Senųjų Smeltės kapinaičių vietoje – meninis akcentas

Miestas

Netrukus prasidės Smeltės kaimo senųjų kapinių Klaipėdoje tvarkybos projektavimas, vainikuotas meninio akcento sukūrimu. Tiksliau, projektas aprėps tik tą dalį kapinaičių teritorijos, kurios nespėjo apriesti negailestinga pramonė ir Kalnupės gatvė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Geroji žinia mirusiųjų atminimui yra ta, kad, pasak Vitalijaus Juškos, Klaipėdos miesto savivaldybės paveldosaugos skyriaus vedėjo, Klaipėdos valstybinis jūrų uostas lyg atsisakė sumanymo Kalnupės gatvę perkelti labiau į pietų pusę – tuomet ji tiestųsi tiesiog per kapinių vietą. Aišku, ta žinia nepradžiugins dabar prie Kalnupės gatvės esančių daugiabučių namų gyventojų.

Projektuojama bus ta dalis Smeltės kaimo ir Gedminų dvaro kapinaičių, pokariu sujungtų į vieną vienetą, kuri yra apibrėžta Kultūros paveldo registre. Ji yra Minijos gatvėje, tarp Kalnupės ir Nevėžio gatvių.

Savivaldybė jau perka techninio darbo projekto parengimo, įskaitant tyrinėjimus, paslaugas.

Tikimasi, kad techninis projektas ir jo pagrindu atliekami darbai bus baigti per 32 mėnesius.  Projekto tikslas – „atnaujinti Smeltės senųjų kapinių teritoriją, sukuriant naujos kokybės ir funkcijos erdvę, atitinkančią šios vietos memorialinį reikšmingumą”.

Projektuotojai privalo „pasiūlyti meninį akcentą (sukurtą profesionalaus menininko), kuris savo išraiška ir masteliu organiškai įsilietų į esamą kapinių erdvę”. Meninis akcentas turi būti iš vario, bronzos arba natūralaus akmens. Taip pat reikės numatyti sprendinius dėl kapinių teritorijos takų atkūrimo, teritorijos aptvėrimo, apšvietimo, želdinių.

„Pateikti sprendiniai turi būti tinkami aplinkai pertvarkyti sukuriant ekonomiškai, kultūriškai ir estetiškai patrauklią miesto viešosios pagarbos aplinką”, – rašoma paskelbtuose dokumentuose.

INFORMACIJA

Smeltės kaimas, Klaipėdos priemiestis, istoriniuose šaltiniuose minimas jau nuo XVI amžiaus. Per II Pasaulinį karą, įžengus sovietų kariuomenei, gyventojų Smeltės kaime neliko.

Smeltės kaimui priskiriamos bent 4 kapinaitės dabartinėje Klaipėdos miesto teritorijoje. Vienos iš jų yra uosto teritorijoje. Formaliai Smeltės kapinės buvo uždarytos 1953 metais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This