Pasiūlymas dėl Žvejų rūmų ateities: reikėtų 38 milijonų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės administracija kartu ir MB „Bauland“ parengė keturias Žvejų rūmų veiklos bei pastato modernizavimo koncepcijos alternatyvas. Ir siūlo miesto Tarybos kolegijai rinktis vieną iš jų – „Viskas, apie ką svajojame”, kuri šiandienos skaičiavimai gali atsieiti beveik 38 mln. eurų.

Ši alternatyva siūlo kapitalinį Žvejų rūmų pastato ir jo aplinkos remontą, apibrėžiant esamo pastato tūrio maksimalaus panaudojimo strategiją.

„Norime kokybiškesnių patalpų veikloms, erdvių, pritaikomų tarpdisciplininiam bendradarbiavimui, susitikimo erdvių ir, svarbiausia, erdvių, kuriomis Žvejų rūmai išsiskiria Klaipėdoje”, – teigia koncepcijos autoriai.

Kolegijai pateiktuose dokumentuose teigiama, kad šiandieninis rūmų pastatas ir jo aplinka neatitinka naudotojų lūkesčių bei poreikių, jame sunku suderinti vykstančias veiklas ir planuoti naujas. Rengiant modernizavimo koncepciją „išreikštas poreikis, kad pastatas ir suformuotas naujas kiemas būtų ne tik funkcionalus, bet ir reprezentatyvus – taptų miesto ir ypač pietinės Klaipėdos dalies traukos tašku”.

Pasirinktoje koncepcijoje siūloma išlaikyti pastato tūrį ir medžiagiškumą, įveiklinti pirmąjį aukštą taikyti tvarius sprendimus, akcentuoti pagrindinį įėjimą, išnaudoti dalį stogo renginiams. Numatytas esamo pastato modernizavimas.

Būtų siekiama kurti viešųjų erdvių sistemą, įprasminti žaliąją jungtį su Sakurų parku, kurti ryšį su Taikos prospektu, taikyti universalaus dizaino principus, atsižvelgti į reikalavimus ir poreikį sunkvežimių privažiavimui, organizuoti automobilių stovėjimą renginių metu. 

Sėkmingam Žvejų rūmų modernizacijos įgyvendinimui rekomenduoti trys etapai, pažymint, kad būtini ir „greiti laimėjimai”, plėtra bei transformacija, kad kultūros centras veiktų nepertraukiamai.

„Pirmiausia esamos veiklos gali būti papildomos laikinomis veiklomis, kitais etapais veikloms kuriamos naujos kokybiškos erdvės – atsiranda galimybė keltis ir plėstis”, – dėliojama koncepcijoje. 

Papildomai dar gali prireikti apie pusės milijono, nes rūmuose sporto salę valdanti Lietuvos sporto draugija „Žalgiris“ informavo, kad neatmestų galimybės parduoti jų valdomą pastato dalį Savivaldybės administracijai. Preliminari šios pastato dalies išpirkimo kaina siektų apie 500 000 eur (skaičiuojant jog 1 kv. m. vidutinė rinkos vertė 400-410 eur).

Savivaldybės administracija kartu su koncepcijos rengėjais MB „Bauland“ diskutavo ir vertino bei visiškai naujo modernios architektūros pastato statybos kainas. Teigiama, kad preliminari naujos statybos pastato 1 kv. m. kaina siektų apie 2500 eur, todėl statant naują modernios architektūros panašios kvadratūros (14 500 kv. m.) pastatą jo kaina siektų apie 48 593 250 Eur. Kartu pažymima, kad į kainą neįskaičiuoti architektūrinės idėjos konkurso kaštai.

Anot Savivaldybės administracijos, pasirinkus šią alternatyvą būtų galima atlikti ir kitų kultūros įstaigų infrastruktūros optimizavimą: perkeliant keturis aplink esančius viešosios I. Kanto bibliotekos filialus, o jų patalpas parduodant (Pempininkų (vidutinė rinkos vertė 193 000 Eur) , Debreceno (vidutinė rinkos vertė 80 000 Eur), Kalnupės (vidutinė rinkos vertė 132 000 Eur), Šiaulių bibliotekos (vidutinė rinkos vertė 40 000 Eur), svarstytinas Tautinių kultūrų centro perkėlimas (vidutinė rinkos vertė 202 000 Eur), norą įsikurti atnaujintame pastate išreiškė ir Klaipėdos jaunimo teatras, išsispręstų Bendruomenių namų užimtumo problema.

INFORMACIJA

Žvejų rūmai – vienintelis kultūrinės paskirties centras pietinėje miesto dalyje. Išskirtinės centro vertybės yra 1050 vietų salė, tipiškas Klaipėdai raudonų plytų mūras, pastatas yra urbanistinis miesto orientyras. Vertinga „Žvejų rūmai“ veikla organizuojant valstybines šventes ir atmintinų datų minėjimus, centre veikia 4  teatrai, 4 chorai, 2 tautinių šokių kolektyvai, Bendruomenių namuose veikia 20 senjorų kolektyvų, vienijančių apie 350 narių.

Pirmasis koncepcijos autorių pasiūlymas buvo paprastojo remonto darbai, nekeičiant pastato laikančiųjų konstrukcijų ir nevykdant didesnės apimties pastato modernizavimo darbų. Jie galėtų atsieiti apie 14,3 mln. eurų.

Kitas siūlytas variantas – vidutinės trukmės ir vidutinės darbų apimties pastato atnaujinimas, įvertintas 20,4 mln. eurų.

