P. Gražulis turės paneigti savo melagingus teiginius, bet 3000 eurų nemokės

Politika

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas penktadienį išnagrinėjo bylą, kurioje buvo sprendžiamas klausimas dėl Gargžduose išrinkto Seimo nario Petro Gražulio pareigos paneigti paskleistus duomenis, žeminančius žurnalisto Andriaus Tapino garbę ir orumą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Andrius Tapinas prašė teismo pripažinti, kad Seimo narys Petras Gražulis savo pasisakyme per 2020 m. gruodį vykusį Seimo rytinį posėdį paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją. P. Gražulis teigė, kad per nuotolinį kultūros komiteto posėdį šalia jo pasirodęs pusnuogis vyras buvo A. Tapinas. Ieškovas prašė teismo įpareigoti P. Gražulį artimiausio Seimo posėdžio metu iš parlamento tribūnos paskelbti pranešimą, kuriame jis paneigtų faktą, kad tuo metu ekrane pasirodęs vyras neva buvo A. Tapinas, ir priteisti neturtinės žalos atlyginimą.

Pirmosios instancijos teismas ieškinį atmetė, nurodydamas, kad A. Tapinas neįrodė garbės ir orumo pažeidimo.

Apeliacinės instancijos teismas, išnagrinėjęs bylą, panaikino priimtą sprendimą ir pripažino, kad Seimo narys paskleidė tikrovės neatitinkančią žinią ir įpareigojo P. Gražulį ne vėliau kaip per mėnesį nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo artimiausios Seimo sesijos metu paneigti paskleistas žinias ir atlyginti 3000 Eur neturtinės žalos.

Kasaciniame skunde P. Gražulis teigė, kad apeliacinės instancijos teismas nenurodė jokių motyvų, patvirtinusių, kad buvo paskleista žeminančio pobūdžio informacija, kuri buvo pateikta kaip humoras.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs kasacinį skundą, konstatavo, nors P. Gražulis teigė, kad juokavo, tačiau tokiu humoru buvo paskleista privataus pobūdžio melaginga informacija ir nebuvo prisidėta prie jokios diskusijos visuomenei reikšmingu klausimu.

Sprendžiant dėl neturtinės žalos atlyginimo, buvo atsižvelgta į tai, kad abi ginčo šalys yra vieši, gerai visuomenėje žinomi asmenys ir nutarė, jog pripažinimas, kad Seimo nario paskleisti teiginiai apie A. Tapiną neatitinka tikrovės ir žemina jo garbę bei orumą bei įpareigojimas paneigti ginčo teiginius yra pakankama satisfakcija, atlyginanti ir ieškovo patirtą neturtinę žalą, rašoma teismo pranešime.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas panaikino apeliacinės instancijos teismo sprendimo dalį, kuria A. Tapinui iš P. Gražulio priteista 3000 Eur neturtinės žalos atlyginimas, kitą sprendimo dalį paliko nepakeistą, taip pat priteisė bylinėjimosi išlaidų atlyginimą. 

„Gražuliui teks artimiausios Seimo sesijos metu spaudos konferencijos metu viešai paneigti savo blėnius. Ir mes jau pasižiūrėsim, kad jis neišsidirbinėtų ir kad tas paneigimas tarnautų kaip pamoka Seimo nariui, jog pusnuogius vyrus savo bute reikia vadinti tikraisiais vardais. Tiesa, teismas panaikino neturtinę žalą, kuri jau nukeliavo „Mamos už LGBTQ+ vaikus”, bet nieko tokio – vadinasi, jų veiklą paremsiu asmeniškai”, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” rašo A. Tapinas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This