Ir popieriniai dokumentai nenumaldė politikų nemeilės BRT

Svarbu, Transportas

Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas labai skeptiškai įvertino sumanymą įrengti greitųjų autobusų (BRT) trasą. Politikai labai nerimauja, kad taip bus apsunkintas gyvenimas lengvųjų automobilių vairuotojams.

Tokio skepticizmo neišsklaidė ir Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio paaiškinimas, kad BRT „dar tik trasa dėliojama”, o vėliau techniniais projektais bus tikslinamos jos atskiros jungtys.  Direktorius teigė, kad toks projektas leistų ne tik didinti viešojo transporto patrauklumą, bet ir padėtų išspręsti dviračių transporto eismą senamiestyje, ypač Tiltų ir Herkaus Manto gatvėse. 

Popieriai buvo įteikti jų pageidavusiam Arūnui Tumai. Artūro Šulco nuotr.

Komitetas šį klausimą pirmą kartą svarstė prieš porą mėnesių. Po dviejų valandų diskusijų tuomet jokio sprendimo nepriėmė, tačiau sutarė, kad per kitą posėdį jau diskutuos gyvai, ne nuotoliniu būdu, gavę atspausdintus projekto brėžinius. Tačiau gavę tuos brėžinius į juos tik trumai žvilgtelėjo. O vėliau pasigedo dar ir filmo apie BRT trasą.

Trumpai pavartę popierius politikai paprašė dar ir filmo. Artūro Šulco nuotr.

G. Neniškis mano, kad kitais metais, turint techninius projektus ir užsitikrinus finansavimą, šis projektas galėtų būti pradėtas įgyvendinti. 

Dabartinėmis kainomis jo sąmatinė vertė yra apie 5,5 mln. eurų. Finansavimą tikimasi gauti iš regiono arba Susisiekimo ministerijos programų.

Komiteto narės Elidos Mantulovos manymu, viso projekto, įskaitant elektrinių autobusų įsigijimą, papildomos transporto infrastruktūros sukūrimą, ilgajame laikotarpyje vertė yra apie 120 milijonų eurų.

Jos kolega Arūnas Tuma, posėdžio pabaigoje lyg ir apibendrindamas politikų nerimą sakė, kad jiems BRT projektas yra nesuprantamas. 

„Neaišku, kas yra kairėje, kas yra dešinėje, kas kaip judės”, – sakė jis.

Labiausiai stebėtasi būsimomis naujovėmis: BRT trasa Taikos prospekte autobusai riedėtų ne pirmąja eismo juosta, kaip dabar, o antrąja. Pirmąja važiuotų kitas transportas, tarp jo – ir elektromobiliai. Į Atgimimo aikštės ruožą individualiems automobiliams įvažiuoti būtų užginta. 

Herkaus Manto gatvėje autobusai irgi važiuotų antrąja eismo juosta, pirmoji būtų palikta dviratininkams. Ja savo namus pasiektų ir šioje gatvėje gyvenantys žmonės. Projekto autoriai tikino, kad nuo šių metų birželio 1 d. pasikeitus Kelių eismo taisyklėms radosi galimybę šviesoforais reguliuojamose sankryžose suteikti pirmenybę viešajam transportui, o dviračių gatvėse – organizuoti bendrą dviratininkų ir automobilių eismą.

INFORMACIJA 

Projekto rengėjai teigia, kad „nauja transporto rūšis – BRT greitieji autobusai – iš esmės pagerins susisiekimo viešuoju transportu sąlygas Klaipėdos mieste ir ypač pagrindinėje miesto ašyje -Taikos pr. – Herkaus Manto g. – Liepojos g. Anot jų, bus sudaryta galimybė formuoti daugiacentrę miesto urbanistinę struktūrą, vystyti naująjį komercinį centrą apibus Taikos prospekto, plėtoti šiaurinį miesto centrą apie Klaipėdos universitetinės ligoninės kompleksą. Naujos transporto rūšies įvedimas bei esamų autobusų maršrutų tinklo optimizavimas esą sudarytų sąlygas mažinti gyventojų kėlimąsi į užmiestį, mažinti miesto išskydimą.

Tęsiant greitųjų BRT autobusų tinklo plėtrą 2040 metų vizijoje yra sukurti žiedinę BRT trasų sistemą, tobulinti bevariklio transporto infrastruktūrą, integruoti skirtingas transporto rūšis – taip esą būtų sudarytos galimybės įgyti konkurencinį pranašumą prieš Klaipėdos rajoną.

23 Comments

  1. Horn

    Kaip liūdna skaityti politikų požiūri ir čia komentarus. Visi 3 didieji miestai privalo prioretizuoti VT. Būtinai reikia tramvajaus (ar bent BRT). Taip pat plėsiti P+R tinklą, jog gyvenantys už miesto galėtų persėsti į VT atvažiavę iki miesto. Aišku reikia ir naujų transporto priemonių, programėlių apjungiančių VT, CityBee, Spark, Bolt ir kitus. Automobilistams su laiku tikrai nebus blogiau (dalis jų persės į VT, dalis važiuos panašiai kaip dabar), bet turėsim malonesnius miestu gyventi. O jeigu kursime miestu automobiliams, tai pagooglinkit kaip atrodo JAV miestai, kur visur ištisi parkingų plotai.