15 Comments

  1. Idea

    O kodėl neįrengus didelio kovos menų centro? Vieta labai patogi ir pritrauktų daugiau jaunimo. Visvien koncertų mažai.

    Reply
  2. Kur idėjiniai?

    Kam renovuoti, reikia griauti: sovietmečio statyba. Kartu su paminklais ir chruščiovkėm! Dabar toks trendas! Savo laiku buvo pastatytas už žvejybos laivyno pinigus. Miestas gavo veltui už subankrotintos “Jūros” skolas. Nieko neįdėjo, tik dar labiau nugyveno.

    Reply
  3. Močiutė

    Blemba, 20 senjorų kolektyvų Klaipėdoje, Žvejukuose? Tikrai negirdėta, gal kokia įslaptinta veikla jie ten užsiiminėja? Ieškojau info, kur galėčiau pasižmonėti, šnipštas….

    Reply
  4. Praeivis

    Iš didelės dalies komentarų aiškiai matyti, kad klaipėdiečiams iš viso nieko nereikia. Būtų geriausia žvejukus apskritai nugriauti, pamatus išsprogdinti, o toje vietoje įrengti turgų. Ir būtinai su valstybės kontroliuojamomis bei griežtai reguliuojamomis kainomis. Be jokių PVM, akcizų ir kitų godžios valdžios išmislų, skirtų tik žmonėms skurdinti, o ponams lobti. Visos kultūros yra tik pinigų švaistymas ir vargšų skurdinimas. Ir apskritai visos statybos ir rekonstrukcijos dalies klaipėdiečių nuomone yra skirtos tik nuožmiam besaikiam pinigų plovimui ir atviroms vagystėms pateisinti. Visa, kas naujinama, gražinama ar kuriama, yra skirta tik patyčioms iš paprastų žmonių ir nežabotam lėšų švaistymui. Visos naujovės , anot tikrų Klaipėdos patrijotų, susirūpinusių tautos ir miestiečių gerove, yra tik ponų išmislai, siekiant apvogti sąžiningus mokesčių mokėtojus. Šalin rekonstrukcijas, renovacijas ir kitą apgaulę! Šalin visas kultūras ir kultūrnamius! Tautos neapgausi. Tauta viską žino, mato ir jaučia. Manau, kad čia atliepiau didesnės komentatorių dalies troškimus.

    Reply
    • Praeiviui

      Nuvažiuok į Skandinaviją ir pamatysi kaip turi būti naudojami viešieji pinigai viešiesiems objektams. Daroma be prabangos, racionaliai, tiek, kiek būtina, visuomenėje diskutuojama, o ne kokios saujelės išsirinktųjų.

    • tiesiog

      nera zodziu ka nors bepridurti… komentaras tiesiai i desimtuka… as taip pat stebiuosi, kodel kiekvienas didelis miesto darbas butinai ivertinamas kaip pinigu plovimas, kaip miestieciu skriaudimas, kad geriausia butu visus pinigus isdalinti ir pravalgyti… liudna ir graudu…. o gal is tikro nieko nereikia? paziurejus i tai, kaip niokojamas Danges skveras…

    • memel

      Puikus komentaras. Labiausiai patinka kai viename straipsnyje verkiama dėl mirusio miesto, o kitame verkiama dėl dėl šventiems išleidžiamų pinigų.

    • Anonimas

      Pasikeis valdzia – apsivers komentarai

    • Gal

      ponas Praeivis vaikšto išskirtinai tarp valdžios kabinetų, kad nemato nesibaigiančių rekonstrukcijų ir renovacijų padarinių , kur išleidžiami milijonai ir milijonai, o miestas ir ypač centras kaip buvo taip ir liko griuvėsiais

    • V

      Ne visi mankurtai tokie kaip tamsta.

    • Anonimas

      https://en.wikipedia.org/wiki/CAVE_people
      „CAVE (Citizens Against Virtually Everything), sometimes known as BANANA (Build Absolutely Nothing At All Near Anyone/Anything)”

  5. Anonimas

    Vietoje protingo suremontavimo, vėl kuriamas kažkoks monstras, esmingai keičiant senuosius variantus ir taip išpučiant išlaidas. Projektuojamas statinio 30-40 proc. naudingojo ploto padidėjimas iš esmės be parkingo…… Vietoje monstriškoms „rekonstrukcijoms” lėšų švaistymo galima būtų sutvarkyti paštą, policijos komisariatą, pagaliau kada bus sutvarkytas 50 metų netvarkytas pėsčiųjų takas nuo senojo turgaus iki Avitelos, vietinių pradedamas vadinti Mariupolio vardu.

    Reply
    • Gerbiamas Anonime,

      tvarkant taką iki Avitelos, na niekaip nepavyks „įsisavinti”50 milijonų.Suprantat reikalo esmę?

  6. Asd

    Už 50 Mil labiau apsimoka kažką naujo pastatyti.

    Reply
  7. Nelogiška

    Vėjai kažkokie, kam viską sugrūsti į vieną vietą, bus AKROPOLIS NR. 2 arba kaimo kultūros centras…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos savivaldybė perka paslaugas ir iš neviešinamų asmenų (atnaujinta)

Nors Klaipėdos meras anksčiau piktinosi, kad saugomas kultūros projektus vertinusių ekspertų anonimiškumas ir dėl to bei noro sutaupyti jų paslaugų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This