai už kiekvieną neatkurtą miško hektarą asmenims po 300 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – po 440 eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Miškų kirtimų normos liks tokios, kokios buvo

Aplinkos ministras klaipėdietis Simonas Gentvilas teigia, kad nors Lietuvos miškuose ekologinių iššūkių netrūksta, miškų plotas nuosekliai didėja, o medienos pramonė ...
2023-06-07
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Miškų savininkai kviečiami apžiūrėti savo miškus

Sausį Lietuvoje jau du kartus siautė stiprūs vėjai, laužę ir vertę medžius miškuose, parkuose, pakelėse, gyvenvietėse. Tarp labiausiai nukentėjusių yra ...
2022-01-21
Skaityti daugiau

Regionas

Tikrino, ar tinkamai prižiūrimi miškai ir mediena

Rugpjūčio 5 d. – rugsėjo 30 d. Aplinkos apsaugos departamento (ADD) Miškų kontrolės departamento specialistai, vykdydami akciją „Medienos kenkėjas“, atliko ...
2021-10-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This