    Reply
    • Anonimas

      Jau yra ar buvo galimybe atvykti iki miesto persėsti į VT… Niekas nesinaudoja..nes elementariai nepatogu…. Tiek maršrutais tiek transportu… Lyginti Amerikos miestus su Klaipėda nėra teisinga. Klaipėda per mažas.miestas visoms.transpoto rūšims.

    • Klaipėdietis

      Anonimas yra tipiškas Klaipėdietis važinėjantis automobiliu mieste kurį galima apeiti aplinkui pėsčiomis per tris valandas. Kuris galvoja, kad viešuoju transportu niekas nesinaudoja, nors kasdien autobusais naudojasi daugiau nei trečdalis visų Klaipėdiečių.
      Miesto struktūra kaip Amerikoj – į parduotuves įėjimas per parkingus, per vidurį miesto eina šešių juostų magistralė. Miestas plečiasi kaip amerikietiški suburbsai be jokios infrastuktūros.
      Paviešėkit Amerikoj ir Olandijoj, po to sulyginkit 😉

  2. 100%

    Kuo greičiau išnaikinti tuos išmaldos prašytojus, visuomenes kraujasiurbius

    Reply
  3. Marta

    Be jokiu greituju puikiausiai uzyektu marsrutus pertvarkyti pav.laikas rytr ir vakare.kad i darbus ir namo galetum su viesuoju.o priemiesciai dabar su dirbanciais ir moksleiviais Klaipedoje.Tas greitasis neekonomiskas ir dabar nes kiek yra vaziuojanciu be islipimo nuo vieno miesto halo iki kito??Ir ligoninesr nera tiek atvykstanciu is miesto pakrascio.

    Reply
  4. Turtingi esame

    Jeigu planuoja 5,5 mln. Eur, vadinasi, kainuos 10-15 mln. Eur. Ir tai už 2 min. greitesnį kelią autobusams ??? Net už pradinę 5,5 mln. kainą būtų galima nupirkti 32 maršrutinius autobusiukus ( apie 170 tūkst. Eur/vnt.) arba 13-14 autobusų ( apie 400 tūkst. Eur/vnt.).

    Reply
    • Turtingi esame

      papildau: elektrinius autobusiukus/autobusus

  5. Anonimas

    Neniškis turėtų nusišalinti nuo šio klausimo, nes turi akivaizdų interesų konfliktą. Dabar savivaldybei vadovauja „sustabdęs” savo vadovavimą KKT. Pasibaigus išrinktų politikų kadencijai ir netekus savo posto Neniškis vėl ners į KTT, kur jam yra saugoma vodovo vieta ( visą tą laiką ten laikinai (jau 3 metus !!!!) vadovo pareigas eina pavaduotojas Samuilovas).

    Reply
  6. Vytas

    Apie tramvajų nė žodelio,ar taip jo bijoma.gal miestą valdo ne klaipėdiečiai.

    Reply
  7. Trumpai

    Senai laikas uždrausti tuos himarojus autobusus.

    Reply
    • memel

      Senai laikas centre uždrausti automobilių judėjimą.

    • Zigmas

      Uždraustas bus tik jūsų judėjimas su prasmirdusiais dyzeliais, uždraus matai jie centre viešąjį transportą

  8. Zosinas

    Nebebus kitą kadenciją Neniškio direktoriaus poste, numirios ir tas BRT idėjinis projektas, tikėkimės…Dabar stumia, bet jei efektas 2 min, o investicijos dešimtim milijonų skaičiuojamos, tai kam apskritai vargt? Juk aišku, kad nesąmonė! Jau geriau bronzinį paminklą autobusui pastatyt, labiau padidins patrauklumą VT 🙂

    Reply
    • memel

      Jei Neniškis kandidatuotu, vien dėl šio projekto už jį balsuočiau.

  9. Klaipedietis

    Gaila, kad marinamas šis projektas. VT Klaipėdoje privaloma gerinti, o automobilių kiekis privalo būti mažinamas.

    Reply
    • Anonimas

      Ką kur.privalo? Kodėl privalo riboti žmonių niu judėjimą automobilių? Kas.nusprende? Klaipėdoje nėr.problemu su VT. Maršrutus .reiktų optimizuoti.

    • Stebėtojas

      Jeigu nori sumažinti mašinų srautus, reikia gerinti rajono gyventojams susisiekimą su miestu

  10. Simona

    Apie priemesčio integravimą daugiau pagalvot reikėtų. Dabar per valandą patekti į miestą neįmanoma. BRT sutrumpins laiką porą minučių. Ar verta mesti punigus į tokios trąsos atsiradimą?

    Reply
    • Klaipedietis

      Tikrai verta. Priemesčiai rajono problema.

    • Anonimas

      Tokria neverta dėl kelių minučių tada nto miesto transporto infrastruktūra.

  11. Anonimas

    Are mieste nėra kitų problemų tik VT?

    Reply
    • Fiodoras

      Taip, yra didelė problema dėl miesto nepatrauklumo komercijai ir gyvenimui, šeimų kūrimui, protų pritraukimui dėl dėl automobilių sukeliamų problemų: garso, oro, vizualinės taršos, išlaidų parkingui, nuolatiniam gatvių lopymui, pavojaus sveikatai dėl avarijų ir taip toliau.

    • Aišku yra kitų problemų,

      bet tokio pinigų kiekio nėra.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This