Kaip nepamesti daiktų prie jūros

Aplinkosauga

Aplinkos apsaugos institutas išplatino pranešimą apie pametamus daiktus ir jų žalą aplinkai. Kaip pasakoja įmonės „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki, prie Klaipėdos esančiuose paplūdimiuose daugiausiai surenkama nuorūkų, butelių kamštelių, maišelių ir kitokių plastiko pakuočių, sauskelnių, įklotų.

Taip pat paplūdimiuose dirbantys žmonės išgirsta ir apie netyčia smėlyje likusius daiktus – pamestus žiedus, grandinėles, telefonus, laikrodžius, pinigus ar raktus. Tačiau rinkdami šiukšles jų beveik niekada neranda, nes dar prieš paplūdimio tvarkytojus anksti ryte smėlį iššukuoja lobių ieškotojai su metalo detektoriais.  Kai kuriuos vertingus daiktus poilsiautojai pameta ne tik smėlyje, bet ir maudydamiesi jūroje.

Todėl A. Siakki poilsiautojams turi keletą patarimų. Visų pirma, jis pataria į paplūdimį nesinešti jokių brangių daiktų, net žiedų, mat pasitepus kremu nuo saulės net jie gana nepastebimai gali nuslysti nuo pirštų. O jeigu paplūdimyje vis tik reikia telefono, ausinių, žaislų vaikams ar kitų vertingesnių daiktų, juos A. Siakki pataria nenaudojant laikyti visus vienoje vietoje, pavyzdžiui, specialiame maišelyje.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos bei Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos atstovė Vitalija Sičiūnienė atkreipia dėmesį, kad pamestas daiktas – nuostolis ne tik žmogui, bet ir gamtai. Pasak, atstovės, pametus prietaisą, kuriame yra baterija, ar kokį elektroninį vaiko žaislą, į vandenį, gruntą, atmosferą išsiskiria šiuose, kaip ir bet kuriuose elektronikos gaminiuose, esantys sunkieji metalai – švinas ar kadmis, rūgštys ir kitos kenksmingos, toksiškos medžiagos

Pavojų gamtai kelia ir daugelyje tokių įrenginių esančios ličio jonų ar paprastos baterijos, akumuliatoriai, nes juose taip pat yra sunkiųjų metalų (ličio, cinko, kadmio ar švino) bei kitų aplinką teršiančių medžiagų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vasara

Išvarė iš paplūdimio? (atnaujinta)

Su „Atvira Klaipėda” susisiekusi klaipėdietė Audronė (pavardė redakcijai žinoma) teigė buvusi šokiruota, kai pirmadienio pavakare jai su vyru bei dar ...
2023-08-15
Skaityti daugiau

Vasara

Kaip prie vandens telkinio prižiūrėti vaikus?

Pasak „Klaipėdos paplūdimių“ gelbėtojų vadovo Aleksandro Siakki, norint užtikrinti vaikų saugumą vandenyje, derėtų jų neišleisti iš akiračio visų maudynių metu. ...
2023-06-16
Skaityti daugiau

Vasara

Dėl neva skęstančiojo ant kojų sukėlė keletą tarnybų

Penktadienio rytą net kelių specialiųjų tarnybų darbuotojai skubėjo į Melnragės paplūdimį. Pranešta, jog esą prie Klaipėdos uosto šiaurinio molo už ...
2023-06-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This