Atplukdyti pirmieji 78 energijos kaupikliai

Verslas

Į Klaipėdą atplukdyti pirmieji 78 energijos kaupimo įrenginiai – baterijos, skirtos momentinio rezervo paslaugą Lietuvai turinčiai užtikrinti energijos kaupimo įrenginių sistemai. Tai pirmoji „Energy cells“ užsakymu konsorciumo „Fluence“ ir „Siemens Energy“ pagaminta energijos kaupiklių partija, kuri artimiausiu metu bus nugabenta į būsimą baterijų parką Utenoje. Likusius 234 energijos kaupiklius, kurių kiekvienas sveria 8,5 tonos, planuojama atplukdyti liepą.

Visus keturis baterijų parkus „Energy cells“ pilnai įrengs ir į Lietuvos energetikos sistemą integruos iki metų pabaigos – tuomet kaupimo įrenginių sistemos operatorius yra įpareigotas pradėti teikti izoliuoto elektros energetikos sistemos darbo rezervo užtikrinimo paslaugą.

„Energijos kaupiklių poreikis visame pasaulyje sparčiai auga, nes statoma vis daugiau saulės ir vėjo parkų. Mūsų šaliai jie reikalingi, nes siekiame būti energetiškai saugūs ir nepriklausomi. Buvome greiti, įrenginius spėjome užsakyti iki jų užsakymų piko, todėl jau galime džiaugtis pirmąja baterijų partija Lietuvoje“, – pranešime cituojamas „Energy cells“ vadovas Rimvydas Štilinis.

Lietuvos energijos kaupimo įrenginių sistemą sudarys keturi vienodo dydžio baterijų parkai, kurie bus įrengti elektros perdavimo operatoriaus transformatorių pastotėse Vilniuje, Šiauliuose, Alytuje ir Utenoje bei integruoti į bendrą Lietuvos elektros energetikos tinklą. Statybos ir baterijų parkams reikalingos infrastruktūros įrengimo darbus „Energy cells“ pradės dar birželį.

Pagal moderniausias energijos kaupimo įrenginių ličio jonų technologijas pagaminti įrenginiai yra pirmieji ne tik Lietuvoje ar Baltijos šalyse. Ši 200 MW ir 200 MWh suminės galios ir talpos Lietuvos energijos kaupimo įrenginių sistema viena didžiausių ir viena pirmųjų Europoje.

Energetiko ministerijos pranešime teigiama, jog energijos kaupiklių sistema tarnaus kaip momentinis izoliuoto darbo energijos rezervas ir užtikrins patikimą, stabilų Lietuvos elektros energetikos sistemos darbą iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, o ateityje prisidės prie sparčios augančių atsinaujinančių energijos šaltinių integracijos – galės kaupti iš saulės ir vėjo pagaminamą energiją ir atiduoti ją į tinklą esant poreikiui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This