Kodėl į atnaujintą Dangės skverą įsimetė vandalai?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė gegužės pabaigoje sudarė 16,7 tūkstančių eurų vertės sutartį su UAB „Technologinių paslaugų sprendimai” dėl vaizdo stebėjimo sistemos sustiprinimo atnaujintame Dangės skvere. Taip pat ji siekė, kad čia būtų dar ir fizinė apsauga, tačiau miesto Taryba prieš Jonines tam nepritarė – neskyrė lėšų.

Artūro Šulco nuotr.

Tokį sprendimo projektą svarstant komitetuose Tarybos nariai siūlė ir policijos postą įkurdinti, ir akademinį jaunimą, ir senjorus pasitelkti: jų manymu, fizinė apsauga yra perteklinė priemonė, lėšų švaistymas. Politikams kilo abejonių, ar administracija įsigijo tinkamos kokybės technologijų paslaugas situacijai stebėti.

Minėta sutartis apima ne tik vaizdo stebėjimo sistemos (8 vaizdo kameros) techninę priežiūrą, bet ir ir 6 Wi-Fi stotelių ryšio užtikrinimo ir techninės priežiūros paslaugos. Nepertraukiama kamerų vaizdas turi būti nuolat perduodamas į vaizdo sistemos centrą, Kauno g. 6, kur yra Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Iš čia stebimi visų vaizdo kamerų vaizdai ir, reikalui esant, perduodama žinia policijos patruliams.

Visos sutartyje numatytos technologijos turėjo būti įdiegtos iki birželio 21 dienos. Tačiau, pasak Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Mariaus Poimanskio, vaizdo kameros čia buvo sumontuotos ir pradėjo veikti dar iki sutarties pasirašymo. Vaizdo stebėjimo kameras Dangės skvere įrengė už beveik 11 milijonų eurų jį rekonstravusi UAB „Plungės lagūna“. M. Poimanskis patikino, kad jau ir tų kamerų vaizdai policiją turėjo pasiekti.  

Tačiau to, aiškiai nepakako: ir miesto valdžia, ir skverą užplūdę lankytojai netruko pastebėti, kad brangiai kainavęs turtas Dangės skvere tapo vandalų taikiniu.

„Atviros Klaipėdos” kalbinti ekspertai įvardijo kelias galimas priežastis: prasta policijai perduodamo vaizdo kokybė; vangi vaizdo kamerų stebėtojų reakcija į matomus pažeidimus; vangi policijos reakcija į pranešimus apie daromus pažeidimus/nusikaltimus. Jie sako, kad atsiradus rangovui, prižiūrinčiam Wi-Fi ryšį, ir nuaidėjus skandalui, situacija turėtų keisti į gerą. Bet kaip pagrindinė priežastis įvardijama tai, kad kuriant viešojo parko, veikiančio ir dieną, ir naktį, atributiką nebuvo galvojama apie jos atsparumą vandalams. Todėl savivaldybei ateityje gali tekti papildomai investuoti ir į antivandalines bei organizacines apsaugos priemones. Ir dar: kai statybininkai patys montuoja vaizdo kameras ir nustato jų ryšius su stebėjimo postu, gero nelauk…

UAB „Technologinių paslaugų sprendimai”, su kuria savivaldybė prieš porą savaičių patikslino pasirašytą paslaugų sutartį, privalo užtikrinti ir nenutrūkstamą elektros maitinimą vaizdo kameroms Dangės skvere 24 val. per parą, 7 dienas per savaitę. Ji taip pat turi atlikti nuolatinį teikiamos ryšio paslaugos linijų parametrų stebėjimą (monitoringą), turėti tarnybą, kuri visą parą galėtų nustatyti ir pašalinti duomenų perdavimo linijų trikdžius.

Šios vaizdo stebėjimo kameros turi būti  sujungtos vieną bendrą sistemą. Tad savivaldybės rangovas turėjo įdiegti trūkstamą kiekį programinės įrangos licencijų (gyvo vaizdo stebėjimo, įrašų saugojimo, video sienos valdymo). Interneto paslaugą privalu teikti su ne mažesniu kaip 100 Mb/s duomenų pralaidumu.

16 Comments

  1. Vandalai

    mokosi iš karių kapinių niokotojų. Kai Memelis atiteks tikram savininkui, sutvarkys visus skverus ir kitas erdvės kaip teikiant.

    Reply
  2. Silkė

    Visas šitas projektas už belekiek pinigų (kaip ir beveik viskas ,kas mūsų mieste paskutiniu dešimtmečiu pastatyta) yra viena didelė pornografija….

