Išleis knygą apie Klaipėdos krašto prijungimo šimtmetį

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Klaipėdos universitetas savivaldybės užsakymu įsipareigojo parengti knygą „1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos: dalyviai ir jų liudijimai“.  Knygos turinys turi būti sukurtas iki gruodžio 1 d., savivaldybei tai kainuos 4 tūkstančius eurų. 

Vadinamosios Klaipėdos sukilimo operacijos dalyviai Rimkuose. Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr.

Knygą sudarys kelios dalys. Vienoje iš jų turi būti „kiek įmanoma išsamus Klaipėdos operacijoje dalyvavusiųjų (iš Lietuvos pusės) sąrašas su nuorodomis į archyvinius šaltinius”. Numatoma, kad „sąrašas turi būti beveik du kartus pilnesnis nei iki šiol publikuoti panašūs sąrašai”.

Kitą knygos dalį sudarys 1923  metų įvykių dalyvių liudijimai „ir vienalaikiai liudijimai apie pačius dalyvius: archyvinė ir iš dalies publikuota medžiaga, pirmenybę teikiant neskelbtiems ir XX a. 3-4 -uoju dešimtmečiais surašytiems dokumentams”.

Iki šiol neskelbti dokumentai turėtų sudaryti apie pusę leidinio turinio. Knyga būs iliustruota nuotraukomis, originaliomis schemomis iš archyvų, kiek tai būtina archyviniams dokumentams papildyti. Knygos apimtis apibrėžta taip: „15 aut. lankų”.

INFORMACIJA

Ratifikavus Versalio sutartį, 1920 m. sausio 10 d. Klaipėdos kraštas buvo atskirtas nuo Vokietijos. Antantės valstybių vardu jį buvo pavesta valdyti Prancūzijai iki tol, kol bus apsispręsta dėl tolimesnio šio krašto likimo.

Lietuvos valstybės parengta sėkminga karinė operacija, vadinama „sukilimu”, prasidėjo 1923 m. sausio 10 d. Nesulaukusi motyvacijos gintis neturinčių prancūzų pasipriešinimo, sausio 15 d. reguliarioji Lietuvos kariuomenė ir šauliai įžengė į Klaipėdos kraštą. 

1923 m. vasario 16 d. Ambasadorių konferencija paskelbė Antantės ir Lietuvos susitarimą pagal kurį Klaipėdos kraštas buvo perduotas Lietuvai su sąlyga, kad, parengus Klaipėdos krašto statusą apibrėžiančius dokumentus, kraštui bus suteikta autonomija ir bus įsteigtos autonominės institucijos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This