Ūkininkai kviečiami jungtis į kooperatyvus

Regionas

Lietuvoje vyraujant smulkiesiems ir vidutiniams ūkiams, vis garsiau kalbama apie tai, kaip stiprinti jų konkurencingumą. Vienas tokių būdų – jungtis į kooperatyvus, taip formuojant trumpąsias maisto grandines.

Prieš kelerius metus įgyvendinta naujovė – ekologiškas maitinimas darželiuose. Praėjusį rudenį ekologišką maistą pradėjo valgyti ir keturių Klaipėdos rajono darželių ugdytiniai. Nors morkos, jautiena, bulvės ir kita produkcija į darželius atkeliauja iš ūkininkų, ugdymo įstaigos sako, kad rinkoje gauti tokių produktų sudėtinga. Perkant iš atskirų ūkių, didėja produkcijos kaina, sudėtingiau formuoti pastovų pirkinių krepšelį, todėl, jei ūkiai kooperuotųsi ir tiektų produkciją, būtų gerokai paprasčiau.

Buvęs žemės ūkio ministras, Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas sutinka, kad smulkūs ir vidutiniai ūkiai būtų gerokai konkurencingesni, jei kooperuotųsi ir dalyvautų trumposiose maisto grandinėse. Jie galėtų tiesiogiai pardavinėti savo produkciją pirkėjams, nebereikėtų jokių tarpininkų. Pasak mero, perspektyvą šioje srityje mato ir valstybė, kuri skatina steigtis kooperatyvams ir pagal Lietuvos kaimo plėtros programą siūlo paramą norintiems kurti trumpąsias maisto grandines.

„Mes savo rajone jau turime pirmąją kregždę. Yra įsteigtas pirmasis kooperatyvas, kurio tikslas yra sujungti iki 80 regiono ūkių. Čia išloštų gyventojai, nes nebereikėtų ieškoti atskirų ūkininkų, jie vienoje vietoje galėtų nusipirkti mėsos, daržovių, medaus ar uogų. Ir visa tai būtų šviežia. Net neabejoju, kad tokie kooperatyvai galėtų tapti puikia prekybos centrų alternatyva, o gyventojams nauda – ant stalo sveikas ir ekologiškas maistas“, – teigia Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

„Kooperatyvas naudingas ne tik ūkininkams – naudą pajus ir regiono gyventojai, kurie pagaliau galės vartoti sveiką Lietuvos ūkininkų pagamintą produkciją. Ūkininkai dalyvaujantys kooperatyvo veikloje vienijasi, kad spręstų Lietuvos ūkininkų produkcijos realizavimo, gautinų pajamų didinimo klausimus bei mažintų biurokratinę logistikos ar administravimo naštą, siekiant prekiauti vidinėje rinkoje. “ – įsitikinęs Klaipėdos trumposios maisto tiekimo grandinės, KB administracijos vadovas Mantas Svidras.

Kretingos ir Skuodo merų teigimu, atsiradus tokiam kooperatyvui, kuris jungtų regiono ūkius, būtų išspręsta ir produktų tiekimo problema įstaigoms – ligoninėms, mokykloms, darželiams, kuri dabar itin aktuali.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This