Sensorinis sodas – žmogaus vidinio sodo puoselėjimui

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Samanta Malakauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-07-09

Komentarų: 0

Klaipėdoje, prie pat Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios, oficialiai atidarytas kunigo Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos sensorinis sodas. Kitaip tariant – „pojūčių ir potyrių sodas“.

Samantos Malakauskaitės nuotr.

Bendradarbiaujant trims partneriams – Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolynui, Poilsio ir reabilitacijos centrui „Pušynas“ bei Liepojos psichiatrinei ligoninei „Piejuras slimnica“ – buvo įkurti trys sensoriniai sodai. Vienas iš jų – Klaipėdoje.

Pagrindinis šio sodo tikslas – padėti žmonėms, turintiems įvairių fizinių, psichinių, emocinių ir elgesio sutrikimų, tačiau atvykti nusiraminti ir atgauti jėgas čia gali kiekvienas.

„Čia yra ir šeimoms, ir pavieniams asmenims, seneliams, įvairioms bendrijoms, bendruomenėms, socialinėms įstaigoms – visiems“, – taip apie sodo paskirtį kalbėjo sensorinio sodo savanorė ir greta įsikūrusio lauko vaikų darželio „Šv. Pranciškaus paukšteliai“ vadovė Janina Urbikienė.

Įėjus pro kaltinio metalo sodo vartus lankytojus pasitinka gausybė įvairių augalų, specialiai parinktų tam, kad stimuliuotų skirtingus žmogaus pojūčius. Pasak apželdinimo specialistės Romos Urbonienės, tokių augalų ir medžių sensoriniame sodelyje šiuo metu yra per 130.

„Visi augalai parinkti taip, kad stimuliuotų arba slopintų penkis pojūčius. Vieni augalai turi raminantį poveikį, kiti – aktyvinantį, o kiti – dvejopą. <..> Per augalus, per natūralumą galima pagerinti savijautą, pajusti geresnes emocijas“, – apie sode auginamų augalų poveikį pasakojo R. Urbonienė.

„Jei žmogus depresijoje – jam nesinori nieko, o atėjus į sodą galima mažais žingsniais pradėti: vienus augalus lieti, kitus ragauji, kitus uostai, klausai vandens čiurlenimo, paukščių čiulbėjimo, bičių dūzgimo…“, – antrino projekto koordinatorė Vilija Jonušaitytė-Brosse.

Visas sodas yra padalintas į penkias erdves, kurioms suteikti natų pavadinimai. Pavyzdžiui, Do – bendrystės zona, kurioje įrengta pavėsinė arba Mi – pažinimo džiaugsmo zona, kur galima pamatyti vaikų sodintas grūdines kultūras.

Vaikštant sode visose penkiose erdvėse yra stimuliuojami septyni žmogaus pojūčiai: regėjimas, klausa, uoslė, skonis, lytėjimas, pusiausvyra bei kūno padėties jutimas. Tai padeda padaryti ne tik gausybė želdinių, bet ir įrengta pavėsinė, paukščių namelis, vabzdžių „viešbutis“, triušių aptvarėlis, čiurlenantis fontanas, sensorinis takas, poilsiui skirti suoleliai ir kitos priemonės.

Tiesa, naujai atidarytas sensorinis sodas nėra vienintelė vieta pasigrožėjimui, bendravimui ir atsipalaidavimui.

„Tai yra integruota tąsa brolio Benedikto sumanytų ir kuriamų sodų. Greta vienuolyno ir bažnyčios yra nuostabūs trys rožynai su keliais tūkstančiais rožių, šiandien atidarytas sensorinis sodas, o ateityje planuojamas dar vienas sodas su tvenkiniu ir arbatos nameliu“, – apie brolių pranciškonų kuriamo Šv. Pranciškaus vilties miesto ateities planus užsiminė projekto koordinatorė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Sugrįžta tarptautinis Šv. Pranciškaus vargonų muzikos festivalis

2013 m. brolio Benedikto rūpesčiu Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje buvo pastatyti nauji vamzdiniai vargonai: trijų manualų koncertinį instrumentą pagamino austrų ...
2023-05-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Nelegaliai kortus įsirengusiems pranciškonams - žemiškojo teismo malonė (dar atnaujinta)

Pirmos instancijos teismas nusprendė, kad Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vadovas, uostamiesčio garbės ...
2022-12-07
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pašventinta didžiausia Rytų Europoje mozaika

Sekmadienį Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia buvo sausakimša žmonių, susirinkusių į ant jos fasado įrengtos bizantiškos smaltos mozaikos „Švč. Mergelė ...
2022-11-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This