Gedulo ir vilties dienos minėjimas – su nerimo gaida

Fotoreportažai, Miestas

Klaipėda mini 81-ąsias sovietų organizuotų pirmųjų Lietuvos gyventojų trėmimų metines.

Antradienio vakarą tradiciškai minėjimas surengtas Tremtinių skvere ties S. Daukanto ir I. Kanto gatvių sankryža. Jo metu ne tik plevėsavo Ukrainos vėliava, tylos minute buvo pagerbtos šioje šalyje vykstančio karo aukos, bet ir kalbėjusieji neaplenkė šios skaudžios temos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, sunkiai XXI amžiuje suvokiami įvykiai rodo, kad agresoriaus DNR nuo 1941-ųjų nelabai pasikeitė, o likęs pasaulis pernelyg vangiai į tai reaguoja. Tuo metu miesto Tarybos narys Rimantas Didžiokas nuogąstavo, kad istorija kartojasi ir galbūt jau esame Trečiojo pasaulinio karo išvakarėse.

Iki vidurnakčio prie paminklo „Arka” vyksta tremtinių ir politinių kalinių vardų ir likimų skaitymo akcija. 19 val. vasaros estradoje prie Klaipėdos koncertų salės surengtas koncertas „Ilgesio dainos ir posmai Lietuvai“, kuriame dalyvaus elektroninės muzikos duetas „UraganiuS ir Aira“, aktorė Virginija Kochanskytė, Žvejų rūmų mišrus choras „Cantare“.

1941 metų birželio 14-ą paryčiais komunistai pradėjo masinius trėmimus iš Lietuvos. Okupantai ir vietiniai kolaborantai auštant įsiverždavo į miegančių gyventojų namus, kratos metu atimdavo brangesnius daiktus ir liepdavo ruoštis tremčiai.

Anot Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, dar iki okupacijos, 1940 m. sausį, NKVD (KGB pirmtakas) numatė pirminį represijoms pasmerktų žmonių skaičių – apie 320 tūkstančių. Per kelias 1941 m. birželio dienas į gyvulinius vagonus buvo sugrūsta ir iš tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Po nacių okupacijos vėl grįžę sovietiniai okupantai trėmimus vykdė iki pat Josifo Stalino mirties 1953 m.

Didžiausi trėmimai buvo vykdomi 1948 metais. Tuomet gegužės – birželio mėnesiais į sunkiai išgyvenamas Sibiro dykras gyvuliniuose vagonuose buvo išvežta 40 tūkst. lietuvių – iš jų ketvirtadalis vaikų, beveik pusė moterų, 5 tūkst. senjorų. Šiai nežmoniškai operacijai pavadinimu „Vesna“ („pavasaris“) buvo sutelktos neproporcingai didelės pajėgos – vidutiniškai vienam tremtiniui, netgi vienam vaikui – po trėmėją.

1941-1953 m. iš okupuotos Lietuvos komunistai ištrėmė 130 tūkst. Lietuvos gyventojų, iš jų 28 tūkst. mirė tremties vietose. Iš 1941-ais išvežtų politinių kalinių sugrįžo tik dešimtadalis.

1 Comment

  1. To

    O kur Vaitkus????

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This