Tvirtina, kad biokuras brangs ir dėl priešgaisrinių reikalavimų

Verslas

Biokuro tiekėjai skundžiasi dėl to, kad žaliavos ruošimo aikšteles tikrinantys ugniagesiai negaili baudų už kuro saugojimo normatyvų nesilaikymą. Biokuro sandėliavimo normatyvai buvo sugriežtinti prieš kelerius metus ir dėl to, anot kuro ruošėjų, vasaros sezono metu jie gali sandėliuoti perpus mažiau žiemai reikalingo kuro. Teigiama, kad vasarą sumažėjus biokuro ruošos apimtims jo gali pristigti šildymo sezono metu.

Biokuro sandėliavimo taisyklėmis buvo susirūpinta po 2016 metais Radviliškyje esančioje biokuro gamykloje kilusio ir ekologine katastrofa virtusio gaisro.

„Ten gaisras iš tiesų kilo dėl priešgaisrinių normų ignoravimo. Pjuvenos buvo supiltos ir suspaustos į 20–25 metrų aukščio krūvas. Taip pjuvenų, kaip ir SM3 kategorijai priskiriamo biokuro sandėliuoti negalima. Mes dėl to nesiginčijame ir patys ugniagesiams pateiktuose savo pasiūlymuose esame pabrėžę, kad pjuvenos kaip ir SM3 frakcija negali būti laikoma krūvose, kurių plotis viršija 12 metrų, o aukštis – penkis metrus. Remdamiesi tarptautine praktika, siūlėme leisti sandėliuoti SM1 ir SM2 kategorijos kurą neribojant krūvos aukščio bei neviršijant 20–25 metrų tokios krūvos pločio, nes sausas medis savaime užsidegti negali. Tačiau tokius mūsų pasiūlymus priešgaisrinių taisyklių rengėjai ignoravo”, – pranešime spaudai cituojamas per 40 įmonių vienijančios Lietuvos biomasės energetikos asociacijos „Litbioma“ direktorė Vilma Baturo.

Pasak jos, nepasiekus kompromiso teks riboti vasarą pagaminamo biokuro kiekį. Dėl to ir gamybos ciklo nutraukimo keliems mėnesiams biokuro savikaina šildymo sezono metu esą gali išaugti 30–50 procentų. Tai savo ruožtu padidins šilumos kainą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Būsimoji šilumos kaina: nutiko seniai matytas dalykas

AB „Klaipėdos energijos” valdybos sprendimu lapkritį uostamiesčiui ir Gargždams tiekiama centralizuota šiluma bus pigesnė nei spalį. Paskutinį kartą tokia tendencija ...
2022-10-31
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos apskritis labiausiai apsirūpino biokuru

Tarptautinės biokuro biržos „Baltpool“ duomenimis, trumpalaikių biokuro sandorių (ang. SPOT) kainos mažėja jau 4 savaites iš eilės. Ši tendencija rodo, ...
2022-10-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Geotermos” vardo greit turėtų nebelikti ir popieriuose

Klaipėdos apygardos teisme artimiausiu metu turėtų būti sprendžiama dėl bankrutavusios bendrovės „Geoterma” išregistravimo. Tuo metu jos turtą perėmusi uostamiesčio savivaldybės ...
2022-08-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This