Bosams priklauso kompensacija už nušalusias palmes

Verslas

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl vartojimo ginčo penktadienį padarė išvadą, kad palmes pardavęs verslininkas iki augalų pardavimo neįvykdė jam tenkančios pareigos tinkamai ir laiku suteikti visą būtiną, teisingą ir išsamią informaciją apie palmių auginimą ir priežiūrą.

Teismus pasiekęs ginčas kilo po to, kai palmes Antano ir Dainos Bosų šeimai pardavęs verslininkas Aidas Nakčiūnas kreipėsi su skundu ir prašė atmesti A. Boso reikalavimą grąžinti už palmes sumokėtus 3 925 eurus bei atlyginti 880 Eur nuostolius už palmių apsiaustus bei 541,2 Eur nuostolius už palmių iškasimą, išvežimą ir aplinkos sutvarkymą ir išlaidas advokato pagalbai.

Verslininkas teigė, kad kreipėsi į D. Bosas su pasiūlymu sudaryti natūrinių mainų sutartį, siekdamas mainais už atsakovams perduodamas ir
pasodinamas palmes gauti iš moters reklamos jos socialinės medijos „Instagram“ paskyroje.

Apie jos kieme atsiradusias palmes Daina Bosas skelbė ir savo paskyroje „Facebook” tinkle 2020-ųjų rugsėjį

Anot palmių tiekėjo, po to A. Bosas nusprendė papildomai nusipirkti dar kelias palmes ir tada jam buvo pateikta rašytinė palmių auginimo ir priežiūros instrukcija. Verslininko teigimu, Bosai turėjo visą reikimą informaciją, tačiau patys tinkamai neprižiūrėjo palmių žiemos metu.

Apylinkės teismas atmetė verslininko reikalavimus ir įpareigojo jį grąžinti A. Bosui sumokėtus 3 925 Eur už augalus, atlyginti 880 Eur nuostolius už palmių apsiaustus, 541,20 Eur nuostolius už palmių iškasimą, išvežimą ir aplinkos sutvarkymą ir išlaidas advokato pagalbai apmokėti. Su tokiu teismo sprendimu verslininkas nesutiko ir prašė jį panaikinti.

Nagrinėdamas bylą apygardos teismas konstatavo, jog aplinkybė, kad D. Bosas už dvi iš aštuonių palmių ir jų pasodinimą sutiko pareklamuoti verslininko veiklą, įtakos susiklosčiusių santykių kvalifikavimui neturi, kadangi moteris sudarė šį susitarimą taip pat siekdamas įgyti palmių savo asmeniniams, o ne verslo poreikiams tenkinti.

„Pasak teisėjų kolegijos, verslininkas ženklindamas prekes ar kitokiu būdu privalo vartotojui suteikti informaciją, jeigu ji nėra akivaizdi iš konteksto, apie prekės ar paslaugos pagrindines savybes. Atsižvelgiant į parduotų augalų – palmių galimybes augti Lietuvos klimate, informacija, kad jas auginant šaltuoju metu laikotarpiu, kai temperatūra gali nukristi ir žemiau -25°C, turi būti naudojamos papildomos jų apsaugos priemonės – šildymo kabeliai, apibūdina vieną iš pagrindinių šios parduodamos prekės savybių. Ši savybė nėra akivaizdi, kadangi tokios priemonės nėra reikalingos kiekvienam augalui, tuo labiau kad palmių pardavėjas buvo nurodęs, kad ši palmių rūšis nelepi, atspari žemai temperatūrai ir vėjui, nedengta gali žiemoti iki -18°C temperatūroje ir pan. Tokia informacija aiškiai ir suprantamai, nededant pastangų ją surasti, turėjo būti pateikta dar prieš įsigyjant, t. y. prieš pasodinant, palmes, tačiau, bylos duomenimis, tokia informacija nebuvo nurodyta, įsigyti papildomų palmių apsaugos priemonių – šildymo laidų nebuvo pasiūlyta”, – rašoma teismo pranešime.

Tad kolegija, kurią sudarė teisėjai Erika Misiūnienė, Almantas Padvelskis ir Irma Čuchraj,  padarė išvadą, kad verslininkas pažeidė jam tekusią informavimo pareigą, o neturėdamas šios esminės informacijos A. Bosas įsigijo palmes ir patyrė nuostolių, kurie privalo būti atlyginti.

Apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau dar gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Tamsioje „Šviesos loftų“ istorijoje bando ieškoti teisybės 

Prieš porą metų prasidėjusi, „Atviros Klaipėdos“ ir 15min.lt aprašyta istorija, kaip nusvilo žmonės, susigundę verslininkų planais šalia bendrovės „Regseda“ (buvusio ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This