Skelbiami apklausos dėl memorialo Skulptūrų parke rezultatai

Miestas, Svarbu

Baigėsi mėnesį trukusi klaipėdiečių apklausa dėl sovietų karių palaidojimo vietoje Skulptūrų parke esančio memorialo ir čia naudojamos sovietinės ideologijos ženklų. Birželio 14 d. posėdžiavusi komisija vietos gyventojų apklausai vykdyti patvirtino balsavimo rezultatus. Didesnė dalis mero inicijuotoje apklausoje sudalyvavusių gyventojų pasisakė už memorialo pertvarkymą, praneša Klaipėdos savivaldybė.

Apklausoje klaipėdiečiams buvo pateiktas vienas klausimas:

„Ar pritariate Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos memorialo, esančio S. Daukanto g.  pertvarkymui, pašalinant su  žuvusių karių amžinojo poilsio vietos įamžinimu nesusijusius sovietinės ideologijos ženklus ir suteikiant karių palaidojimo vietai naują architektūrinę kokybę?“

Iš viso apklausoje balsavo 4815 gyventojų, gauta 4819 balsų (4 gyventojai balsavo abiem galimais būdais – ir elektroniniu, ir užpildydami popierinį apklausos lapą), iš jų:  

  • 2927 į apklausos klausimą atsakė taip;
  • 1886 į apklausos klausimą atsakė ne;
  • 6 balsai pripažinti negaliojančiais (kai balsuota abiem būdais ir balsas sutapo, tam pačiam asmeniui užskaitytas tik vienas balsas; kai balsuota abiem būdais ir balsas nesutapo – abu balsai pripažinti negaliojančiais, kai balsuojant popierine forma pažymėti abu atsakymo variantai).

Dauguma gyventojų (4492) savo balsą atidavė elektroniniu būdu.

Galutinį sprendimą dėl Skulptūrų parke esančio memorialo ateities priims savivaldybės Taryba. Pagal Vietos savivaldos įstatymą gyventojų balsas – patariamojo pobūdžio. Savivaldybės taryba privalo svarstyti apklausai pateiktą klausimą, jeigu savo nuomonę pateiktu klausimu pareiškė ne mažiau kaip 10 procentų apklausos teritorijos gyventojų, turinčių teisę dalyvauti apklausoje (apklausos laikotarpio duomenimis – balsavimo teisę turėjo 135 107 klaipėdiečiai).

Teigiama, nors apklausos metu 10 procentų riba nebuvo pasiekta, apklausos rezultatai Tarybai bus pateikti kaip papildoma medžiaga svarstant klausimą dėl memorialo. Tarybai taip pat bus pateikta ir ekspertų darbo grupės išvada dėl šio memorialo. Ekspertų darbo grupė sutaria, kad karių palaidojimo vieta gali būti pertvarkyta, atsisakant totalitarinio militarizmo estetikos ir sovietinės propagandos naudotų simbolių bei raiškos priemonių.

Tuo pačiu akcentuojama, kad reikalingas pagarbus ir išmintingas elgesys, saugojant šioje vietoje palaidotų karių palaikus.

8 Comments

  1. Anonimas

    Dauguma klaipėdiečių buvo išvaryti į rajoną, nes mieste dešimtmečiais buvo ribojama ir neleidžiama statyba.

    Reply
  2. Cirkas

    Padare tokia sudetinga apklausa per visą miestą ,bet viska nuspres pati komisija.

    Reply
  3. Na

    Nesvarbu kokie ten stovi simboliai, bet savrbu kokiu tikslu ir kam jie ten pastatyti, pastatyti okupantų šlovinimui, todėl turibūti nukelti, nes esame jau išsivadavę !

    Reply
  4. Ivan

    Dauguma istorijos ne nori žinuoti…

    Reply
    • Ivanui

      Ivan išmokite lietuvių kalbos!

    • Ivanui

      Žinome istoriją puikiai,buvome okupuoti 50 metų, pergalės mums neatnešė. Va ir visa istorija.

  5. Anonimas

    Nuo kada.kalavijas ir ąžuolo lapai yra sovietines propagandos simbolika ? Tai lietuvybės simboliai.. bijoma paminklų ? Bijoma istorijos?

    Reply
    • DM

      Istorijos nieks nebijo bijo o paminklai okupantu mums geru jausmu nesukelia jie 1990 metais turejo but nukelti visi be issimties, kad rusai kurie liko kaip 5 kolona issiformuotu…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This