Klaipėdos jubiliejus – ir oratorija, ir su neįteikta dovana karalienei

Miestas, Svarbu

Klaipėdai po pusantro mėnesio ruošiantis minėti 770-ies metų miesto įkūrimo sukaktį šiam jubiliejui skirtų renginių organizatoriai ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje pristatė, kaip gi  bus paminėtas neeilinis uostamiesčio gimtadienis.

Šventės dalimi jau tapo ir burlaivis „Meridianas”, kuris ketvirtadienį pasipuošė jubiliejinėmis burėmis. Jas už 11 999,57 Eur užsakė miesto savivaldybė. Šios burės bus pakeltos vasarą. Sutartyje nurodyta, kad jos turi plazdėti iki šių metų lapkričio 1 d. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Jono Genio, sukakties išvakarėse, liepos 31-ąją, piliavietėje bus pristatytas vadinamasis istorijos kiemas, kuris supažindins su įvairiomis miesto epochomis. Taip pat vyks forumas „Istoriniai miestai. Praeities siluetų ilgesys – refleksijos ir ateities modeliai“, kurį moderuos Alfredas Bumblauskas. Pagrindinis forumo pranešėjas – Grzegorz Piątek, lenkų architektas, istorikas, parodų kuratorius. Jis pristatys europinę ir lenkišką istorinių objektų išsaugojimo, atkūrimo ir atstatymo praktiką, tendencijas.  Įžvalgomis apie Klaipėdą dalinsins ir diskutuoti kvies Marija Drėmaitė, Daiva Veličkaitė, Tadas Rutkauskas, Edmundas Andrijauskas ir Vasilijus Safronovas. Konferencijoje, kuri bus atvira ir visuomenei, taip pat dalyvaus oficialūs miesto gimtadienio svečiai – Klaipėdos miestų partnerių delegacijų atstovai. 

„Šis forumas labai graži idėja, pamoka – galėsime pasitikrinti, ar geru keliu einam, pasižiūrėti, kur galima eiti”, – sakė J. Genys.

Rugpjūčio 1-osios vidurdienį Dangės skvere bus sodinamas raudonasis ąžuolas. 

Pasak J. Genio, tądien tradiciškai nuo rotušės į piliavietę keliaus miesto vėliava, o 14.30 val. bus atidaroma paroda „Neįteikta dovana karalienei Luizei”. Jos epicentre – „viliojantis objektas”, kurį muziejui padovanojo vienas vokietis. Tai – auksu siuvinėta aprangos dalis, kurią Memelio pirkliai XIX a. pradžioje ketino padovanoti Prūsijos karalienei Luizei, bet nespėjo to padaryti, nes ji mirė 1810-aisiais. Vienas šio audeklo fragmentas yra Berlyno muziejuje, kitas – Londone.

„Dabar dar daroma rekonstrukcija, tyrimai, jų rezultatus pristatysime vėliau”, – sakė J. Genys.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjos Eglės Deltuvaitės, rugpjūčio 1-ąją bus surengta išskirtinė Klaipėdos kultūros magistrų žiedų įteikimo ceremonija, nes pirmą kartą šios regalijos bus įteiktos iškart trims kūrėjams –  Benui Šarkai, Virginijai Kochanskytei ir Sauliui Šiaučiuliui. Tuo pat metu Klaipėdos garbės piliečio vardas iškilmingai bus suteiktas buvusiam krepšininkui Modestui Paulauskui.

„Mūsų svajonė, kaip būtų nuostabu, kad visas miestas pasipuoštų Klaipėdos vėliavomis”, – dar vieną iniciatyvą pristatė Eglė Deltuvaitė.

Pasak jos, mero vardu visos miesto įmonės, organizacijos bei namų administratoriai yra pakviesti rugpjūčio 1-ąją iškelti Klaipėdos vėliavas. Jas, pasak tarnautojos, internete pardavinėja įvairios reklamos agentūros.

Gimtadienio kulminacija taps rugpjūčio 1-osios vakare Alvido Remesos oratorijos „Sakmė apie Mėmelburgą“ premjera.

