Klaipėdoje – inovatyvios akvakultūros plėtra

Švietimas

Klaipėdoje veikiantis Akvakultūros kompetencijų centras yra svarbi žinių ir tyrimų platforma. Jungtinėmis Klaipėdos universiteto (KU) bei Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) pastangomis įsteigto centro veikla įgijo papildomo pagreičio drauge su partneriais Lenkijoje ir Vokietijoje įsitraukus į „Aqua VIP” projektą. Ateičiai modernios akvakultūros platforma turi aiškius prioritetus ir nestokoja ambicingų planų, kuriais KMTP parengtame interviu pasidalijo KU Žuvininkystės ir akvakultūros laboratorijos vadovas dr. Nerijus Nika.

Andriaus Kundroto nuotr.

Kaip įvardintumėte šio centro reikšmę siekiant plėtoti modernią akvakultūrą?

Akvakultūros svarba yra akcentuojama tiek Klaipėdos miesto, tiek Klaipėdos regiono strategijose. Dėmesys šiai sričiai grindžiamas vis labiau augančiu supratimu, kad akvakultūra yra labai reikalinga ir perspektyvi industrija, tiekianti aukštos kokybės ir maistinės vertės produktus ant mūsų stalo, kurianti darbo vietas ir neatsiejama nuo siekio tvariai naudoti gamtinius išteklius, apsaugoti natūralias ekosistemas.

Šis centras ir jo komanda, susidedanti iš KU ir KMTP atstovų, veikia kaip tarpininkai, kaip taškas, kuriame susitinka mokslas ir akvakultūra besidomintis ar šioje srityje jau turintis įdirbį verslas, kuris čia gali rasti reikalingas paslaugas, atsakymus į rūpimus klausimus ir specialistus, galinčius įsilieti į įmonių veiklą.

Kokie elementai sudaro šį kompetencijų centrą?

Centras apima eksperimentinę krevečių auginimo bazę Klaipėdos universiteto miestelyje esančiame Verslo inkubatoriuje bei Kopgalyje esančią infrastruktūrą, kurioje šiuo metu auginami vaivorykštiniai upėtakiai ir Nilo tilapijos. Auginant šias dvi šaltavandenių ir šiltavandenių žuvų rūšis turime daugiausiai įdirbio, tačiau taip pat yra patirties RAS sistemose auginant starkius, ešerius, karpius.

Infrastruktūros kompleksas drauge su kompetentingų specialistų komanda yra išties vertingas resursas. Čia atliekant įvairius eksperimentus pavyksta identifikuoti problemas, kurios aktualios ne vien mokslui, bet ir verslui. Neturėdami tokios infrastruktūros galbūt net neįtartume apie tam tikrus dalykus, galinčius tapti rimtais iššūkiais ar net kliūtimis akvakultūros įmonėms. Tad per tyrimų ir eksperimentinę veiklą turime galimybę spręsti įvairius technologijų optimizavimo uždavinius ir verslą konsultuoti, remdamiesi ne vien teorija, bet ir pirminiais savo pačių vykdytų tyrimų rezultatais – tai kuria reikšmingą pridėtinę vertę.

Kokius svarbiausius kompetencijų centre vykdytus eksperimentus galėtumėte išskirti?

Eksperimentų kryptis diktuoja ne vien mūsų įgyvendinamų projektų tikslai, bet ir verslas. Išskirčiau vadinamojo krevečių bokšto projektą, kuomet išbandėme unikalaus dizaino talpą, kuri leidžia optimizuoti  procesą ir spręsti visą eilę skirtingų iššūkių, gamintojų užsakymu taip pat esame testavę pašarus žuvims, atlikę eksperimentą su upėtakių auginimu naudojant procesui geoterminį vandenį, visai neseniai potencialių investuotojų užsakymu atlikome demonstracinį krevečių auginimo ciklą.

Galimybė pasitikrinti savo verslo koncepcinius modelius, įsivertinti investicijų poreikį, gauti sėkmingam startui reikalingą pradinį įvertinimą ir konsultacijas – tikrai ne kiekviena jauna įmonė turi vidinių resursų visiems šiems dalykams, tad šiose situacijose Akvakultūros kompetencijų centras yra svarbus pagalbininkas.

Kokiomis kryptimis artimiausiu metu bus plėtojamos šio centro veiklos?

KU įgyvendindamas projektą šiemet numato įrengti demonstracinę akvaponikos sistemą, kuri bus integruota mūsų laboratorijoje Kopgalyje. Eksperimentinė augalų, krevečių ir žuvų auginimo sistema uždaroje erdvėje bus labai vertinga tiek atliekant įvairius tyrimus, tiek praplečiant mūsų jaunų specialistų kompetencijas.

Antra kryptis susijusi su geotermija ir galimybėmis dirbtiniu būdu ruošti akvakultūros produkcijos auginimui reikalingą jūrinį vandenį pasitelkiant tvarius gamtinius išteklius, kurie glūdi Vakarų Lietuvos gelmėse. Esame numatę įgyvendinti keletą eksperimentų šioje srityje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This