Po 13 metų „Europiada“ sugrįžo į Klaipėdą

Kultūra

Samanta Malakauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-07-13

Komentarų: 0

Trečiadienį, po trijų metų pertraukos, Klaipėdoje prasideda liepos 13-17 dienomis vyksiantis Europos folkloro kultūros festivalis „Europiada“, kuriame susirinks 1243 dalyviai iš visos Europos: 73 kolektyvai iš 14 Europos šalių – Alandų salų, Belgijos, Bulgarijos, Čekijos, Vokietijos, Estijos, Ispanijos, Suomijos, Didžiosios Britanijos, Vengrijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos ir Švedijos.

Domo Rimeikos nuotr.

Gerokai mažesnis dalyvaujančių kolektyvų skaičius – trejus metus trukusios pandemijos ir karo realijų pasekmė.

„Kokie tie ilgi laukimo metai, tikriausiai kažkam jie tapo šimtmečiu. Tai yra 13 metų nuo 2009-ųjų, kada Lietuvoje ir Klaipėdoje pirmą kartą viešėjo šis nuostabus, spalvingas, turtingas šokiu ir dainomis Europos folkloro festivalis“, – trečiadienį vykusiojoje 57-ajai „Europiadai“ skirtoje spaudos konferencijoje kalbėjo viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ komunikacijos koordinatorė Živilė Putnienė.

Dar 2017 metais Klaipėda gavo galimybę antrą kartą surengti šį festivalį, kuris turėjo įvykti 2020 metais, tačiau dėl pandemijos jį teko atidėti.

Pasak Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, per visus metus, kiek egzistuoja šis festivalis, tiek netikėtumų dar nėra buvę. Kartu meras tikisi, jog šiais metais į festivalio sūkurį įsitrauks kuo daugiau Klaipėdos miesto gyventojų bei svečių.

„Turbūt nesame naivūs ir suprantame, kad tokie globalūs, vykstantys pasaulyje ir jį pakeitę reginiai negali nedaryti įtakos tokiam jaukiam, jautriam renginiui, kaip „Europiada“. <…> Kaip tik „Europiados“ vyksmas Klaipėdoje yra labai stipri, labai jautri žinia, kad mes nebijome. Kad renkamės, mokame, galime švęsti tautinę tautų šventę ir kad būtent švęsdami parodome Europos vienybę, kas šiuo metu yra išskirtinai svarbu“, – kalbėjo Klaipėdos meras.

Pasak 2009 metų „Europiados“ organizatorės Astos Dirgėlienės, su projekto vadovo Roberto Petraičio pagalba Klaipėda „Europiadai“ yra pasiruošusi 100 procentų.

„Europiados“ prezidentas Riudigeris Hestas pasakojo, jog „Europiada“ atsirado po Antrojo pasaulinio karo, norint suvienyti susiskaldžiusias Europos tautas ir kurti naujo masto Europą. 

„Šiandieną mes išgyvename karą Europoje, apie kurį net nebūtume pagalvoję prieš tris metus, todėl mes ypatingai džiaugiamės, kad galime tęsti mūsų draugystę būtent čia, Klaipėdoje, 2022 metais“, – džiaugėsi festivalio prezidentas.

Festivalio renginiai prasideda jau šį vakarą, liepos 13-ąją, ir šešiose miesto vietose vyks iki sekmadienio. Palaikant kovojančią Ukrainą, renginį koordinuojanti įstaiga „Klaipėdos šventės“ kiekvieną aikštelę dekoravo simboliniais saulėgrąžų žiedais.

Oficialus festivalio atidarymas – ketvirtadienį, liepos 14 d.,19 val., kuomet Klaipėdos vasaros estradoje suplevėsuos 57-osios „Europiados“ vėliava. Renginio pradžioje susirinkusius Mažosios Lietuvos krašto dainomis pasveikins Lietuvos folkloro atlikėja Rasa Serra.

„Europiados” programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This