„Kūrinio paskutinės detalės dar dailinamos. Tai suromantinta Klaipėdos miesto istorija, kuri bus pasakojama 40 minučių suprantama kalba, bus teatralinių elementų, ji peržengs tradicinius oratorijos rėmus”, – sakė A. Remesa.

Tuo metu Jolita Skripstaitienė, darželio „Čiauškutė“ direktorė, teigė, jog miesto švietimo įstaigos labai aktyviai įsitraukia į šios sukakties minėjimą ir įgyvendina įvairias iniciatyvas – lankstė 7700 popierinių laivelių (lopšelio darželio „Liepaitė“ ambicija), birželio 21 d. Girulių paplūdimyje statys 770 smėlio tortų miestui, o rugsėjį ties Pempininkų centru esančioje alėjoje ketinama pasodinti šermukšnių alėją.

Pažymėti miesto jubiliejų nusprendė ir verslas. Bendrovės „Klaipėdos duona” vadovas Kęstutis Dulkis informavo, kad apie milijonas populiariausių įmonės gaminių – plikytos duonos ir batono – bus žymimi uostamiesčio jubiliejaus ženklu. Produkcija tokiose pakuotėse į parduotuves jau tiekiama nuo pirmadienio ir manoma, kad tiekimas truks apie tris mėnesius.

„Tai lyg kvietimas į šventę”, – sakė K. Dulkis.

Teigiama, kad šie produktai pasieks ir Vokietiją, Italiją, Jungtinę Karalystę, Airiją, Portugaliją, Kanadą, JAV, Australiją, Skandinavijos šalis – rinka, į kuras yra eksportuojami. 

Tuo metu uostamiesčio „Akropolis“ tiek prieigose, tiek viduje sveikina su gimtadieninėmis dedikacijomis ir kviečia čia aplankyti miesto jubiliejui skirtą parodą.

VšĮ „Klaipėdos šventės” komunikacijos ir rinkodaros vadovė Živilė Putnienė teigė, jog su Kristina Šimkienė, blogo „Ant medinės lentelės” autore šiuo metu yra kuriamas klaipėdietiško torto receptas, kuriuo žadama pasidalinti jau netrukus.

Šventės dalimi jau tapo ir burlaivis „Meridianas”, kuris ketvirtadienį pasipuošė jubiliejinėmis burėmis. Jas už 11 999,57 Eur užsakė miesto savivaldybė. Šios burės bus pakeltos vasarą. Sutartyje nurodyta, kad jos turi plazdėti iki šių metų lapkričio 1 d.

Klaipėdietiška dvasia ir marinistiniai potėpiai kartu su klaipėdietės dizainerės Jūratės Bizauskienės įžvalgomis nuo birželio jau puošia 15 skirtingais maršrutais riedančių autobusų. Ant jų – santykį su Klaipėda turinčių ir turėjusių žmonių – Leonido Donskio, Sigito Poškaus, Daivos Molytės-Lukauskienės, Elenos Karnauskaitės, Broniaus Gražio, Gintaro Grajausko, Rolando Rastausko, Nijolės Kepenienės, Juozo Šikšnelio – mintys.

O jubiliejinei asmenukei netikėtose miesto vietose kvies stilizuoti foto rėmai ir Klaipėdos 770-ojo gimtadienio logotipą atkartojantys šviečiantys simboliai. Pajūryje, šalia kavinės „Ateik ateik“ poilsiautojus pasitiks gimtadieninių sveikinimų lenta.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdoje vyks Didžioji sodinukų mugė

Balandžio 20 d. prie Klaipėdos „Akropolio“ vyks Didžioji sodinukų mugė. „Pandemijos metu daug kas įsigijo sodybas, ėmė puoselėti seniau turimas, ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Gero maisto festivalyje - be pirkėjų antplūdžio

Nors plačiai išreklamuotame vadinamajame gero maisto festivalyje, šeštadienį vykstančiame Klaipėdos „Akropolyje,” išties buvo galima rasti rečiau sutinkamų produktų, bent jau ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Verslas

Gero maisto festivalyje - maisto gaminių įvairovė

Balandžio 6 d., šeštadienį, Klaipėdos „Akropolis“  lankytojus pakvies į naują renginį – gastronomijai dedikuotą Gero maisto festivalį. Atėjusieji į renginį ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This