Solistė Sandra Janušaitė: „Esu dėkinga gamtai už palaikymą“

Veidai

Richardo Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“ solistę Sandrą Janušaitę sieja ne tik su mylimu pajūriu, bet ir primena, kad būtent šis kūrinys jai atnešė sėkmę ir pripažinimą. Vieno stipriausių šalies sopranų ir jos kolegų balsais Klaipėdos festivalio žiūrovai galės pasigėrėti operos „Skrajojantis olandas“ spektakliuose senajame Klaipėdos elinge rugpjūčio 5 ir 6 d.

Martyno Aleksos nuotr.

„Labai laukiu „Skrajojančio olando“ ir visada jame su malonumu dainuoju. Esu dėkinga teatrui, kuris ėmėsi gražios misijos suburti vienoje scenoje iš šio krašto kilusius žmones. Su spektaklyje dainuojančiais solistais yra tekę susitikti scenoje ir anksčiau, tačiau dažniausiai ne Klaipėdoje. Dažniausiai su Almu Švilpa, kuris man kaip bičiulis, brolis. Su juo kartu dainavome ne tik Vilniuje, bet ir Esene“, – sako S. Janušaitė.

Rugpjūtį į Klaipėdos senąjį elingą sugrįš Vokietijoje dainuojantis bosas-baritonas Almas Švilpa atlikti savo mėgstamiausio – Olando – vaidmens. Dalando partiją pirmą kartą dainuos solistas Tarasas Shtonda iš Ukrainos, jo dukters Zentos vaidmenį vėl atliks solistė S. Janušaitė, o jos palankumo siekiantį Eriką įkūnys garsiausiose pasaulio scenose dainuojantis lietuvis Kristianas Benediktas (Vaidas Vyšniauskas). Taip pat dainuos KVMT solistai Tadas Jakas, operoje debiutuosiantis Vairininko vaidmeniu, ir Dalia Kužmarskytė, publikai įsiminusi temperamentingu Zentos auklės Mari charakteriu. Spektaklyje dalyvaus Modesto Pitrėno diriguojamas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, choro, baleto trupės bei mimanso artistai.

„Dievinu R. Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ muziką nuo pirmos iki paskutinės eilutės, ji jaudina iki širdies gelmių. Man labiausiai patinka paskutinė Zentos dainuojamos partijos frazė: „Pašlovink savo Angelą ir jo įstatymą. Štai stoviu aš, ištikima Tau iki mirties“. Olando prakeiksmas dingsta, kai Zenta įšoka į jūros bangas. Tamsumos išsisklaido ir bangos nurimsta… Daugiau nėra ko pridurti… Meilė yra pasaulio esmė!“, – tvirtina sopranas Sandra Janušaitė.

Solistės nuomone, „Skrajojančio olando“ Zenta – svajoklė idealistė, kurią traukia paslaptys ir romantiški žygiai. Svetimšalį kapitoną Olandą, vadinamą „šventuolių siaubu“, ji įsimyli beatodairiškai ir aplinkinių įspėjimų apie vaiduoklių laivą nenori girdėti. Apkaltinta neištikimybe, Zenta ryžtingai puola į jūros bangas, jos auka nutraukia prakeiksmą ir išgelbsti amžinoms klajonėms pasmerkto Olando sielą.

Daugybėje R. Wagnerio operos pastatymų Zentą dainavusiai S. Janušaitei klaipėdietiškas „Skrajojantis olandas“ išsiskiria ypatinga scenografija.

„Mačiau įvairių scenografijos sprendimų, tačiau niekas negali prilygti Klaipėdos senajam elingui ir jo dvasiai. Kai girdite sakant, kad šis pastatymas išskirtinis – neabejokite. Laivas, įvairių aukščių scena… Prisipažinsiu, kad tie aukščiai iš pradžių net gąsdino, bet džiaugiuosi, kad man pavyko įveikti aukščio baimę. Esu dėkinga gamtai už palaikymą: kai tik ateidavo laikas dainuoti mano ariją, oras išsigiedrydavo ir lietūs man dainuoti netrukdė“, – sako Zentos partiją ne kartą atlikusi solistė.

Solistė teigia, kad jos stiprybė – operos, kuriose pilnai atsiskleidžia jos balsas.

„Retai dainuoju operetėse, koncertuose. Operos artimesnės sielai, nes esu labai emocionali. Man patinka pastatymai su daug judesio. Negaliu ilgai stovėti vienoje vietoje, tad koncertai man netinka. Stovėti ir dainuoti – man kažkas baisaus….“, – akcentuoja S. Janušaitė.

Solistė neslepia: buvo laikas, kai stebėjosi, kaip įmanoma dainuoti R. Wagnerio muziką? Bet vėliau tapo prisiekusia šio kompozitoriaus gerbėja.

„Juokaudavau, kad ten reikia ne dainuoti, o šaukti. Visgi su metais supratau, kad šis kompozitorius kūrė muziką su paslaptimi. Tai subtili, nelėkšta, nebanali muzika, kurią reikia pajausti. R. Wagneris man užkaitina kraują. Jo muzikoje jaučiama vokiška dainavimo maniera, tad dainuoti tenka visiškai kitaip, nei rusų ar italų operose. Ši muzika mane pakylėja – jaučiuosi lyg su sparnais. Linkėčiau su R. Wagnerio kūryba susipažinti net operos nemėgstantiems žmonėms. Manau, šis kompozitorius pajėgus sužavėti net didžiausius skeptikus. Kalbant šiuolaikiškai, „Skrajojantis olandas“ „veža“, – pasakoja S. Janušaitė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Pauliaus Lindenau anūkas: „Svarbiausia – būti laisvam ir daryti tai, kas tau patinka"

Žinomo laivų statytojo Pauliaus Lindenau istorinis elingas kasmet tampa jūrą ir meną sujungiančia scena išskirtiniams Klaipėdos festivalio pastatymams. Į šį ...
2022-09-07
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos festivalio finalui – operos gala koncertas elinge

Sekmadienį, rugpjūčio 7 d., 18 val., Klaipėdos elingą užlies operos gala koncertas, skirtas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro 35 metų veiklos ...
2022-08-06
Skaityti daugiau

Kultūra

Šią savaitę - paskutiniai „Skrajojančio olando“ spektakliai

Klaipėdos festivalio publika kviečiama atsisveikinti su išskirtiniu Richardo Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ pastatymu senajame Klaipėdos elinge. Spektakliai elinge vyks tik ...
2022-08-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This