Klaipėdos garsais iliustruoja ir miesto mirtį, ir gyvastį

Kultūra

Gabrielė Žimantaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-07-08

Komentarų: 0

„Tik naktį, kai iš miesto dingsta visi žmonės ir nutyla jų sukeltas šurmulys, galime išgirsti tikruosius miesto garsus“, – apie ketvirtadienio vakarą Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose pristatyto projekto „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“ audiovizualinės instaliacijos detales sako jo autorius Donatas Bielkauskas.

Gabrielės Žimantaitės nuotr.

Pagrindinė projekto idėja – atkreipti lankytojų dėmesį į kylančias pramoninio Klaipėdos miesto ekologines problemas bei sujungti industrinės Klaipėdos garsus ir vaizdus su pajūrio natūraliais garsais ir vaizdais, taip siekiant atskleisti mirštančio ir tuo pat metu gyvybe trykštančio uostamiesčio esybę.

Juodai baltų fotografijų ir momentinių vaizdo klipų kompozicijoje daugiausiai dėmesio skiriama jūrai – jos besiritančių bangų vaizdo klipas vienintelis visos parodos metu išlaiko savo tikrąsias spalvas. Pagrindinė to priežastis – jūra visada išlieka nesustabdomas gyvasties šaltinis.

„Jūros būtis amžina. Ji, iš vienos pusės, paverčia Klaipėdą mirštančiu miestu su savo laivyba ir uostu, bet, kita vertus, palaiko uostamiesčio harmoniją, santykį su gamta ir gyvybe“, – kalbėjo prie audiovizualinės instaliacijos organizavimo prisidėjusi projekto prodiuserė Goda Giedraitytė.

Gabrielės Žimantaitės nuotr.

Parodos metu priešingose erdvės pusėse skambantys du skirtingi, tačiau tarpusavyje suderinti garso takeliai lankytojams leidžia ne tik pamatyti, bet ir išgirsti uostamiestyje vyraujančius kontrastus. Pirmame garso takelyje skamba industriniai, urbanistiniai Klaipėdos miesto, uosto, gamyklų garsai, o antrajame takelyje galime išgirsti Mažosios Lietuvos muzikinio folkloro elektroninės transkripcijas, papildytas autoriaus kūrybos ambiento muzika.

Pasak G. Giedraitytės, projekto pristatymo data taip pat pasirinkta ne atsitiktinai.

„Parodos pristatymo diena yra, galima sakyti, simbolinė: liepos 7-oji, septinto mėnesio septinta diena, nes šiemet Klaipėdos miestas švenčia 770-ąjį gimtadienį“, – sakė ji.

Audiovizualinė instaliacija „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“ bus eksponuojama KKKC Parodų rūmuose iki liepos 10 d., o projektą vainikuos liepos 21-ąją, 19 val., Klaipėdos miesto piliavietėje vyksiantis gyvo garso koncertas, kuriame kartu su projekto autoriumi gros jo bendražygiai Kristijonas Lučinskas (Driezhas) ir Viktoras Rubežas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

Auksiniu scenos kryžiumi įvertintas spektaklis – ir festivalyje „Theatrium“

Garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ kūrybinė komanda keliauja po Lietuvą. Balandžio-gegužės mėnesiais jos laukia ir susitikimai su ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This