    Reply
    • skaitytojas

      Mūsų mieste tai puikiai tvarkoma,puošiama,gražinama,viskas super,o tavo-tai kur čia??? Jūsų vardas kažkaip įdomiai skamba ir paskutinis žodis taip pat nė prie ko

    • to skaitytojas

      Tema apie Klaipeda, ne apie jūsų miestą.

  3. Klausimas

    Kas tie primėtyti juodi kubai po visą skverą, iškrentantys iš trinkelių, granito, metalinės laiko juostos konteksto? Kas per maišalynė: granitas, stiklas, metalas, ir šiek tiek bet kaip sukištų medelių, kuriems net žemių pagailėta. Kas praturtėjo iš šito pinigų plovimo kada nors sužinosim?

    Reply
  4. Simona

    Kaip visada. Pirma padarom, vėliau galvojam.

    Reply
  5. Anonimas

    Bent šiek tiek mąstančiam ( išskyrus projektuotojus ir projekto vertintojus savivaldybėje) buvo aiškiai matyti kvailystė statyti stiklinius kubo formos šviestuvus. Nereikia jokio vandalizmo sudaužyti tokį šviestuvą, pastatytą tokioje vietoje. Tai galėjo padaryti neatsargiai važiavęs koks paspirtukininkas , kurie, lyg autostrada zuja pagrindiniu skvero taku į jaunimo zoną. Apskritai, pats skveras suprojektuotas begalviškai.

    Reply
  6. Hmm

    Pirmiausia kliūva skverą rekonstravusieji, įdomūs jie (pavadinimai keitėsi ne kartą). Antras dalykas, ko norėti, kai tik vaizdo kameras su projektu įrengia, o vaizdo perdavimą, kamerų priežiūrą ir t.t. jau kiti turi vykdyti (bent jau taip supratau iš šio straipsnio). Kas trukdo kartu visą paketą su projektu padaryti? Ar čia taip normalu? Aš tipo tik dėžę pagal projektą pastačiau, kitas jau ne pagal projektą vėliau ją nudažys, dar kitas į jos vidų ko nors pridės ir t. t. ir pan. Oi…

    Reply
  7. Anonimas

    Aš ne lietūvis , man atleistina , į save pasižiurėk kalbos žinove

    Reply
    • Juokėsi puodas, kad katilas juodas

      Sakinio pabaigoje pamiršai tašką padėti, taip pat problemos su „ū” raide, žinove.

  8. Anonimas

    Ko męs stebimės , visada ir visur , statybose , transporte ir t.t kuo didesni pinigai tuo prastesnės medžiagos ir darbų kokybė ,męs juokiamės iš rusų bet lietuvaičiai dar išradingesni ir kietesni šitoj sritį??

    Reply
    • Beraščiui

      Bet kad žodį męs rašyt su nosine, neteko regėti, o vietininke žodį sritį su nosine tik visiškas balvonas rašyti gali. Marš į mokyklą, niekų komentaruose nerašinėjant.

    • > Beraščiui

      Rašyt ar rašyti ?

    • berąžtiz ęžyis

      Nevidonai, baikit pistis prie raidelės, nežinia kaip žmogui iš kokios nors egzotiškos klaviatūros „iškritusios”. Jeigu kompiuterinės klaviatūros daugmaž suvaldomos, tai telefonų zoologijos sodas toks margas, kad net paprasčiausią SMS taisyklingai parašyti ne visada išeina, o ką ir kalbėti, jei skubant.

  9. neringa

    o tai už 11 mln eurų nepavyko įsigyti priešvandalinius šviestuvus, suoliukus, šiukšliadėžes? Juk žinoma buvo kokiam objektui skirti. Jau seniai yra atrasti šviestuvai, kurių paspyrus koja nesudaužysi, bet Dangės skvero rangovai tik plyteles granitines už didžiules sumas įsigijo. Visa kita – kinietiškas š, kuris dar iki atidarymo pradėjo byrėti ir rūdyti.

    Reply
    • Anonimas

      pristatant visuomenei projektą tuometinis direktorius S.Budinas gyrė, kad bus gal net Europoje analogų neturintis skveras. Tai taip ir padarė. Tik truputi klystate, visus prirašytus ir slepiamus priedus sudėjus kainavo min. 12mln. ir dabar jau verslas už savus dar renčia skvere kavinei naują kioską. Ar EU rasi taip?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This